zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Plasterk onderzoekt fiscale maatregelen voor vrouwen op arbeidsmarkt

9 november 2009 - Minister Plasterk van Emancipatie laat onderzoeken welke fiscale maatregelen Nederlandse vrouwen stimuleren of belemmeren om meer uren te gaan werken en economisch zelfstandig te zijn. Dat zei hij tijdens de internationale conferentie 24orMore, die 5 en 6 november door de Taskforce DeeltijdPlus in Amsterdam werd gehouden.

Plasterk wil dat vrouwen meer uren gaan werken, zodat ze economisch en financieel zelfstandig worden. Momenteel is minder dan de helft van alle Nederlandse vrouwen economisch zelfstandig. 



Financieel onafhankelijk

"Wanneer je je realiseert dat een op de drie huwelijken in Nederland strandt, dat 70 procent van de alleenstaande ouders op bijstandsniveau leeft en dat het grootste deel van de alleenstaande ouders een vrouw is, dan weet je voor welke taak vrouwen staan: zorgen dat ze financieel onafhankelijk worden," aldus Plasterk in een videoboodschap bij de opening van deze tweedaagse conferentie. "Vrouwen dragen die verantwoordelijkheid niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun kinderen." Minister Plasterk verwacht eind deze maand samen met minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de resultaten van zijn onderzoek aan de Kamer te presenteren. 

Parttime

Nergens in Europa wordt zo veel parttime gewerkt als in Nederland. Maar tegelijkertijd werken Nederlandse vrouwen aanzienlijk minder uren dan buitenlandse vrouwen. Dat gaat ten koste van hun carrièreperspectief en de opbouw van hun pensioen, waardoor ze economisch afhankelijk blijven van hun partner. Om vrouwen te stimuleren meer uren te gaan werken en hun kleine deeltijdbanen te verruilen voor grote deeltijdbanen van meer dan 24 uur per week, is door het kabinet en de sociale partners in 2008 de Taskforce DeeltijdPlus opgericht. 

Cultuurverandering

Ook staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid pleitte op de conferentie 24orMore voor het meer uren werken van vrouwen. Zij ziet de oplossing in cultuurverandering en flexibiliteit. "We lijken het nog steeds normaal te vinden dat vrouwen in deeltijd werken en dat deze vrouwen verder geen ambities hebben. Maar het tegendeel is vaak waar. Vrouwen hebben ambitie en talent. Het is belangrijk daar optimaal gebruik van te maken."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwen zijn net zo ambitieus als mannen
 KPN gaat vrouwen voorrang geven bij verdeling topfuncties
 'Traditionele patronen leiden tot financiële problemen'
 Glazen voordeur houdt meer vrouwen tegen dan glazen plafond
 
 
reacties
 
germaine zielstra  |   | 
9-11-2009
 | 
08:39 uur
ik vind het een goed idee dat minister Plasterk arbeidsparticipatie van vrouwen wil stimuleren, maar de motivatie komt mij gedeeltelijk onzuiver over. Kinderen blijven na de scheiding van ouders lijkt mij altijd een gezamenlijke verantwoording, dus ook van de vader! Ook in onze moderne maatschappij is het zo dat veel vrouwen hun kinderen bij zich houden, maar je ziet ook steeds meer vaders die dat doen. Dus minister ogen open, en niet te ouderwets denken alstublieft.
Janus Kizuna  |   | 
9-11-2009
 | 
09:20 uur
Natuurlijk zijn er vrouwen die parttime werken en talentvol zijn. Het een heeft niets met het ander te maken, maar de meeste vrouwen werken ook gewoon voor het geld. Als het grootste gedeelte naar de cresh gaat is dat niet echt stimulerend.
Daarnaast zijn er tal van vrouwen die gewoon niet meer willen, of ze nu talent hebben of niet, dan gewoon een dag of 2 werken. Naast wat geld wat ze er aan overhouden zijn er de sociale contacten, de grijze massa die werkend blijft en tenslotte even het beperkte dagelijkse wereldje van poepluiers en inentingen kunnen ontstijgen.

Stimuleren dat de vrouw ook nog geld overhoudt aan haar baan zou inderdaad beter kunnen, maar dwing vrouwen nu niet meer ambitie te hebben. Als iemand geen ambitie heeft dan gaat die er door maatregelen van de overheid ook niet komen.

Om een cultuurverandering door te voeren moet de moeder gewoon weten dat het haar kroost goed gaat en is dat vangnet erg belangrijk. Zolang dat in Nederland achterloopt zal die cultuurverandering niet komen.

