zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese bedrijven voorspellen: minder ontslagen in 2010

10 november 2009 - Uit onderzoek van Watson Wyatt onder meer dan 700 Europese bedrijven blijkt dat 47 procent van de bedrijven de afgelopen zes maanden werknemers heeft ontslagen; 30 procent verwacht dit de komende zes maanden te doen. Zo’n 60 procent van de bedrijven kende het afgelopen half jaar een personeelsstop, slechts 38 procent verwacht die in stand te houden.

Echter, het patroon verschilt per land. Zo denkt 45 procent in landen als Ierland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk dat de reductie van vast personeel de komende zes maanden zal doorgaan. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat een hoog percentage (40 tot 45 procent) van bedrijven in bepaalde sectoren verwacht nog werknemers te moeten ontslaan. Dit zijn met name de auto-industrie, financiële dienstverlening en telecommunicatie. Daarentegen blijken de energie en farmaceutische industrie relatief veilige havens voor werknemers. 



Salarissen ontdooien
Salarisbevriezingen beginnen ook te ontdooien. In een zelfde onderzoek van Watson Wyatt uit juni, gaf 70 procent aan salarissen te bevriezen. Nu is het percentage dat een salarisbevriezing kent, of dit de komende twaalf maanden verwacht te doen, gedaald tot 57 procent. Van de 47 procent van de organisatie die een salarisbevriezing kennen, hebben vier van de tien bedrijven nog niet besloten of ze deze in 2010 gaan opheffen of niet. De snelheid en diepte van de crisis kenmerkt zich in de mate waarin ontslagen en salarisbevriezingen zijn toegepast, maar de gangbaarheid van deze maatregelen lijken in 2010 aanzienlijk af te nemen, zegt Sven Slavenburg, Practice Leader Human Capital Consulting bij Watson Wyatt. 

Herstructurering
Eén gevolg van de recessie is de wijdverspreide bedrijfsherstructurering. Het afgelopen half jaar heeft 58 procent van de respondenten aanzienlijke wijzigingen doorgevoerd. Voor de komende maanden verwacht nog eens 56 procent dit de komende maanden te zullen doen. Deze herstructureringen zijn het meest voorkomend in Ierland, Italië, Rusland, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Echter, in het onderzoek staat dat ondanks de aanzienlijke herstructureringsprogramma’s veel bedrijven geen veranderingen hebben doorgevoerd in functies en de vastlegging daarvan. 

Nieuwe realiteit
"Veel bedrijven in Europa hebben interne herstructureringen gerapporteerd om hun organisatie af te stemmen op de nieuwe economische realiteit," zegt Slavenburg. "Bedrijven hebben nu de gelegenheid om in deze periode van relatieve stabiliteit hun aandacht te vestigen op het implementeren van deze veranderingen in functies, beloning, talent en werknemersbetrokkenheid om de samenhang tussen mensen en de bedrijfsvoering te verbeteren." 

Volledige doorvoering
Watson Wyatt zegt dat bedrijven die hun business model en bedrijfsprocessen veranderen er op moeten letten dat ze deze veranderingen volledig doorvoeren in de organisatie in termen van functiebeschrijvingen en verantwoordelijkheden. Het is cruciaal dat organisaties ervoor zorgen dat functieverantwoordelijkheden, vaardigheden en competenties steeds worden afgestemd op de business. Functies die niet zijn herzien en misschien de aansluiting met de business missen, leiden tot inefficiëntie, een gebrek aan focus en ongemotiveerde werknemers.
"Nu de recessie ten einde begint te lopen, zullen organisaties proactief moeten handelen en ervoor zorgen dat hun personeelsbeleid in staat is om op een aantrekkende economie in te spelen. Salarisbudgetten zullen weliswaar nog krap zijn en werknemersbetrokkenheid laag, maar getalenteerde werknemers zien hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verbeteren." aldus Slavenburg.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien manieren om niet ontslagen te worden
 Korte termijn denken overheerst weer
 Motiverende manager cruciaal na ontslagronde
 Crisis maakt bedrijven creatief
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10