zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vertrouwen in social networks neemt af door online criminaliteit

25 januari 2010 - Het vertrouwen om persoonlijke informatie te delen via social networks neemt af door de toename van cybercrime. Dit is een van de resultaten uit het 2009 Online Consumer Security Survey van RSA. Voor het onderzoek zijn meer dan 4.500 internetgebruikers wereldwijd ondervraagd over onder meer de veiligheid van hun persoonlijke informatie en hun kennis van online risico’s.

Bijna tweederde van de respondenten gaf aan minder snel persoonlijke informatie te delen via sociale netwerken vanwege mogelijke veiligheidsrisico’s. Ook over de risico’s van online banking en elektronische patiëntendossiers maken respondenten zich grote zorgen. Daarnaast zijn nieuwe vormen van cybercrime zoals phishing bij de meerderheid van de respondenten onbekend. Social networks en cybercrime

Sociale netwerken zijn een aantrekkelijk target geworden voor cybercriminelen vanwege het enorme aantal actieve gebruikers overal ter wereld. Via zogenaamde ‘social engineered attacks’ richten criminelen zich op het ontvreemden van persoonlijke informatie van deze netwerken. Uit eerder onderzoek van Breach Security Labs bleek dat bijna twintig procent van alle online aanvallen gericht is op social networks. In lijn met deze trend geeft 71 procent van de respondenten aan dat ze zich zorgen maken over de veiligheid van hun informatie op deze online netwerken. 

Online bankieren

92 procent van de respondenten en 100 procent van de respondenten uit Nederland geeft aan geregeld online te bankieren. Ondanks de massale adoptie van online banking maakt de overgrote meerderheid van de respondenten zich wel zorgen over de veiligheid van het systeem. 98 procent gaf aan absoluut gebruik te willen maken van zwaardere authenticatiemethoden om de veiligheid van online bankieren te garanderen. 

Medische dossiers

Al is het elektronisch patiëntendossier in Nederland nog geen gemeengoed, in veel landen bestaan er reeds websites waarop patiënten medische informatie en onderzoeksuitslagen kunnen inzien. Van de respondenten die geregeld van deze websites gebruikmaken, maakt een overgrote meerderheid (81 procent) zich zorgen over de bescherming van hun medische persoonsgegevens. 60 procent van deze respondenten plaatst daarom minder persoonlijke informatie op deze medische websites. Bijna alle respondenten geven aan graag gebruik te maken van zwaardere authenticatiemethoden om zo hun medische gegevens te beschermen. 

Onbekend

Net als het internet ontwikkelt ook online criminaliteit zich razendsnel dit maakt het bijna onmogelijk voor consumenten om alle nieuwe vormen van cybercrime te kennen. Virussen (88 procent), Trojans (81 procent) en phishing (76 procent) zijn bij een grote meerderheid van de respondenten inmiddels wel bekend, dit in tegenstelling tot nieuwere bedreigingen zoals keylogging (26 procent), phishing (26 procent) en botnets.
Vooral phishing wordt door respondenten als een grote bedreiging gezien, met name in Azië (61 procent) en Zuid-Amerika (59 procent). In de VS (37 procent) en Europa (29 procent) is men opvallend minder bezorgd over phishing aanvallen. Dit terwijl bijna een derde van de respondenten het slachtoffer is geworden van phishing. Het Anti Fraud Command Center van RSA heeft vanaf 2008 een toename van zeventien procent gezien in het aantal phishing aanvallen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Vier voordelen van AI voor de HR-afdeling
  Drastische veranderingen noodzakelijk om jong talent niet mis te lopen
 Vijf manieren waarop digitalisering M&A transformeert
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien zomerse internetgevaren
 Web 2. 0 is gevaarlijk
 Checklist voorkomt cybercriminaliteit
 Smartphone lekt gemakkelijk vertrouwelijke bedrijfsinformatie
 
 
reacties
 
Danny Verhoeven  |   | 
25-01-2010
 | 
10:10 uur
In heel veel zaken ben je er altijd nog zelf bij.

Aan de andere kant als jij op vakantie gaat loop je altijd het risico dat er wordt ingebroken (kwestie van goed beveiligen).

Maar met de locatie based tweets wordt het wel makkelijker voor iedereen te weten waar jij op het moment uit hangt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Aangeklaagd door cliënt wegens een beroepsfout: wat nu?
Alles wat je als een zelfstandige ondernemer moet regelen
reacties
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
Lynk&Co 01 (1) 
Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn (1) 
Werknemer vindt dat werkgever verantwoordelijk is voor werkgeluk (1) 
Foute kersttrui populair, maar niet op op de werkvloer (1) 
Kantoren en werkvormen veranderen radicaal (4) 
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein (1) 
top10
Terugkeer naar kantoor zou geen stap terug moeten betekenen voor transformatie
Bedrijven in de vitale sector moeten mensen centraal stellen in hun beveiligingsstrategie
Global Wealth Report 2021 van Allianz: Sparen van thuis
Het werk van de toekomst: welke van deze vijf banen heb jij in 2030?
De uitdagingen van de nieuwe werkwereld
Hybride werken maakt een einde aan wachtwoorden
Vier voordelen van AI voor de HR-afdeling
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest
Drastische veranderingen noodzakelijk om jong talent niet mis te lopen
Oganisaties doen er twee werkdagen over om op beveiligingsincidenten te reageren
meer top 10