zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Topmanager levert in op beloning

11 december 2009 - De crisis heeft in 2008 een sterke invloed gehad op de bonus van topmanagers. In bijna alle beursgenoteerde bedrijven is de bonus sterk gedaald. Daar waar de bonus in 2007 nog 37 procent uitmaakte van het totale remuneratiepakket van een Belgische topmanager, is dit in 2008 gedaald tot dertien procent. Het gewicht van de aandelengerelateerde remuneratie is daarentegen stabiel gebleven.

Dat stelt Xavier Baeten, hoofd Vlerick Reward Centre, naar aanleiding van een grootschalig, jaarlijks onderzoek naar de beloning van topmanagers door het Executive Remuneration Research Centre van Vlerick Leuven Gent Management School en GUBERNA. 99 beursgenoteerde Belgische bedrijven zijn opgenomen in de analyse. Naast de praktijken op het vlak van openbaarmaking besteedde het onderzoek ook aandacht aan de hoogte en de samenstelling van het remuneratiepakket. De cijfers hebben betrekking op 2008. In vergelijking met 2007 levert dat interessante vaststellingen op.


Baeten: "De totale cash remuneratie van CEO’s is door de band genomen met een derde gedaald. En steeds meer bedrijven maken topsalarissen openbaar, maar er is nog ruimte voor verbetering. Ook de communicatie over de bonussystematiek en de opzegvergoedingen is voor verbetering vatbaar." 

Crisis is merkbaar
Het effect van de crisis is sterk voelbaar in de bonus. Slechts drie bedrijven hebben aan hun CEO een hogere bonus toegekend, vijf bedrijven hebben een zelfde bonus toegekend, en in liefst 26 bedrijven is de bonus gezakt. Dat geldt niet alleen voor de top maar ook voor de rest van het management. 

Openbaarmaking

De Belgische Corporate Governance Code bepaalt sinds 2005 dat beursgenoteerde bedrijven de salarissen van de CEO en de overige leden van het executive management moeten openbaar maken. 85 procent van de ondernemingen publiceert in zijn jaarverslag informatie over de topsalarissen. 54 procent geeft de vergoeding van de CEO afzonderlijk weer en die van de overige leden van het executive management globaal, zoals bepaald door de Code. Deze 54 procent vertegenwoordigt 83 procent van de totale beurskapitalisatie. In vergelijking met 2007 is er een opwaartse trend. 27 procent geeft de globale vergoeding voor de CEO en het executive management samen, en vier procent geeft enkel informatie over het salaris van de CEO. Vijftien procent geeft geen (afzonderlijke) informatie voor CEO en/of executive management. Hoewel er sprake is van een positieve tendens, zijn er nog een aantal specifieke aandachtspunten: hoewel de bonushoogte wel relatief frequent wordt meegedeeld, wordt er weinig informatie verstrekt over de criteria en de berekening van de bonus.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
 Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
 Corona-versoepelingen in aantocht, maar bordspellen onverminderd populair
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Plafond geldt niet voor alle bonussen
 Bestuurder ziet af van bonus bij deeltijd-WW
 Topbestuurder verdient aanzienlijk minder door crisis
 Soberheid troef in 2009
 
 
reacties
 
Anne  |   | 
11-12-2009
 | 
08:57 uur
Wat sneu voor al die medewerkers die nu naast hun riante salarissen nu ook nog hun riante bonus(voor welke prestatie eigenlijk?) moeten missen. Dan maar een keer minder op vakantie volgend jaar of maar die dure
wintersportvakantie overslaan.
Bonussen staan wat mij betreft haaks op al die WW'ers of op diegene die helemaal geen recht meer hebben op een uitkering en het maar mogen zien te rooien.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Plan van Aanpak: 3 stappen voor meer e-mail marketingsucces
In dit white paper / Plan van Aanpak legt Spotler uit hoe je 1) je doelen en doelgroepen in kaart brengt, 2) met welke middelen je je doelen en doelgroepen bereikt en 3) wie het uitvoert en wanneer. Download het handige document, inclusief checklist.
Download het Plan van Aanpak
Lees verder
Customer experience verbeteren met digitalisatie supplychain
reacties
Horeca start glimlachcursus voor medewerkers (1) 
Tips om online de perfecte werknemer te vinden (1) 
'Beleggers hebben binnen 3 tot 6 jaar hun geld terug' (1) 
Subsidie voor ondernemende uitvinders (1) 
Optimisme technische bedrijven overstijgt coronacrisis (1) 
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af (1) 
Marketeer mist kennis van online marketing (1) 
top10
Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
De belangrijkste trends in mobile voor de zakelijke markt
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken
Pandemie inspireert Nederlanders tot gerichte om- en bijscholing naar banen van toekomst
Nederlandse sollicitant omschrijft zichzelf het vaakst als ‘teamplayer’, ‘gemotiveerd’ en ‘ambitieus’
Nederlandse werknemer wil nieuwe digitale vaardigheden
Een op de vijf managers let op etniciteit bij aannemen medewerkers
De toekomst van IT innovaties in vijf opvallende steden
Bijna 900 procent meer aanvallen met fileless malware
meer top 10