zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven nemen teveel risico met risicomanagement

22 september 2009 - Als er één gebied is waarvan je zou hopen dat het geprofiteerd heeft van de gevolgen van de financiële crisis, is het risicomanagement. Toch lijkt ook risicomanagement te lijden onder dezelfde bezuinigingsmaatregelen als andere gebieden – met potentieel desastreuze gevolgen. Dat stel de Economist Intelligence Unit na onderzoek.

Het rapport ‘Beyond Box-ticking: A new era for risk governance’ onthult dat inspanningen op het gebied van risicomanagement ondermijnd en uitgesteld worden nu bedrijven in de kosten snijden, investeringen uitstellen en personeel ontslaan. 



Dilemma's
Gevraagd naar de grootste obstakels voor effectief risicomanagement, antwoordden de 364 ondervraagde risicomanagers: slecht gegevensbeheer, slechte technologie en gebrek aan expertise. In plaats van deze onderwerpen direct te tackelen, vermijden bedrijven echter liever veranderingen waar een hoog prijskaartje aan hangt en kiezen ze in plaats daarvan voor snelle overwinningen en procesverbeteringen. Ze weten dat ze meer tijd en middelen aan risicomanagement moeten besteden om de huidige tekortkomingen aan te pakken maar staan tegelijkertijd onder grote druk om de kosten te beperken. 

Weinig ervaring
Niet alleen het gebrek aan middelen is een probleem, ook heeft de top van veel bedrijven weinig ervaring met risicobeheersing. Meer dan de helft van de respondenten is bovendien niet van plan een CRO (chief risk officer) aan te nemen en iets minder dan de helft is niet van plan een directeur aan te stellen die verantwoordelijk is voor risicomanagement. Toch stelt een groot deel van de respondenten dat een goede ‘risicocultuur’ sterk afhankelijk is van een betrokken top. 

Zorgwekkend
Een derde probleem is dat er vooral veel tijd en geld verloren gaat aan het beheersen en controleren van bestaande risico’s en beleid en dat de aandacht voor nieuwe risico’s er bij in schiet. Bovendien bereikt informatie over risico’s niet altijd de juiste mensen. Maar het meest zorgwekkende is misschien nog wel dat uit het rapport bleek hoeveel er nog gedaan moet worden om risicobeheer onderdeel te maken van de core business. In de meerderheid van de ondervraagde ondernemingen hebben CRO’s geen invloed op belangrijke bedrijfsbeslissingen. Slechts 44 procent is actief betrokken bij fusies en overnames en slechts 36 procent bij productontwikkeling.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Excessieve beloningen leidden tot crisis
 Risicomanagement hoog op managementagenda
 Risico houdt CFO in zijn greep
 Manager wil voorbereid zijn op risico’s
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10