zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jong Ondernemen zet Quote 500 voor de klas

16 februari 2010 - Stichting Jong Ondernemen startte vorige week met zijn wervingscampagne onder Nederlandse topondernemers uit de Quote 500. De stichting, gericht op het ontwikkelen van ondernemerschap bij jongeren, gaat ondernemende zakenlieden benaderen als coach voor zijn 'kids in bizz'-programma’s waarbij kinderen uit groep zeven en acht leren ondernemen met een echt eigen bedrijf.

Het plan is gelanceerd ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van Jong Ondernemen en onderdeel van een breder initiatief om meer coaches uit het bedrijfsleven aan te trekken als coach voor het onderwijsprogramma 'kids in bizz'. Dit programma draait momenteel op ruim 300 scholen, met in totaal ongeveer 7.500 leerlingen uit groep zeven en acht. Door de toenemende vraag zal dit aantal naar verwachting binnen niet afzienbare tijd uitgroeien naar 500 deelnemende scholen. Om de daarvoor benodigde mankracht te mobiliseren gaat Jong Ondernemen niet alleen jonge succesvolle ondernemers uit de Quote regionen benaderen, maar ook bestuurders van klein, midden- en grootbedrijven van Nederland. 



Leren van aansprekende ondernemers

De aanstekelijke verhalen van deelnemende jonge ondernemers liegen er niet om. Jongeren leren graag ondernemen, vooral van aansprekende ondernemers, of van bestuurders van een bekend bedrijf, geeft directeur Cees Pille aan. Pille: "Hoewel we op lokaal niveau al een hoge betrokkenheid kennen onder ondernemers, of onder ouders van onze (oud-)studenten, zijn we ook hard op zoek naar meer bekende ambassadeurs om onze boodschap publiekelijk te steunen. Iedere self-made ondernemer onderschrijft toch het belang van onze stichting: leren ondernemen is belangrijk." 

Schijnbare tegenstelling

Het ondernemender maken van de jeugd staat ook bij het huidige kabinet hoog op de prioriteitenlijst. Bedrijven willen het liefst jonge werknemers met veel ervaring, hetgeen op het oog een schijnbare tegenstelling is. "Terwijl jongeren die een eigen bedrijf hebben opgezet juist belangrijke ervaring op hebben gedaan. Zij weten hoe het bedrijfsleven werkt, durven risico's te nemen, en zijn vooral ondernemend," aldus Pille.  De deelnemers maken in korte tijd kennis met alle facetten van ondernemerschap, van een marktstrategie, de financiële administratie tot aan marketing van hun producten. "Op de basisschool gaat dat natuurlijk spelenderwijs, maar wel met echt geld, echte producten en echte klanten. Vakken als taal en rekenen worden zo in de praktijk gebracht," licht Pille toe. 

Kids in bizz-coach: minimale tijdsinspanning

Kids in bizz is een educatief ondernemend project voor leerlingen in groep zeven en acht. In vijf dagdelen gedurende een paar weken starten en runnen zij een eigen bedrijf onder leiding van hun leraar en de coach uit het bedrijfsleven.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders zijn niet ondernemend in crisistijd
 Inzet MVO-ondernemers onmisbaar voor duurzaam Nederlands bedrijfsleven
 Nederlandse werknemer is ondernemend typetje
 Crisis is hét moment om voor uzelf te beginnen
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
17-02-2010
 | 
07:49 uur
Als begeleider van twee studentenbedrijven binnen jongondernemen kan ik iedereen met ondernemersbloed aanraden zich ook aan te melden bij dit initiatief.
Iedere keer weer sta ik versteld van de creativiteit en ondernemingszin van deze jonge mensen.
Het ene bedrijfje dat ik begeleid maakt stickers om laptops en mobiele telefoons een meer persoonlijke look te geven. De stickers hebben ze zelf ontworpen, maar ook eigen ontwerpen van klanten zijn mogelijk, bijvoorbeeld bedrijven die hun notebooks ook als marketing tool willen gebruiken.
Het andere bedrijf maakt tassenhangers, een klein haakje waarmee tassen aan de rand van een tafel kunnen worden gehangen. Ook deze hangers kunnen van een persoonlijk ontwerp worden voorzien.
De snelheid waarmee de ideeën zijn ontstaan, de ondernemersgeest waarmee de benodigde spullen en faciliteiten zijn verworven maken mij in ieder geval trots op deze kinderen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10