zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe overleeft uw IT-afdeling een griepuitbraak?

28 juli 2009 - Als 35 procent van het personeel wegvalt ten gevolge van de Mexicaanse griep is het logisch dat de bedrijfscontinuïteit in gevaar komt. Maar er liggen nog meer gevaren  de loer. Eén daarvan is thuiswerken, een maatregel die wordt voorgesteld door het ministerie van Volksgezondheid bij een uitbraak van de griep.

Thuiswerken van grote groepen personeel is een last op de schouders van de vaak afgeslankte IT-afdeling die de veiligheid moet garanderen. Vragen waar de IT-afdeling zich zorgen over maakt, zijn onder andere: Is het netwerk wel veilig? Kunnen we de volumes op piektijden aan? Zijn de systemen wel afgeschermd? Is de firewall waterdicht? Zijn de applicatie- en netwerkproviders veilig? Tevens moeten bedrijven nadenken over vragen als: Wat te doen als de thuiswerkplek besmet is? Of als gevoelige bedrijfsinformatie op straat komt te liggen? Voordat bedrijven tot de thuiswerkmaatregel overgaan, moet eerst een aantal zaken in kaart worden gebracht en vastgelegd in een plan. Hackers en cybergespuis zitten immers niet stil, juist in periodes van crisis slaan zij toe. 



Twaalf aandachtspunten

Ventus stelde een checklist samen: 

1. Projectgroep vormen, regieverantwoordelijken aanwijzen of inhuren en een takenpakket bepalen. 

2. Businessprocessen doorlichten op hun belang om de crisis te overwinnen. Vaststellen welke processen door moeten draaien, welke stilgelegd moeten worden en waar extra kansen liggen. Betrek hierin ook de mogelijke verstoringen door leveranciers en afnemers. 

3. Met behulp van de verschillende rampscenario’s maatregelen bepalen die nodig zijn om belangrijke processen overeind te houden en kansen te benutten. 

4. Management en medewerkers informeren. 

5. Onafhankelijke audit laten uitvoeren aangaande informatiebeveiliging en de risico’s intern afwegen op basis van de adviezen uit de audit. 

6. Direct maatregelen nemen tegen de grootste lekkages en deze maatregelen monitoren. Maatregelen tegen kleinere lekkages vastleggen en op een later moment nemen. 

7. De belangrijkste projecten bepalen en deze doorrekenen met verschillende rampscenario’s. Per rampscenario maatregelen opstellen (welke projecten worden stilgelegd, welke resources worden overgeheveld of ingehuurd) en deze bundelen in een noodplan. 

8. Het noodplan communiceren met de betrokken partijen en preventieve maatregelen, zoals het inwerken van extra krachten, direct uitvoeren. 

9. Herwaardering van de veiligheidsrisico’s. 

10. Snelle besluitvormingsprocessen voorbereiden, zoals monitoren van het crisisniveau om direct te kunnen upscalen/downscalen binnen het noodplan. Bewaken van de netwerkveiligheid om bij inbraak/misbruik direct de maatregelenset te kunnen starten. 

11. Afstemming met ketenpartners bij vaststellen maatregelen. Calamiteitenplannen uitbreiden naar leveranciers en zakelijke afnemers. Elkaar informeren over voorgenomen maatregelen die de resultaten binnen de keten beïnvloeden. 

12. Goedkeuringsprocessen voor budgetten instellen. Bedrijven krijgen te maken met extra kosten, denk hierbij aan taxikosten en uitgaven

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zieke werknemer moet naar huis gestuurd worden
 Vier mogelijke maatregelen tegen de grieppandemie
 Zes tips om in te grijpen bij de Mexicaanse griep
 Angst voor pandemie verlamt bedrijfsleven nu al
 
 
reacties
 
Rian@prevent-care.nl  |   | 
28-07-2009
 | 
09:18 uur
Ons motto preventief verzekeren is goedkoper dan curatief verzekeren.
Of te wel voorkomen is beter dan genezen.
Doe net als de NASA en zet Colloïdal Silver in voor je mensen.

Rian Bruijne van Dorst
Orthomoleculair Geneeskundige/Biofysica
Ton  |   | 
31-07-2009
 | 
12:31 uur
Rian:

En dan heb je smurven in dienst, want colloïdal Silver kan je blauw kleuren en is niet onbekritiseerd.

Zelf denk ik eerder aan kruiden, bijvoorbeeld thijm, dat virussen kan vernietigen.
Nostradamus is bij de meeste mensen bekend als ''profeet'' wat velen niet weten is dat deze meneer anders bekend was geworden om zijn prestaties als geneesheer. Ten tijde van de pest en aderlatingen, genas hij besmette mensen en beschermde zichzelf door middel van kruiden.

Ik maak me niet sappel, je ertegen beschermen kun je toch niet en mijn immuumsysteem is toppy, dat moet het werk doen. Een inenting tegen welke griep dan ook lijkt mij averechts te werken en onnatuurlijk. Ik ben door mijn ouders maar half ingeënt als kind, speelde vroeger in het riool, op de afvalberg en ben zelden tot nooit ziek. Natuurlijk soms voel ik wel dat mijn afweermechanisme een topprestatie moet leveren en leert om te gaan met onbekende ziekteverwekkers, dat is echter geen ziekte, dat is de natuur zo hoort het. Geen garantie dat ik niet ongeneeslijk ziek kan worden maar dat heeft niemand, ook niet met een griepprik.
Maar goed ik heb maar 3 van de 4 jaar microbiologie gestudeerd ooit, misschien dat het in dat 4e jaar essentiele informatie behandeld werd...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10