zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland heeft kleinste inkomensverschillen ter wereld

16 december 2009 - Ondanks de economische crisis neemt wereldwijd het verschil in inkomen tussen management en uitvoerende functies verder toe. In Nigeria, China enIndonesië zijn de inkomensverschillen het grootst. In Nederland is het beloningsverschil gering. Dit wordt veroorzaakt door de sterk nivellerende werking van het politieke en sociale werkklimaat in Nederland.

Dit blijktuit het Global Management Pay Report 2009 van internationaal onderzoeks- en adviesbureau Hay Group. Hay Group doet jaarlijks onderzoek naar de salarisverhoudingen tussen uitvoerend personeel en senior managers in verschillende landen. Het meest recente onderzoek heeft betrekking op gegevens uit 56 landen. Daarbij wordt gekeken naar de relatie tussen het salaris van managers en dat van hun medewerkers.



Nederland onderaan ranglijst inkomensverschillen
In Nigeria, China en Indonesië wordt tot zeventien maal meer verdiend door senior managers in vergelijking tot uitvoerende medewerkers. "In dit soort groeilanden zijn talentvolle managers schaars en is er een groot aanbod van zeer laag geschoolden," aldus Loek Bosman, senior consultant bij Hay Group. "Dit leidt tot grote inkomensverschillen, en dit beeld zullen we naar verwachting blijven zien." In Nederland is dat verschil gering met een factor van 3,2. Ons land neemt hiermee de 48e plaats in op de lijst van 56. Hoe hoger de plek op in ranglijst des te groter zijn de inkomensverschillen. Noorwegen staat met een factor van 2,6 helemaal onderaan de ranglijst.

Behoud sociale samenhang uitdaging voor de toekomst
De geringe inkomensverschillen in Nederland en andere Westerse landen zijn grotendeels te verklaren door de sociale cohesie en het politieke klimaat dat hier heerst. "Dit heeft alles te maken met het poldermodel," legt Bosman uit. "Waar overheid, werkgevers, vakbonden en werknemers gezamenlijk afspraken over arbeidsvoorwaarden en beloningen maken, komen extremen minder vaak voor." Ook is talent in Nederland minder schaars dan in een land als China. "De sociale cohesie is nu nog groot," vervolgt Bosman, "Maar deze komt door toenemende marktwerking onder druk te staan, wanneer talent weer schaarser wordt." Werkgevers staan voor de uitdaging om goed om te gaan met de marktwerking zonder dat dit ten koste gaat van de interne verhoudingen.

Verantwoord belonen
Bosman: "In onze adviespraktijk zien wij dat organisaties hun beloningsbeleid beter willen onderbouwen en verantwoorden. Dit houdt in dat het beloningsbeleid effectief is op korte en langere termijn voor zowel de onderneming als voor de werknemers. Daarbij mag het niet ten koste gaan van andere belangen, zoals het milieu en maatschappij. Sociale cohesie is een belangrijke voorwaarde voor de continuïteit op de lange termijn."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 FNV wil maximumsalaris voor ING-top
 ‘Baas mag maximaal twintig keer laagste salaris verdienen’
 Topmanager levert in op beloning
 Nederlandse vrouw verdient te weinig
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10