zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Consistentie aan de top leidt tot betere prestaties

26 augustus 2009 - AEX- en midcapbedrijven met een consistente topstructuur presteerden de afgelopen drie jaar beter dan bedrijven met een inconsistente topstructuur. Deze bedrijven hadden gemiddeld een positieve groei van de netto winst, terwijl bedrijven met een inconsistente structuur een negatieve groei hadden.

Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot naar de besturingsstructuur van alle AEX- en midcapbedrijven. De topstructuur van AEX- en midcapbedrijven bestaat gemiddeld uit drie of vier businessunits die georiënteerd zijn op verschillende functies, producten, markten of geografische gebieden. 73 procent van deze bedrijven hebben een consistente topstructuur wat betekent dat de verschillende businessunits allemaal volgens dezelfde oriëntatie zijn ingericht. 27 procent van de bedrijven hebben echter een inconsistente topstructuur; de businessunits hebben meerdere oriëntaties. 



Meer groei
Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven met een consistente inrichting van de topstructuur de afgelopen drie jaar beter presteerden. Deze bedrijven zijn harder gegroeid en hebben gemiddeld een positieve groei van de netto winst. Bedrijven met één oriëntatie hadden de afgelopen drie jaar gemiddeld negentien procent omzetgroei en de netto winst groeide gemiddeld met vijf procent. Bedrijven met twee oriëntaties hadden gemiddeld tien procent omzetgroei, maar een gemiddelde negatieve groei van de netto winst van acht procent. Bedrijven met drie oriëntaties presteerden het slechtst; gemiddeld maar drie procent omzetgroei en een gemiddelde negatieve groei van achttien procent. Bedrijven met een inconsistente topstructuur laten dus gemiddeld een negatieve groei van de netto winst zien.
"Overzichtelijke en consistente structuren bieden duidelijkheid in de aansturing en maken externe verantwoording makkelijker," zegt organisatieadviseur Christiaan Gort. Daarom verbazen de uitkomsten hem niet: "Structuren met meerdere oriëntaties vereisen veel energie voor interne afstemming wat ten koste gaat van marktgerichtheid." 

Vereenvoudiging bestuur
In lijn hiermee blijkt ook uit het onderzoek dat er een trend is naar vereenvoudiging van de besturing van bedrijven. De omvang van de Raden van Bestuur is de afgelopen jaren namelijk gedaald van gemiddeld 4,4 in 2006 naar 3,8 leden in 2008.
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat eenvoud loont. Maar eenvoudige structuren zijn geen antwoord op de realiteit: "Steeds meer organisaties, ook in de non-profit sector, moeten voor een goed resultaat sturen op meerdere dimensies," zegt organisatieadviseur Jeroen Nijzink. "Het blijkt vooralsnog lastig om daar structuurmatig een effectieve invulling aan te geven".

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Organisatiecultuur bepalend voor succes
 Raad van Bestuur trekt de teugels weer aan
 FNV: wetgeving voor bonussen en bestuurssamenstelling
 Minimaal drie vrouwen in raad van bestuur maken pas echt verschil
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10