zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Business school stelt visie bij

28 december 2009 - Business schools hebben flinke kritiek te verduren gekregen het afgelopen jaar. Philip Delves Broughton, schrijver van het boek ‘Ahead of the Curve: Two Years at Harvard Business School’, beschrijft MBA’ers als een ‘stelletje opgeblazen, jargonspuwende bankiers en consultants die meer dan wie ook de oorzaak zijn van de economische malaise’.

Een van zijn grootste kritiekpunten op deze ‘Masters of the Business Apocalypse’ is dat ze een groep vormen die ‘niet in staat is hun acties in de context van de maatschappij te zien’, en dat velen van hen klakkeloos de rest volgen zonder zelf na te denken over de consequenties van hun daden. "Als dokters en advocaten hun beroep zo te schande maakten, zouden we de medische en juridische opleidingen allang aan een diepgaand onderzoek onderworpen hebben," stelt hij op Management Issues



Lesprogramma
Delves Broughton is zeker niet de enige in zijn kritiek op de MBA. Rakesh Khurana, hoogleraar aan Harvard: "De onbeperkte vrije markt als antwoord op alle problemen is de basis voor managementopleidingen geworden." Hoewel de meeste businessopleidingen fel tegenspreken dat zij aan de basis van de kredietcrisis liggen, hebben ze hun lesprogramma's inmiddels wel goed onder de loep genomen. 

Nieuwe richting
Als onderzoek van het Research & Consultancy Centre van de Association of MBAs, in samenwerking met de Durham Business School, een indicatie geeft van de toekomst van de MBA-opleidingen, zou het goed kunnen dat de dagen waarin aandeelwaarde boven alles gaat binnenkort voorbij zijn. De onderzoekers ondervroegen 100 business schools en 544 MBA’ers uit 57 landen. Een meerderheid van de opleidingsinstituten en oud-leerlingen is het erover eens dat er gekeken moet worden naar alle belanghebbenden van een organisatie en niet alleen naar de aandeelhouders. Ook duurzaamheid en ethiek spelen een steeds grotere rol tijdens de opleidingen. 

Risicomanagement
Op een ander belangrijk terrein, dat van het risicomanagement, is overigens een nog veel langere weg te gaan. De opleidingsinstituten erkennen dat er zowel op het gebied van risicomanagement als strategisch risico, een kloof heerst tussen wat ze momenteel onderwijzen en wat ze zouden moeten onderwijzen. 

Ethiek
De crisis heeft duidelijk gemaakt dat er dingen moeten veranderen en dat er niet meer alleen naar de winst moet worden gekeken. De belangen van de aandeelhouders moeten niet langer boven die van alle anderen gesteld worden. Het bedrijfsleven heeft daarom behoefte aan goed opgeleide managers met leiderschapskwaliteiten die ook ethische en duurzame kwesties mee kunnen nemen in hun beslissingen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 MBA-Eed: begin van een nieuw managementtijdperk?
 Jonge manager is immoreel
 ‘Manager zou eed af moeten leggen’
 Steeds meer training in ethisch gedrag
 
 
reacties
 
G.Ytsma  |   | 
28-12-2009
 | 
12:42 uur
Het is jammer dat het zo lang heeft moeten duren en dat het zover heeft moeten komen.
Veel en dan m.n. jonge managers vergeten dat ze ''leiding mogen geven''het is een voorrecht. Met andere woorden leiding geven is dienen en niet zoals veel managers denken gediend worden. Een managers is verandwoordelijk voor de mensen die voor hem werken, zorg voor hen geeft een goed draaiend bedrijf of afdeling dat is mijn ervaring.
Maar goed ik had het idee dat ik met deze stelling tot een uitstervend ras behoor maar mischien komt men tot inkeer.
Voor 2010 wens ik alle managers een dienstbaar jaar dan volgt de zegen vanzelf.

Gosse

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10