zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer WW-aanvragen dan werkzoekenden

24 juli 2009 - Het aantal niet-werkende werkzoekenden ingeschreven bij UWV WERKbedrijf, is in juni met 2.700 gestegen tot ruim 477.000. Het aantal lopende WW-uitkeringen nam fors toe en bedraagt nu 239.000. De stijging wordt vooral veroorzaakt door een sterke toename van het aantal nieuwe WW-uitkeringen, waaronder die voor deeltijd WW.

Het aantal werkzoekenden nam in juni toe in de leeftijdsgroep 25-44 jaar. Onder jongeren tot 25 jaar en onder 45-plussers bleef het aantal werkzoekenden vrijwel gelijk. Het aantal werkzoekenden steeg op middelbaar en hoog beroepsniveau, op lager niveau daalde hun aantal licht. Er waren onder andere minder werkzoekende productiemedewerkers en vrachtwagenchauffeurs. Juni 2009 telde overigens bijna twee maal zoveel werkzoekende vrachtwagenchauffeurs als een jaar geleden. Provincies

In de meeste provincies steeg het aantal werkzoekenden. In de drie noordelijke provincies en in Limburg was sprake van een lichte teruggang. Deze daling is vooral toe te schrijven aan een afname van het aantal werkzoekende productiemedewerkers. In Limburg en Drenthe waren er daarnaast minder werkzoekenden met een lagere administratieve functie. 

Nieuwe WW-uitkeringen 
Het aantal lopende WW-uitkeringen steeg in juni met negen procent naar 239.000. De stijging wordt onder meer veroorzaakt door een sterke toename (+twintig procent) van het aantal nieuwe WW-uitkeringen, waaronder die voor deeltijd WW. Werknemers met een deeltijd WW-uitkering hoeven zich niet in te schrijven als werkzoekende bij UWV WERKbedrijf. De sterke stijging van het aantal WW-uitkeringen vertaalt zich derhalve niet in het cijfer van de niet-werkende werkzoekenden.
UWV verstrekte in juni 44.800 nieuwe WW-uitkeringen, bijna drie keer zoveel als een jaar geleden. De afgelopen maand werden 25.400 WW-uitkeringen beëindigd, vier procent meer dan in mei. Bijna de helft van de WW-uitkeringen werd beëindigd vanwege werkhervatting. 

Vacatures en ontslag

In het eerste half jaar van 2009 dienden werkgevers 125.000 vacatures in bij UWV WERKbedrijf, 21 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast meldden bedrijven nog eens 203.700 vacatures rechtstreeks op www.werk.nl, de vacaturesite van UWV WERKbedrijf.  In de eerste zes maanden van dit jaar dienden werkgevers ruim 30.000 ontslagaanvragen in bij UWV WERKbedrijf, bijna tweeënhalf keer zoveel als in dezelfde periode in 2008. UWV WERKbedrijf verleende het eerste half jaar 17.000 ontslagvergunningen, bijna dubbel zoveel als in de vergelijkbare periode in 2008.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager van middelbare leeftijd zit nog jaren op de schopstoel
 'Innovatiesubsidie vangt problemen door stopzetting Deeltijd-WW op'
 Tijdelijke werkloosheid schadelijk voor carrière
 Vooral mannen en jongeren geraakt door crisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10