zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie HR-trends voor 2010

18 januari 2010 - Wat worden de drie belangrijkste uitdagingen voor HR-managers en algemeen directeurs in 2010? Attentia kwam na analyse van de bewegingen en trends op het gebied van mens en organisatie tot de volgende drie antwoorden: strategisch management, talent dashboard en wellbeing. Dit schrijf 6Minutes.be.

Strategisch talentmanagement


Strategisch talentmanagement wordt dé trend in 2010 en de jaren hierna. De stap van competentiemanagement (dat uitgaat van het verbeteren van zwaktes) naar talentmanagement (het versterken van de sterktes van een medewerker) is al een tijdje in gang gezet. Het wordt immers van strategisch belang om sleuteltalenten die concurrentievoordeel zullen bieden, te omschrijven en identificeren en ze vervolgens te ontwikkelen en aan de organisatie te binden. In deze context zullen ook leadership development, succession planning en waarderingsmanagement aan belang winnen.
Talent Dashboard
Strategisch talentmanagement, leiderschapsontwikkeling en successieplanning zijn niet realiseerbaar zonder structurele, toegankelijke en betrouwbare informatie over de talenten en drijfveren van individuele medewerkers. De verspreiding van HR-software en -tools kende in 2009 al een boost en deze trend zal zich in 2010 doorzetten. 

Wellbeing

De aandacht voor de gezondheid en het welzijn van medewerkers zal in een context van vergrijzing en langer werken verder aan belang winnen in 2010. Denk aan gezond eten, medische check-ups, begeleiding bij het stoppen met roken, enzovoort.


Bron: 6Minutes
 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven hr-trends voor 2008
 Recessie versterkt HR-capaciteit
 Innovatie HR hangt samen met toekomst arbeidsmarkt
 Vooral talentmanagement lijdt onder de recessie
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
18-01-2010
 | 
07:27 uur
Wat belangrijker is, is dat de aandacht van managers die continuiteit nastreven hun aandacht gaan verleggen naar de kracht van mensen in en om de organisatie, klanten en medewerkers. Cijfers kunnen gemanipuleerd worden, dat is het afgelopen jaar wel duidelijk geworden, en zeggen daarmee maar weinig over de organisatie.
Mensen, zowel klanten als medewerkers, maken het echte verschil. Door de aandacht niet langer op de financiële kracht van de organisatie te richten, maar op de kracht van mensen, is een betere strategie om te kunnen excelleren en daarmee de continuďteit vast te leggen.
Talentmanagement speelt daarbij een rol, maar alleen als het is ingebed in een geďntegreerd HR systeem. Ook talentmanagement kan alleen maar succes hebben als het onderdeel uitmaakt van een systeem.
Janus Kizuna  |   | 
18-01-2010
 | 
07:33 uur
Je kunt wel trends spotten maar uiteindelijk komt het neer op de juiste man of vrouw op de juiste plaats en dat is ook zonder allerlei tools als moeilijk genoeg.
Capabiliteit is zo'n woord wat inhoud geeft. Uitleg? capabiliteit.web-log.nl
Bas  |   | 
20-01-2010
 | 
13:38 uur
Over wellbeing gesproken...

Gisteren had ik een telefoongesprek waarbij een klant vond dat wij performance te breed aanvliegen. Onderwerpen als afvallen, voldoende slaap en work-life balance vond hij niet passen in een site van een organisatie die zich bezig houdt met effectief werken.

Overigens is wellbeing niet een topic dat aan bod hoort te komen vanwege een vergrijzende samenleving. Wellbeing zorgt voor meer levensvreugde en effectievere mensen (ongeacht hun leeftijd)

Kijk en oordeel zelf: (Klik hier)
Ad de Beer  |   | 
20-01-2010
 | 
16:47 uur
@Bas
de klant is koning en veel bedrijven zijn nog niet toe aan dit soort zaken.
Toen ik bij een klant eens voorstelde om de werkdag te beginnen met een warming up, omdat er veel fysieke arbeid was, keek hij me ook aan of hij het in Keulen hoorde donderen, maar toen we het toch hadden ingevoerd en het verzuim door klachten aan het bewegingsapparaat vrijwel verdween, zag hij wel in dat het een goede ingreep was.
De vraag is wel in hoeverre bedrijven zich mogen bemoeien met de persoonlijke levenssfeer van mensen. Afvallen vind ik een persoonlijke keuze, net als kroketten eten, daar moet je als werkgever zeer terughoudend in zijn.
De grens tussen bezorgdheid, zorg en betutteling is al vaag. Te veel betutteling heeft juist het tegengestelde effect.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10