zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Risicomanagement is onvoldoende, inefficiënt en oppervlakkig

26 november 2009 - Nederlandse bedrijven hebben hun risicomanagement onvoldoende, inefficiënt en te oppervlakkig georganiseerd. Amper een vijfde van de bedrijven en organisaties heeft haar risicoprofiel herzien naar aanleiding van de huidige financiële crisis.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, Nyenrode Business Universiteit, het Koninklijke NIVRA en PricewaterhouseCoopers. In het onderzoek werden ruim 1.000 bedrijven en non-profit instellingen met een omzet of budget van meer dan tien miljoen euro onderzocht. De onderzoekers geven de onderzochte bedrijven en instellingen gemiddeld een rapportcijfer van 4,5. 



Kinderschoenen

Prof. dr. Leen Paape, dean van de Nyenrode School of Acountancy & Controlling en mede-onderzoeker: "Risicomanagement bij Nederlandse bedrijven scoort dus een zware onvoldoende. De ontwikkeling van risicomanagement in Nederland staat duidelijk nog in de kinderschoenen. Daar komt nog bij dat er nauwelijks voortgang is gemaakt ten opzichte van vijf jaar geleden. Dat is op zijn minst zorgelijk te noemen." Prof. dr. Leen Paape presenteerde de resultaten vandaag tijdens de Accountantsdag 2009. Op 7 december is op Nyenrode een seminar aan het onderzoek gewijd. 

Analyse

In het onderzoek is onder meer gekeken naar de frequentie en diepgang van risicoanalyses, de betrokkenheid van lagere managementlagen, de mate waarin proactief en vooruitziend risico's worden geïnventariseerd en het gebruik van risicoraamwerken en externe rapportages. Meer dan de helft van de organisaties blijkt slechts eenmaal per jaar een risicoanalyse uit te voeren. Een integrale analyse - voor zowel strategische, financiële rapportage,operationele, financiële en compliance risico's - gebeurt maar door 16,5 procent van de profit organisaties en 7,9 procent van de non-profit organisaties. 

Onvoldoende

In het onderzoek is een vijf fasen risicovolwassenheidsmodel gehanteerd (één is de laagste en vijf de hoogste), waarbinnen bijna de helft (47,5 procent) van de respondenten zichzelf in fase drie of hoger heeft aangeslagen. Opvallend daarbij is dat de respondenten aanzienlijk overtuigder zijn van de kwaliteit van hun risicomanagement dan gerechtvaardigd is op grond van de inschattingen van de onderzoekers. Op de vraag 'welk schoolcijfer (tussen één en tien) geeft u uw risicomanagement?' was de gemiddelde score van de respondenten een 6,5 op; de onderzoekers kwamen als gezegd uit op een 4,5. 

Regelgeving is goed

De onderzoekers concluderen verder dat een beursnotering, waardoor een bedrijf onderworpen is aan corporate governance regelgeving, een positieve invloed heeft op de kwaliteit van risicomanagement. Zelfregulering heeft daarentegen een negatief effect op de kwaliteit van risicomanagement.
Een samenvatting van het onderzoeksrapport is hier te downloaden. U kunt hier tevens een kopie van het rapport  bestellen.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven nemen teveel risico met risicomanagement
 Excessieve beloningen leidden tot crisis
 Risicomanagement hoog op managementagenda
 Manager wil voorbereid zijn op risico’s
 
 
reacties
 
Wiebe Zijlstra  |   | 
26-11-2009
 | 
10:02 uur
Een samenvatting van het onderzoeksrapport is hier te downloaden.
Mooi niet dus. Hoe krijg ik het wel? Dit artikel beschrijft alleen hoe consultants meer geld willen verdienen. Maar wat is er nu echt aan de hand?
K  |   | 
26-11-2009
 | 
15:28 uur
Goed gezegd. De link zet me enkel op de mogelijkheid om een seminarie bij te wonen maar het rapport is in geen velden of wegen te bespeuren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10