zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

2008: slechtste beursjaar ooit

2 januari 2009 - Het jaar 2008 gaat de boeken in als het slechtste jaar op de Amsterdamse effectenbeurs. De gemiddelde Nederlandse belegger zag ruim de helft van zijn belegde kapitaal in rook opgaan. Dat schrijft Accountingweb.

Vanaf het begin werd de beurshandel gedomineerd door het zich opeenstapelende negatieve nieuws over de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt, de financiële crisis en een naderende recessie. Het vertrouwen onder beleggers raakte volledig zoek. 



Fortis

Hoewel de aandelenkoersen het afgelopen jaar over de gehele linie onderuit gingen, zaten vooral de financiële fondsen in de hoek waar de klappen vielen. Fortis spande de kroon. Van de aandelenkoers van de bankverzekeraar, die begin oktober volledig werd ontmanteld na ingrijpen van de overheden van België, Nederland en Luxemburg, bleef vrijwel niets over. 

Daling

Ook beleggers in ING en Aegon waren de klos. De waarde van deze aandelen daalde met maar liefst 73 en 62 procent. Het vertrouwen in TomTom, maker van navigatiesystemen, was ook volledig zoek. Het aandeel verloor meer dan 90 procent.


Bron: Accountingweb
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager massaal aan drank en coke
 Topman die afspraken nakomt stuwt beurskoers
 Nederlandse medewerker rukt op als aandeelhouder
 Managers blijven winsten beďnvloeden voor gunstige beurskoers
 
 
reacties
 
R. Civile  |   | 
3-01-2009
 | 
11:31 uur
Dat het hebben van aandelen bepaalde risico's met zich mee brengt is natuurlijk duidelijk. Wat een stapje erger is dat mensen die het beleggen aan derden over laten, Fortis, ING, ABN-Amro etc etc, worden dubbel gestraft.

Wat is het geval namelijk, al jaren wordt er van alle kanten druk uitgeoefend op beleggende instituten inzichtelijk te maken waar de exorbitante kosten hem zitten wanneer consumenten uitkering verwachten en in tegenstelling tot 'zonnige tijden' zeer teleurstellend rendement kregen.

De arrogantie ten top heeft men nog steeds niet kunnen voldoen hieraan waardoor we niet anders kunnen dan tot de conclusie komen dat de belegger/consument, stelselmatig is beroofd van vele miljarden die onder de noemer 'kosten' werden geparkeerd.

Niet alleen werd de belegger/consument een aanzienlijk gezamenlijk fortuin ontnomen, door de ontwikkelingen van het laatste kwartaal van 2008. Bos heeft het nodig gevonden financieel bij te moeten springen. Dit gebeurd overigens met vele miljarden belastinggeld. Geld dus afkomstig van dezelfde belegger/consument.

Ook hier geld dat rendement uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. Dus is het uiterst discutabel dat de belegger/consument/belastingbetaler schijnt op te mogen draaien voor de incompetentie van anderen.

Dat mag, me dunkt, ook wel eens worden vermeld zonder enige terughoudendheid.

RC

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10