zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Heeft u een zwaar beroep?

8 december 2009 - Zoals bekend, wil het kabinet bij de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar de zware beroepen ontzien. Het zal nog een hele klus worden om te bepalen welke beroepen als zwaar beoordeeld moeten worden en welke niet. Het is duidelijk dat de meningen verschillen en dat vakbonden en werkgevers het niet snel eens zullen worden over de criteria.

Synovate onderzocht hoe de werknemers het zelf zien. Hebben zij zwaar werk en vinden zij dat ze om die reden moeten worden ontzien? Synovate ondervroeg een representatieve steekproef van 558 werknemers. 



Fysiek en mentaal
Gevraagd naar de aard van de werkzaamheden die men uitvoert op een schaal van lichamelijk naar geestelijk werk, zien we het volgende resultaat: 29 procent van de werkenden geeft aan vooral lichamelijk werk te doen en 71 procent vooral geestelijk werk. De mate waarin werk als belastend wordt ervaren, kan afhangen van de fysieke zwaarte, maar evengoed van de mentale last. Men kon in beide gevallen de zwaarte aangeven op een schaal van één (licht belastend) tot tien (zwaar belastend). De Nederlandse werkenden vinden hun werk gemiddeld geestelijk zwaarder (score 6.4) dan lichamelijk zwaar (score 4.2).  32 procent van de werkenden vindt dat zij vanwege de zwaarte van hun beroep ontzien zouden moeten worden en al op 65-jarige leeftijd AOW zouden moeten ontvangen. Onder de mensen die overwegend lichamelijk werk doen is dit percentage veel hoger.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 MKB ziet verhoging AOW-leeftijd met angst en beven tegemoet
 ‘Verhoging pensioenleeftijd moedig besluit’
 Tien tips om op tijd met pensioen te kunnen
 Verhoging AOW-leeftijd: kostenbesparing of lastenverzwaring?
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
8-12-2009
 | 
07:34 uur
Dit hele circus laat alleen maar het onvermogen van de politieke spelers zijn bij het besturen van het land.
Over een jaar of vijf zal er wel weer een gepolderd model komen waarin ''zware beroepen'' netjes staan opgesomt en gaat de politiek weer een andere hobbie zoeken.
Enkele jaren geleden had ik een stratenmaker in de tuin, er moest wat bestraat worden en de man legde pakweg 40 vierkante meter in een uurtje of drie. In totaal gingen er honderden kilo's stenen door zijn handen. Hij genoot van zijn werk, zeker van het resultaat en bleef het nog lang doen, zei hij. Hij was indertijd 72 jaar oud.
Of werk zwaar is, is een persoonlijke mening. Maar ja, de overheid kan alleen maar met regels, normen en zo leven en daardoor gaat er weer een gewrocht ontstaan na talloze vergaderingen, acties, bezettingen, schreeuwende vakbondsbozen (die eenmaal in de tweede kamer een heel andere mening hebben) en zo voorts.
Wie uiteindelijk de tol betaalt? Het MKB dat weer een hoop regels door de strot krijgt geduwd waar ze niks mee kunnen. Dat daardoor de motor van de economie om zeep wordt geholpen hebben onze politici niet door. En daarmee verzaakt politiek Den Haag zijn primaire taak!
Eddy  |   | 
8-12-2009
 | 
11:56 uur
Wat zal de regering onder zwaar beroep verstaan? Voor ons als werkers/burgers een groot vraagteken. Fysiek zwaar: bouw - patienten verzorging of Mentaal zwaar: ICT-ontwikkelaars, beheerders, project managers? En alles daartussen en buiten.
Volgens mij is dit niet algemeen te bepalen en is een pensioen leeftijd van 65 mooi en genoeg geweest. Wie daarna nog verder wil, moet daar de mogelijkheid voor krijgen maar het kan en mag geen verplichting worden. Dus NIET DOEN en het geeft alleen maar meer regeltjes en administratie. Wie wordt er beter van? De werker of de regering? De regering dat zijn wij toch met z'n allen, dus een oproep tot algehele burgerongehoorzaamheid en staken bij invoering over onze hoofden.
R. Veenstra  |   | 
8-12-2009
 | 
18:18 uur
Er zijn best beroepen aan te wijzen, waarbij het lijf (of geest) van de gemiddelde werknemer zwaar wordt belast. Van oudsher was en is de stratenmaker dit, maar denk ook de brandweer (repressie), militairen (uitzending) etc etc.
Let wel, het betreft gemiddelden. Net als roken: dat is slecht voor de gezondheid, maar iedereen kent wel een opa die 90 is geworden en iedere dag een sigaar rookt.

Mbt de regeling : de 67 jaar regeling is een opmaat voor een individueel systeem: iedereen regelt zelf zijn AOW maar, de overheid stopt ermee. Op zich niet verkeerd, scheelt weer regels. Maar het levert wel heel andere problemen op.
Chris Snabilié  |   | 
9-12-2009
 | 
10:01 uur
Belangrijker dan weging of een beroep zwaar is, is hoe de werknemer het uitoefenen van zijn werk ervaart. Zoals hiervoor al werd aangegeven is de een nog enthousiast en vitaal. Voor de minder gelukkigen fysiek of psychisch, is er weinig hoop meer nog andere werkzaamheden te kunnen gaan verrichten.
De werkgevers zullen in dit geval een beleid moeten voeren waardoor deze werknemers gezond en plezierig hun werk kunnen blijven doen. Dit betekent een toename van kosten voor de werkgevers door investeringen in training en ondersteuning bij zoeken naar andere functies binnen of buiten het bedrijf.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10