zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ambtenaar ziet volop verbeterpunten in samenwerking met bestuurder

4 september 2009 - ‘Een broos evenwicht’, noemde minister Ter Horst de relatie tussen ambtenaren en politici op de werkconferentie van het Programma Vernieuwing Rijksdienst. Voor InOverheid.nl was dit reden om te onderzoeken wat ambtenaren vinden van de relatie met hun bestuurders. De ambtenaren geven hen een 6,5.

Een grote meerderheid (84 procent) vindt dat de samenwerking beter kan. Het merendeel van de ondervraagden (58 procent) vindt dat bestuurders (te) weinig inhoudelijke kennis hebben, (te) weinig inhoudelijke argumenten aandragen (53 procent) en (te) weinig aandacht hebben voor de uitvoerbaarheid van plannen (69 procent). Bestuurders redeneren (te) veel vanuit het belang van hun politieke partij, vindt 65 procent van de ondervraagden. Volgens 71 procent denken bestuurders (te) veel op korte termijn. 



Ivoren toren

Ondanks de middelmatige waardering voor de kwaliteiten van bestuurders, vindt ruim de helft van de ondervraagden (51 procent) de werkrelatie met bestuurders (zeer) goed. 40 procent is neutraal en omschrijft de relatie als ‘niet slecht, niet goed.’ Negen procent noemt de verhouding tussen ambtenaren en bestuurders (zeer) slecht. Ondervraagden die positief zijn over de relatie met bestuurders zijn vaak van oordeel dat bestuurders benaderbaar zijn en open staan voor input van ambtenaren. Ondervraagden die minder positief zijn, vinden dat er te veel afstand is tussen beide partijen. De communicatie tussen leiding en ‘werkvloer’ verloopt stroef en bestuurders zouden in een ivoren toren zitten. 

Gemeenteambtenaar positiever
Gemeenteambtenaren zijn positiever over hun relatie met bestuurders dan rijksambtenaren. Zo noemt bijvoorbeeld tien procent van de gemeenteambtenaren de verhouding ‘zeer goed’, tegenover nul procent van de rijksambtenaren. Tien procent van de rijksambtenaren noemt de relatie (zeer) slecht, tegenover zes procent van de gemeenteambtenaren. 

Politiek spel

Ook al botert het niet altijd tussen ambtenaren en bestuurders, toch zijn de meeste ambtenaren geboeid door het politieke spel. 80 procent van de ambtenaren vindt de politieke dimensie een interessant onderdeel van het werk. Bijna de helft (45 procent) geeft aan dat hij of zij in zijn werk invloed kan uitoefenen op de politieke besluitvorming.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 `Een beetje stress hoort erbij`, aldus ambtenaar
 Ambtenaar is tevreden werknemer
 Ambtenaar geeft management net geen voldoende
 Managers moeten de werkvloer op
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10