zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Topmanager levert in op beloning

11 december 2009 - De crisis heeft in 2008 een sterke invloed gehad op de bonus van topmanagers. In bijna alle beursgenoteerde bedrijven is de bonus sterk gedaald. Daar waar de bonus in 2007 nog 37 procent uitmaakte van het totale remuneratiepakket van een Belgische topmanager, is dit in 2008 gedaald tot dertien procent. Het gewicht van de aandelengerelateerde remuneratie is daarentegen stabiel gebleven.

Dat stelt Xavier Baeten, hoofd Vlerick Reward Centre, naar aanleiding van een grootschalig, jaarlijks onderzoek naar de beloning van topmanagers door het Executive Remuneration Research Centre van Vlerick Leuven Gent Management School en GUBERNA. 99 beursgenoteerde Belgische bedrijven zijn opgenomen in de analyse. Naast de praktijken op het vlak van openbaarmaking besteedde het onderzoek ook aandacht aan de hoogte en de samenstelling van het remuneratiepakket. De cijfers hebben betrekking op 2008. In vergelijking met 2007 levert dat interessante vaststellingen op.


Baeten: "De totale cash remuneratie van CEO’s is door de band genomen met een derde gedaald. En steeds meer bedrijven maken topsalarissen openbaar, maar er is nog ruimte voor verbetering. Ook de communicatie over de bonussystematiek en de opzegvergoedingen is voor verbetering vatbaar." 

Crisis is merkbaar
Het effect van de crisis is sterk voelbaar in de bonus. Slechts drie bedrijven hebben aan hun CEO een hogere bonus toegekend, vijf bedrijven hebben een zelfde bonus toegekend, en in liefst 26 bedrijven is de bonus gezakt. Dat geldt niet alleen voor de top maar ook voor de rest van het management. 

Openbaarmaking

De Belgische Corporate Governance Code bepaalt sinds 2005 dat beursgenoteerde bedrijven de salarissen van de CEO en de overige leden van het executive management moeten openbaar maken. 85 procent van de ondernemingen publiceert in zijn jaarverslag informatie over de topsalarissen. 54 procent geeft de vergoeding van de CEO afzonderlijk weer en die van de overige leden van het executive management globaal, zoals bepaald door de Code. Deze 54 procent vertegenwoordigt 83 procent van de totale beurskapitalisatie. In vergelijking met 2007 is er een opwaartse trend. 27 procent geeft de globale vergoeding voor de CEO en het executive management samen, en vier procent geeft enkel informatie over het salaris van de CEO. Vijftien procent geeft geen (afzonderlijke) informatie voor CEO en/of executive management. Hoewel er sprake is van een positieve tendens, zijn er nog een aantal specifieke aandachtspunten: hoewel de bonushoogte wel relatief frequent wordt meegedeeld, wordt er weinig informatie verstrekt over de criteria en de berekening van de bonus.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Plafond geldt niet voor alle bonussen
 Bestuurder ziet af van bonus bij deeltijd-WW
 Topbestuurder verdient aanzienlijk minder door crisis
 Soberheid troef in 2009
 
 
reacties
 
Anne  |   | 
11-12-2009
 | 
08:57 uur
Wat sneu voor al die medewerkers die nu naast hun riante salarissen nu ook nog hun riante bonus(voor welke prestatie eigenlijk?) moeten missen. Dan maar een keer minder op vakantie volgend jaar of maar die dure
wintersportvakantie overslaan.
Bonussen staan wat mij betreft haaks op al die WW'ers of op diegene die helemaal geen recht meer hebben op een uitkering en het maar mogen zien te rooien.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10