zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgever grijpt crisis aan om in talent te investeren

15 december 2009 - Ondanks aangekondigde ontslagrondes in de media daalt in Nederland het personeelsverloop. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Top Employers Nederland van het CRF Institute. Onder de deelnemers is het verloop met tien procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Juist nu nemen Top Employers hun maatregelen om talent binnen te houden en door te laten groeien.

Opmerkelijk is dat Top Employers in tijden van grote kostenbesparingen training en ontwikkeling steeds belangrijker vinden. Waar dit vorig jaar nog op de derde plaats stond, is het nu de belangrijkste prioriteit. Dit zie je terug in het trainingsbudget per professional, dit stijgt met ruim tien procent. Volgens Mary van der Kuip, Country Manager Nederland bij Top Employers: "64 procent van de werkgevers geeft aan dat ze een tekort aan professionals ervaren. Uit de resultaten blijkt dat werkgevers hun talent koesteren, motiveren en klaarstomen voor de toekomst. Zodat ze na de crisis versneld kunnen groeien."



Talent in eigen huis opgeleid
Top Employers hebben steeds vaker hun ‘eigen’ programma’s voor medewerkersontwikkeling, zoals high performers programma's (83 procent) en leiderschapsprogramma’s (98 procent). Het percentage dat actief aan coaching en mentorprogramma’s doet, is gestegen van 83 procent in 2008 naar 90 procent in 2009. Opvallend is ook dat in veel gevallen ‘eigen’ managers de rol van mentor op zich nemen. Dat het toptalent wordt klaargestoomd voor de toekomst binnen de eigen organisatie blijkt onder andere uit het percentage managers dat uit de eigen gelederen afkomstig is. 74 procent van management- en directieposities wordt ingevuld door interne kandidaten.

Vrouwen aan de top
Bij alle Top Employers is steeds meer aandacht voor vrouwen in het management. Waar begin 2009 nog achttien procent van het hogere management uit vrouwen bestond is dat nu 21 procent. De onderzochte organisaties verwachten dat over drie jaar ruim 25 procent van het hogere management vrouw is.

Arbeidsvoorwaarden gericht op ‘het nieuwe werken’
Wat verder opvalt is dat de Top Employers 2010 werk maken van ‘het nieuwe werken’: flexibele werktijden waren al redelijk gewoon maar nu breekt ook het thuiswerken echt door. 88 procent van de Top Employers biedt dit aan als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Ook de faciliteiten om dit uit te voeren zijn in belangrijke mate aanwezig: een mobiel, laptop en een internetaansluiting thuis (71 procent) behoort tot de standaard uitrusting.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes HR trends voor 2010 – en hoe ú het verschil maakt
 Talent Lab genereert bijzondere inzichten over talentontwikkeling
 Heeft u genoeg talent in huis voor het naderende economische herstel?
 Vijf types werknemers en hoe u ze verleidt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10