zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse bedrijven houden rekening met meer ontslagrondes

22 januari 2010 - De economie toont tekenen van herstel. Toch verwacht 62 procent van ondervraagde bedrijven in een onderzoek van adviesbureau Towers Watson in 2010 te moeten snijden in het personeelsbestand. Bij ruim een derde van deze bedrijven wordt in de plannen voor dit jaar zelfs rekening gehouden met een afslanking van tien procent of meer.

Dit wijst erop dat de nasleep van de recessie de Nederlandse arbeidsmarkt opnieuw zou kunnen treffen. Aan het onderzoek van Towers Watson namen HR-managers van 34 grote (meer dan 10.000 mensen) en middelgrote bedrijven deel. Van de respondenten gaf 44 procent aan in 2009 al gericht in het personeelsbestand te hebben gesneden om het bedrijfsresultaat te verbeteren. Als dit percentage wordt afgezet tegen de 62 procent van de bedrijven die in 2010 ontslagen voorziet, zou dit erop kunnen wijzen dat nog meer bedrijven dan in 2009 over zullen moeten gaan tot ontslagen. Ontslag als uiterst middel

Van de bedrijven die in 2010 rekening houden met gedwongen ontslagen heeft een deel het afgelopen jaar ook al mensen laten gaan. Daarnaast gaat het om bedrijven die hun personeel tot dusver hebben weten te behouden door middel van bezuinigingsmaatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat 43 procent van de bedrijven in 2009 salarissen hebben bevroren, met name op hoger niveau in de organisatie, terwijl slechts 29 procent hiervan was gepland. In 2010 verwacht een kwart van de ondernemingen ook geen salarisverhogingen toe te kennen. De uiteindelijk over 2009 toegekende gemiddelde salarisverhoging is met 2,8 procent dan ook aanmerkelijk lager dan de voorgenomen 3,6 procent. 2010 zal met een verwachte gemiddelde salarisverhoging van 2,5 procent nog lager uitpakken.
Raymond Welmers, Towers Watson: "Deze conclusies maken duidelijk dat de recessie in 2009 voor veel bedrijven ernstiger bleek te zijn dan aanvankelijk verwacht. Ook maken deze data duidelijk dat organisaties er rekening mee houden dat de situatie voorlopig nog niet voorbij is, ondanks verschillende, meer positieve berichten in de media." 

Gehard
Kennelijk zijn bedrijven, mogelijk gehard door de recessie, niet huiverig het personeelsbestand te laten inkrimpen of uitbreiden naar gelang de bedrijfssituatie dit vraagt. Evenwel is 85 procent van de ondervraagde bedrijven in meer of mindere mate bezorgd over behoud van talent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien manieren om uw team door de recessie te leiden
 Zes manieren om beter om te gaan met recessiestress
 Werkgever grijpt crisis aan om in talent te investeren
 Tien manieren om niet ontslagen te worden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10