zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Juist grotere bedrijven vragen gemeentelijke steun

10 augustus 2009 - Het Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK) komt vaker iets grotere bedrijven (vijf tot tien werknemers) tegen dan zzp'ers als het gaat om verzoeken voor de Bbz-regeling (Besluit bijstandsverlening voor zelfstandigen). Deze organisaties krijgen minder steun van banken, en zijn dus sneller aangewezen op de regelingen van de gemeenten.

Als gevolg van de dalende conjunctuur en verminderde bedrijvigheid loopt de omzet van menig MKB-ondernemer terug. Ondernemers teren eerst in op de financiële reserves, maar na verloop van tijd kan het gebeuren dat er liquiditeitsproblemen ontstaan. Wanneer de bankrelatie dan niets meer wil doen, wordt in toenemende mate een beroep gedaan op de Bbz-regeling. 



Inkomenssteun
Gemeenten ondervinden een toename van verzoeken van MKB-ondernemers voor tijdelijke inkomensondersteuning. IMK onderzoekt in opdracht van gemeenten of bedrijven levensvatbaar zijn en zodoende in aanmerking komen voor de regeling. Cijfers van IMK van dit eerste halfjaar tegenover dezelfde periode in 2008 geven een zeer sterke groei onder gevestigde ondernemers om in aanmerking te komen voor de Bbz-regeling. Gemiddeld over het gehele land is er een toename van rond de 90 procent. In Overijssel en Gelderland is de toename verreweg het grootst, 138 procent. De regio Zuid-Holland blijkt met 63 procent het minst te plussen, maar betreft toch een aanzienlijke toename van het aantal aanvragen. Het betreft met name transportbedrijven en bedrijven in metaal. Voor deze bedrijven is inkomensondersteuning alleen veelal niet voldoende. In sommige situaties is de schuldpositie zo hoog opgelopen dat een drastische schuldsanering onvermijdelijk is. Vaak is dat niet alleen het gevolg 'de crisis', maar bij nader onderzoek blijkt dat er al langere tijd sprake was van rendementsproblemen. 

Ware ondernemer
Verder constateert IMK dat juist in deze economische tijd de échte ondernemer meer naar voren komt. Deze moet dan wel innovatief en vernieuwend te werk gaan om zich goed te kunnen laten zien. Dit betekent dat er met de Bbz-regeling ook in de huidige tijd nieuwe ondernemingen ontstaan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer subsidie voor bedrijven met internationale ambitie
 MKB'ers helpen elkaar de recessie door
 'Niet bezuinigen, maar investeren'
 Ondernemer worden is niet zonder financiële gevolgen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10