zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland vergadert vierkant verkeerd

16 oktober 2009 - Een baropstelling is beter voor de groepseenheid en samenwerking, een huiskamersfeer is optimaal voor gevoelige onderwerpen en de ovale tafel voldoet beter voor veel andere vergaderdoelen. Door de inrichting aan te passen aan het doel van de vergadering wordt er efficiënter, nuttiger en plezieriger vergaderd.

TNO onderzocht het effect van verschillende vergaderopstellingen in afhankelijkheid van het doel van de vergadering. Opvallend resultaat uit dit TNO-onderzoek: de gangbare vierkante vergaderopstelling scoort significant minder goed dan de andere drie onderzochte opstellingen: bar, huiskamer en ovale vergadertafel. De vierkante vergadertafel heeft met name een minder gunstig effect op groepscohesie, betrokkenheid bij de inhoud, aantal mensen in het blikveld, een veilig klimaat en de overlegsfeer. 



Vergaderopstelling aanpassen

25 procent van onze werktijd vergaderen we. Dat doen we vaak in een vierkante vergaderopstelling. En die scoort volgens de test van TNO juist significant minder goed dan de drie andere door TNO onderzochte opstellingen: bar, huiskamer en ovale vergadertafel. Uit eerder TNO-onderzoek was al bekend dat met dezelfde kwaliteit van de besluitvorming en dezelfde resultaten een vergadering een derde korter kan worden door staand te vergaderen. Al met al is er voldoende reden om te pleiten voor verschillende andere opstellingen, waardoor de inrichting passend bij het doel van de vergadering kan worden gekozen en vergaderen efficiënter, nuttiger en plezieriger verloopt. 

Groepscohesie
De barkruk-inrichting wordt in het TNO-onderzoek beoordeeld als doelmatig en oplossingsgericht, geschikt voor een innovatief klimaat en goed voor samenwerking en het genereren van ideeën. Dit is belangrijk, want door de toename van het nieuwe werken (meer onderweg en thuis werken) komt de groepscohesie onder druk te staan. Mensen voelen zich minder verbonden met het werk. De juiste vergadertafel kan de groepscohesie gunstig beïnvloeden en dat doet de vierkante vergadertafel niet.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Wees extra alert op verdachte telefoontjes
 Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde
 Webinarmoe? Acht handige tips om dat te voorkomen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lang vergaderen kan trombose veroorzaken
 Vermijd de spits, ga telefonisch vergaderen
 Staand vergaderen scheelt miljarden
 Tien tips voor succesvolle vergaderingen
 
 
reacties
 
Henk  |   | 
16-10-2009
 | 
17:22 uur
Nog veel betere resultaten zijn te halen door de zes denkhoeden methode van Edward de Bono toe te passen. Ons denken wordt beheerst door ik heb gelijk en jij hebt ongelijk en als gevolg daarvan eindeloos argumenteren. De genoemde methode structureert het denken en vermijdt het argumenteren (niet de argumenten) met als resultaat meer ideeën, meer beslissingen in veel kortere tijd (tot 50% minder). Dit is onafhankelijk van de inrichting.
Trojan  |   | 
16-10-2009
 | 
19:26 uur
Allemaal onzin!!! Gaan we straks ook kijken hoe we onze auto parkeren en wat de invloed daarvan is op onze productiviteit??? We overengineren de maatschappij. Hoe lang nog voordat emoties worden vastgelegd in protocollen???????
Jos Verveen  |   | 
17-10-2009
 | 
14:47 uur
Je zou ook kunnen concluderen dat het fenomeen 'kantoor' beter kan worden afgeschaft. Immers, de huiskameropstelling hebben mensen al thuis (waarom niet je collega's thuis uitnodigen?) en de zogenaamde 'barkruk-inrichting' krijg je er bij het bezoek aan een cafe meestal gratis bij. En onze keukentafels zijn vaak ovaal. Het zou een hoop vierkante meter lucht aan kantoor- en vergaderruimte schelen. Bovendien vind ik het altijd wel leuk om bij collega's thuis te zijn.
Eelco  |   | 
19-10-2009
 | 
10:32 uur
@Jos

De maatschappij verandert en mensen willen ook veranderen. De na-oorlogse kantoren met strakke ritmes en zogenaamd zeer productief ingerichte werkhokjes passen helemaal bij de tijd van structuur en weer orde krijgen. Mensen merken nu weer meer dat ze vrijer worden door geen oorlog meer dicht bij huis te kennen, geen schaarste en veel meer vrijheid hebben dan voorheen (alles mag en kan toch in Nederland?) Mensen willen zeker ook wat vaker thuis werken maar mensen die dat veel en vaker doen zien vaak ook wel de nadelen (kinderen, afleiding, partner thuis, niet alle middelen) .. Dus een vrijere inrichting die beter de wensen beantwoord van medewerkers als het gaat om verschillende werksituaties dan is dat zeker iets waar aan gewerkt moet worden. De vierkante tafel is gewoon niet handig voor je blikveld en het intuïtieve gevoel om op een hoek te zitten denk ik.. De bar opstelling werkt inderdaad wel prettig omdat mensen het met 'buiten werktijd' associëren. Het is dus zeker allemaal geen 'onzin' , we moeten ook zeker niet alles in protocollen stoppen, maar goed kijken naar hoe menselijk gedrag verandert door hun persoonlijke groei en inzicht. En daar kan best een beetje in gestuurd worden.. je gordel doe je ook om omdat je het piepje zat bent, je gaat dan niet vertellen dat de dealer het eruit moet halen.. dus ook in werkomgevingen kunnen ondernemingen ten behoeve van een betere gezondere werkomgeving mensen een hoek insturen omdat het bewezen prettiger is... leuk vak psychologie en werkomgevingen...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
B2B Marketing Trendrapport 2020: Verbinding zoeken met online klant
Ontdek hoe B2B-marketeers verbinding zoeken en vinden in tijden van corona en laat je inspireren door de 25 conclusies en 6 learnings die houvast geven om de marketing van jouw organisatie te verbeteren.
Download het rapport
Lees verder
Wat doet de coronacrisis met de waarde van goud?
reacties
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
Nederlanders schelden erop los (tegen chatbots) (1) 
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’ (1) 
Een op de drie jongeren heeft door corona studie/werkplannen aangepast (1) 
Eén op de drie beleggers: maatschappelijk beleggen moet deels verplicht worden (1) 
Nabestaanden laten duizenden euro’s liggen (1) 
Helft Nederlanders wil graag naar kantoor, vooral als ze niet ver hoeven te reizen (1) 
top10
Een op de drie jongeren heeft door corona studie/werkplannen aangepast
Loonbetaling momenteel hoogste prioriteit HR
Top tien jobboards: het speelbord van de uitzendbureaus en Amerikaanse Tech giganten
COVID-19 voedingsbodem voor geopolitieke risico’s
Drie all-in-one oplossingen bij digitale werkruimtes
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro
Financieel verantwoordelijke weet niet wat belastingplannen Prinsjesdag betekenen voor bedrijf
VGM-eisen voor VCA 2017/6. 0-certificering bij veel bedrijven nog onbekend
Coronacrisis heeft traditionele rolpatronen niet veranderd
meer top 10