zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dieptepunt ZZP-markt voorbij

15 december 2009 - Het dieptepunt van de ZZP-markt lijkt voorbij, zo blijkt  uit de eerste Yoxa Interim Monitor. Slechts 7,3 procent geeft aan zes maanden of langer zonder opdracht te zitten en maar liefst 72 procent ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. Toch maken vooral veel zelfstandige 50-plussers zich wel zorgen over het verkrijgen van opdrachten.

Ook de tarieven van interimmers staan nog steeds onder druk, ondanks de aantrekkende markt. Het opgeven van het ZZP-bestaan is echter voor de overgrote meerderheid geen optie. Positief
Ieder kwartaal ondervraagt Yoxa ruim 500 ZZP-ers naar hun werksituatie, het verkrijgen van opdrachten en de toekomst. Uit deze eerste monitor, uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard, blijkt dat ZZP-ers over het algemeen positief gestemd zijn: 40 procent geeft aan helemaal vol te zitten met opdrachten en twaalf procent constateert een toename in het aantal opdrachten. "Dit onderstreept maar weer de tijdelijkheid van de dip die de crisis heeft veroorzaakt," aldus Nienke Platenburg, oprichter en directeur van interim bureau Yoxa. 

Potentie 50-plussers

Ongeveer 30 procent van de ZZP-ers maakt zich zorgen over het verkrijgen van opdrachten. Vooral zelfstandige 50-plussers blijken hiermee te stoeien. "Dit is opmerkelijk, aangezien dit juist de mensen zijn met een schat aan ervaring. Een doodzonde als we juist die mensen onvoldoende gaan inzetten. Bovendien gaat deze groep als gevolg van de vergrijzing de komende jaren juist groeien," meent Platenburg. Een recente ontwikkeling is het gebruik van sociale netwerken zoals Linked-in. Meer dan de helft van de ondervraagde 50-plussers geeft aan deze netwerken in te zetten om hun eigen netwerk te vergroten en zo meer opdrachten te verkrijgen. 

Eens ZZP-er, altijd ZZP-er

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 68 procent van de ondervraagden bepaald niet van plan is het ZZP-bestaan op te geven wanneer zich de kans voordoet om weer in loondienst te gaan. Sterker nog: tweederde verwacht dat het aantal ZZP-ers zal stijgen. Toch lijkt een ruime meerderheid niet bang te zijn voor een beetje concurrentie: 72 procent ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. De vergrijzing en het tekort aan instroom van jong en hoger opgeleiden wordt door velen gezien als gunstige ontwikkelingen voor de ZZP-markt. 

Tarieven onder druk

"Wat vermoedelijk wel als een blijvend gevolg van de crisis gezien moet worden, is de druk op de tarieven," laat Platenburg weten. Een derde van de respondenten geeft aan dat dit bij hen het geval is. Ook laten zij zich kritisch uit over de dienstverlening van interim bureaus, met name in relatie tot de marges die bureaus rekenen. "Meer dan ooit zullen interim bureaus hun toegevoegde waarde moeten bewijzen, zeker ook gezien de toename in het gebruik van sociale netwerken waardoor interimmers regelmatig opdrachten uit eigen netwerk verkrijgen," besluit Platenburg.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier simpele methoden voor betere samenwerking
 Vijf ontwikkelgebieden om succesvol te zijn als eigen baas
 ZZP'ers relatief positief over toekomst
 ZZP'ers willen ondanks recessie niet terug in loondienst
 
 
reacties
 
Jean-Paul Blommaert  |   | 
15-12-2009
 | 
15:49 uur
Hier ben ik volkomen mee eens, ondernemerschap zit in je. Toen ik 19 was en nog student was had ik mijn eerste kvk inschrijving als auto poets bedrijfje. Dit heb ik 2 jaar met veel plezier en succes gedaan. Alleen na mijn afstuderen (juli 2008) ben ik op advies van mijn ouders toch gaan solliciteren in de scheepvaart.

Werken in loondienst heb ik maar 14 maanden volgehouden en dit was echt niet dat ik geen goede baan had maar puur om het feit dat je weinig vrijheid heb.

Sinds 2 maanden ben ik weer zelfstandig en bied LED-verlichting aan ondernemers.

Met vriendelijke groet,
Jean-Paul
new palace  |   | 
16-12-2009
 | 
08:31 uur
de zzp ers wedden op de verkeerde partijen zij kunnen zich beter richten op de kleinere bureaus. meer persoonlijker begeleiding en snellere reacties.
alle oudere zzp er kan ik alleen zeggen stuur je cv naar het juiste email adres (zoals de mijne :-))
Boekhouders in Amsterdam e.o.  |   | 
28-11-2016
 | 
11:24 uur
Anno 2016 is bovenstaand artikel nog steeds relevant. Eigenlijk is er dus niet zoveel veranderd en toch is er een hoop onrust gecreëerd door o.a. de politiek. Zzp'ers zijn erg belangrijk voor de markt, tijd dat er rust komt zodat groei gerealiseerd kan worden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10