Didi Verheijen  |   | 
9-11-2009
 | 
10:22 uur
@ Janus: eindelijk iemand die snapt waar het om gaat. Het ontbreekt vrouwen niet aan ambitie, het punt is alleen dat we (de meerderheid van de vrouwen, niet allemaal) nóg meer ambitie hebben wat onze kinderen betreft. Daar moet het in ieder geval goed mee gaan, we willen ze een goede opvoeding geven (we zien steeds vaker dat het daar nog al eens aan schort tegenwoordig) en actief meeleven met hun wel en wee. Ik denk dat minister Plastkerk er verstandig aan zou doen om vrouwen gewoon de kans te geven wat te werken (zoveel mogelijk vrouwen aan een deeltijdbaan krijgen, groot of klein, ik denk dat een vrouw wijs genoeg is om dat zelf te bepalen) en ervoor te zorgen dat de creche betaalbaar blijft voor die paar uurtjes. En we zouden er met zijn allen voor moeten zorgen dat de normen en waarden weer naar boven komen, dan zijn er misschien ook minder scheidingen en dus minder alleenstaanden. Tevens ben ik van mening dat het correct en liefdevol opvoeden van mijn kinderen niet opweegt tegen het feit dat ik misschien ooit alleenstaande ouder word (je weet tenslotte maar nooit) en dan financieel onafhankelijk zou moeten zijn. Dat zie ik dan wel weer, daar ga ik in ieder geval nu niet de opvoeding aan opofferen.

Om nog even terug te komen op het ''normen-en-waarden'' principe; ik denk echt dat daar veel oplossingen zouden kunnen liggen voor de hedendaagse problemen met scheidingen, (zinloos) geweld en andere misdrijven. Als we allemaal weer een beetje weten hoe het ook alweer zat, leren respect te hebben voor een ander en goede manieren te hebben dan kunnen we met recht stellen dat we weer een ''beschaafd volk'' kunnen worden genoemd.
Rene Civile  |   | 
9-11-2009
 | 
12:19 uur
Ik moet me in deze grotendeels bij Janus Kizuna aansluiten. Alleen al de afgelopen 12 maanden zijn er maar liefst 3 onderzoeken geweest met als onderwerpen vrouwen, arbeidsparticipatie, het glazen plafond voor de vrouwen, waarom vrouwen gemiddeld minder verdienen dan mannen.

Het komt me hier voor dat Plassterk, en dat is in de politiek helemaal niet zo nieuw, of geen moer leest, incompetent noem ik dat, of zich er geen moer van aantrekt. Huichelachtig, politiek in,competent noem ik dat want één van die onderzoeken is door het CBS uitgevoerd.

Of je doet alsof je volkomen debiel bent, op kosten van de belastingbetaler, en je gaat' weer eens een keertje, iets 'nieuws' verzinnen of laten uitvoeren, of je weet werkelijk niet waar je mee bezig bent.

Al die onderzoeken wezen ongeveer het volgende uit; Heel veel vrouwen vinden het eigenlijk wel best zo. Die hebben een 'geregeld leven' en zijn daar heel tevreden mee.

Dan hebben we nog een percentage 'feministen' die altijd iets te vinden hebben en ook erg sterk zijn in de politieke lobby. Zie dus het idee van Plassterk.

En dan heb je een contingent vrouwen die eigenlijk wel iets vinden maar gewoon hun eigen schouder eronder hebben gezet en helemaal geen last hebben gehad van wel plafond dan ook. Die zijn dan ook best wel tevreden met wat zij hebben bereikt.

Ik zou als ik Plassterk was toch eens acht slaan op de resultaten van die onderzoeken voor je tijd en geld spendeert aan maatregelen die uiteindelijk per saldo weinig tot niets zal gaan opleveren.

Ik weet niet waar Klijnsma past in het verhaaltje want die heb ik wel vaker voor eigen parochie horen preken en hier hoor/lees ik haar als verleng stukje van een onnadenkende en hopeloos incompetente Donner. Ik zou dan zien dat zij zichzelf eens harder en sterker profileerde in de politiek en niet als een vazal van iemand die het allemaal toch al niet zo begrijpt.

Ja vrouwen hebben talent, maar als je het hen op de keper vraagt, wat al een paar keer is gedaan, dan hebben zij die nu part time werken, het voor zichzelf hardstikke aardig voor elkaar en zijn ze best tevreden. Moet dat dan ook nog door incompetente politici om zeep worden geholpen?

Of gaan die incompetente politici nu werkelijk eens luisteren naar wat de belastingbetaler beleeft en graag ziet? Ik durf dit laatste hier openlijk in zeer diepe twijfel te trekken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10