zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Winter in Nederland: vrijnemen of niet?

18 januari 2010 - Woensdag 6 januari duurde de avondspits tot in de nacht. Zelfs om twaalf uur stonden er nog duizenden werknemers half ingesneeuwd in de file. Zij hadden dus ruim de tijd om na te denken over de volgende dag. Waren ze verplicht om dan weer zo’n barre tocht maken? Of konden ze het koude weer aangrijpen om thuis te blijven? Maar zouden ze dan nog recht hebben op loon?

Allereerst een waarschuwing. Werknemers moeten hier niet te gemakkelijk over denken, zegt Klara Boonstra, hoogleraar internationaal arbeidsrecht. De grondregel is dat je je uiterste best doet om naar het werk te komen. Als je via de wekkerradio hoort dat er een negatief reisadvies is afgegeven, is dat geen vrijbrief om je nog eens om te draaien. 



Utrecht CS

Maar toch zijn er grenzen, zegt Boonstra. Je hoeft natuurlijk niet je leven in gevaar te brengen. En je bent ook niet verplicht om vijf uur in de file te gaan staan. Verder denk ik niet dat redelijkerwijs van je verlangd kan worden dat je naar je werk gaat als je weet dat je zal moeten overnachten op Utrecht CS. Maar let op: in al die gevallen moet je wl contact opnemen met je werkgever, en proberen een oplossing te verzinnen. Thuiswerken bijvoorbeeld, schuiven met je vrije dagen, of desnoods overnachten bij een collega. 

Bedrijfsrisico

Als ook zo'n oplossing niet haalbaar is, wordt het interessant. Want moet de werkgever dan het loon doorbetalen? Boonstra denkt van wel. Kijk naar artikel 628 van het Burgerlijk Wetboek. Daarin staat de hoofdregel geen arbeid, geen loon, maar er worden enkele uitzonderingen genoemd. Ziekte bijvoorbeeld, maar ook een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoort te komen. Dat klinkt misschien weinig concreet , maar je ziet dat de rechter artikel 628 vaak uitlegt in het voordeel van de werknemer. Een werkgever moet nu eenmaal rekening houden met bedrijfsrisico. 

Rechtspraak

Over loondoorbetaling bij ijsvrij bestaat er nog geen jurisprudentie en volgens Boonstra is dat geen wonder. Een werkgever zou wel gek zijn als hij die ene dag van het loon zou aftrekken. Voordat hij dat heeft geregeld met de afdeling P&O, is hij al veel meer geld kwijt. Bovendien: de week erop moet hij aan dezelfde medewerker vragen of die niet een paar uur kan overwerken. 

VNO-NCW

Werkgeversvereniging VNO-NCW vindt ondertussen dat er gewoon gewerkt moet worden. Nederland is niet ingesneeuwd, zegt woordvoerder Femke Fleur, maar we zitten wl in een crisis. En ondanks die crisis hebben de meeste werkgevers hun verantwoordelijk genomen: zij houden hun medewerkers gewoon in dienst - terwijl ze op dit moment minder mensen nodig hebben. Dan lijkt het ons niet meer dan vanzelfsprekend dat ook de werknemers hun verantwoordelijkheid nemen. Betaald thuis blijven is niet aan de orde. 

Flexibiliteit

Maar dat betekent niet dat VNO-NCW iedereen de file wil injagen. Wij pleiten het hele jaar voor het vermijden van files, zegt Fleur. Nederland is niet ingesneeuwd, maar af en toe staat het wel verstopt. En die fileproblematiek is het best aan te pakken door los te komen van de klassieke negen-tot-vijf-gedachte. Laat je werknemers wat later beginnen of geef ze toestemming om af en toe thuis te werken. Maar nogmaals: dat heeft niets te maken met het weer. Dat zeggen we het hele jaar door.


Bron: Arbo Online
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder files door crisis
 Werken van 9 tot 5 werkt niet meer
 Vier tips om de stemming erin te houden
 Nederlander wil meer vrij
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10