zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Startende ondernemer blijft parttime in loondienst

16 oktober 2009 - Van de startende ondernemers werkt een kleine meerderheid na de start fulltime in het bedrijf. Een op de vier kiest bewust voor parttime ondernemerschap. Een op de vijf wil fulltime ondernemer worden. Analyse van kenmerken van deze typen starters door EIM laat zien dat parttime ondernemers niet over een kam geschoren kunnen worden.

Het zijn met name de ondernemers die bewust kiezen voor parttime ondernemerschap die zich onderscheiden van de fulltime ondernemers. Het bedrijf van de parttime ondernemers die er naar streven fulltime ondernemer te worden, lijkt erg op dat van de bewust parttime ondernemers, maar wat betreft de persoon van de ondernemer en zijn of haar activiteiten voor de start en naast het bedrijf onderscheiden zij zich van deze ondernemers. 



Ouder en hoger opgeleid

De meerderheid van de parttime ondernemers is een vrouw. Wat dat betreft is er geen verschil tussen de bewust parttime ondernemers en de beoogd fulltime ondernemers. Wat wel anders is, is dat de bewust parttime ondernemers veel vaker ouderen zijn en mensen met een hogere opleiding. De beoogd fulltime ondernemers onderscheiden zich van de bewust parttime ondernemers doordat zij voor de start een baan in loondienst hadden. Ontevredenheid over die baan was voor veel van deze ondernemers, net als voor veel fulltime ondernemers, een belangrijk motief om voor zichzelf te beginnen. Maar bij de beoogd fulltime ondernemers springt ook het niet hebben van een baan (werkloosheid, geen baan kunnen vinden en dreigende werkloosheid) als startmotief er uit. 

Beoogd fulltime ondernemers

Een op de twee beoogd fulltime ondernemers werkt ook in loondienst. Zij willen die baan wel beëindigen, maar houden die baan vaak aan omdat ze (nog) niet kunnen leven van het bedrijf. Bewust parttime ondernemers verzorgen vaker een gezin of kinderen.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Startende ondernemer houdt baan nog even aan
 Nederlandse werknemer is ondernemend typetje
 Goede balans tussen werk en privé is hét recept voor geluk
 Nieuwe bedrijven belangrijker dan ooit
 
 
reacties
 
Tony de Bree  |   | 
16-10-2009
 | 
09:36 uur
Leuk artikel,

ik ben zelf ondernemer in deeltijd sinds 1997. Twee andere niet genoemde redenen zijn dat je scherp blijft en dat je niet vastroest in allerlei ''grote organisaties'' denkbeelden.

En het is ook goed warmlopen als je of de stap wilt maken voor full-time ondernemen of als je onverhoopt je vaste baan verliest.

Altijd doen dus!

Mvg
Tony de Bree
www.dagboekvaneenbankier.nl
jos  |   | 
19-10-2009
 | 
09:10 uur
Je kan best ondernemend zijn met een baan erbij, maar je bent dan geen ondernemer. Wie niet het risico aandurft om zijn of haar baan op te zeggen wil van twee walletjes eten en neemt ook nog eens een keer de arbeidsplaats in van een ander. Ondernemen is risico's durven nemen zonder de zekerheid van een maandloon en sociale zekerheden.
RV  |   | 
19-10-2009
 | 
12:13 uur
Ik zeg DOEN!.. Parttime (blijven) werken voor een werkgever, geeft je vastigheid van inkomsten en afwisseling. Terwijl je - in de rest van de tijd - je energie kwijt kunt in het opzetten van je eigen bedrijf.

Waarom zou je niet ''mogen'' , durven eten van twee walletjes? Je levert toch ook op 2 fronten een bijdragen aan de wereld? Je bent bezig voor je baas en je bent bezig voor jezelf. Mooie manier van balans houden.

En in het worst-case scenario, (als je het goed aanpakt) kun je altijd verder met een van de twee activiteiten en spreid je EIGEN inkomsten riscios. Wat is daar mis mee?

En door De Belastingdienst (en andere onverheids instellingen) word je altijd als ONDERNEMER gezien, belast (en gen****)!

Das dus wel effu een punt om over na te denken, want eigenlijk wil de nederlandse maatschappij alleen maar ''domme loonslaven in gezagsdragende arbeidsverhouding'' en geen dubbel-verdieners, tenzij ze weer harder geplukt kunnen worden door de overheid :-)

Succes met (het opzetten van) je eigen onderneming!! Jij bent ook het waard om beter beloont te worden voor al je inspanningen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10