zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stabiele groei aantal incubators ondanks recessie

3 februari 2010 - De groei van het aantal incubators, de broedplaats voor technologisch en innovatief ondernemerschap, heeft zich de afgelopen vijf jaar stabiel doorgezet. Ondanks de recessie is er per saldo zelfs in 2009 een bovengemiddelde groei gerealiseerd. Dit blijkt uit de Incubator Index 2010 van Ernst & Young. Deze index verricht onderzoek naar de ontwikkeling van incubators in Nederland.

Kennisinstituten zoals TU Delft, Erasmus Medisch Centrum, VU MC en het Radboud MC bieden als incubator een platform voor startende ondernemers en helpen hen de obstakels te overwinnen die jonge ondernemingen vaak tegenkomen en ook om snelle groei te realiseren. Ondersteuning bestaat vaak uit het beschikbaar stellen van werkruimte of het bieden van adviezen, workshops en financiële middelen. Wil Flikweert, Partner bij Ernst & Young: "De afgelopen jaren zijn de kennisinstituten steeds professioneler gaan werken met incubator concepten en dat begint nu zijn vruchten af te werpen. Een ander belangrijke succesfactor is de mentaliteit van dit soort 'nieuwe' ondernemers. Ze zijn nuchter en hebben een hoge realiteitszin. Deze incubatorplatforms zorgen naast de juiste publiciteit ook voor de nodige inspiratie waarbij de ondernemers elkaar versterken." 



Medische hulpmiddelen
De bovengemiddelde groei van incubators zit binnen de medische incubators voornamelijk in de med-tech en soft-tech sfeer, op het gebied van medische hulpmiddelen zoals kunstheupen en ook software toepassingen in de zorg zoals bijvoorbeeld de digitale patiëntendossiers. Ook de technologische incubators doen het goed. Ontwikkelingen op het gebied van design, ergonomie, sustainability en ICT-concepten gaan ondanks de recessie door. Flikweert: "Zeer gezonde ondernemingen in de incubators zijn binnen twee jaar cashflow positief. De grootste uitdagingen voor deze ondernemers zijn de financiering op langere termijn van een roll-out door Europa, danwel wereldwijd." 

Oplossingen
Directeur Hans Huygens van de incubator TU Delft, Yes!Delft, onderschrijft deze ontwikkelingen: "De startende ondernemingen binnen YES!Delft kenmerken zich door producten met een sterke technologische component, gericht op het oplossen van een actueel probleem. Daarbij komt dat de ondernemers nu enorm gefocused zijn op een zo laag mogelijke overhead. Deze combinatie maakt snelle groei mogelijk, ondanks de recessie. Wat voornamelijk lastig is geworden, is groeifinanciering. Pas wanneer er echt zekerheid is met betrekking tot langdurig economisch herstel, verwachten we hier verbetering."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Innovatiesubsidie vangt problemen door stopzetting Deeltijd-WW op'
 Nederlands subsidiesysteem remt ondernemerschap
 Zeven tips om te succesvol te innoveren
 Innovatieve denkers bundelen krachten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10