zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie tips voor parttimers

23 juli 2009 - Parttimers vormen een aparte groep op de werkvloer. Ze moeten zich aan zien te passen aan een bedrijfscultuur die door de fulltimers bepaald wordt. Ze zijn deel van de familie maar toch niet helemaal. maar toch weer niet. Hoe wordt u de parttimer die zijn werk goed kan doen én door iedereen geaccepteerd wordt?

Steven DeMaio, docent aan het Community Learning Center in Cambridge en het Somerville Center for Adult Learning Experiences, heeft drie tips uit eigen ervaring. 1. Ken het werk, niet de processen

Niemand heeft zin om een nieuwe parttimer in te werken. Hij of zij wordt immers aangenomen om het werk te doen waar niemand anders tijd voor heeft, dus tijd besteden aan inwerken staat haaks op die uitgangspositie. Fulltimers leggen echter graag uit hoe de dingen gedaan worden. Spring daar op in. Zorg dat u de werkzaamheden kent en laat u – met gepaste nederigheid - alles uitleggen over de werkprocessen. 

2. Doe meer dan van u verwacht wordt (zonder te overdrijven)

Wees niet te strikt omtrent uw werktijden. Fulltimers willen dat u er bij hoort en hun missie en moraal deelt. Bewijs dat met kleine gebaren: blijf bij een vergadering die buiten uw normale werktijd valt, doe mee aan een training, zet wat persoonlijke dingen neer op kantoor. Doe dit alles wel met mate. Geeft u de rest het idee dat u uit bent op een fulltime functie dan kan dat overkomen als irritant, bedreigend zelfs. 

3. Laat zien wat u nog meer doet

Werkt u parttime, dan is het duidelijk dat u de rest van de tijd iets anders doet. Vertel uw collega's waarom uw parttime functie zo goed past bij alle andere dingen waar u mee bezig bent. Niet alleen financieel maar ook op het gebied van interesses, aspiraties, levensdoel. Zo wordt u sneller deel van het team. Bovendien is het goed voor de sfeer als medewerkers meer met elkaar bespreken dan alleen het werk.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kredietcrisis verhoogt acceptatie parttime werk
 Parttimer krijgt minder kansen van baas
 Parttime werken funest voor status man
 Nederlander wil parttime werken maar doet het niet
 
 
reacties
 
Yvonne Walvisch  |   | 
23-07-2009
 | 
08:52 uur
Wat een geluk dat ik een volstrekt andere ervaring heb. Jarenlang als manager parttime gewerkt in organisaties waar fulltime werken de norm was. Natuurlijk moet je flexibel met je werktijden omgaan, maar je moet dat inderdaad niet overdrijven. Verder was er niemand bang dat ik zijn/haar baan wilde afpakken. Wat voor fulltimers geldt geldt evenzeer voor parttimers: het is geven en nemen in een relatie tussen werkgever en -nemer. Als de balans ok is, is er veel mogelijk.
Mariska  |   | 
23-07-2009
 | 
10:36 uur
Deze tips vind ik helemaal geen meerwaarde hebben. Een normaal mens doet dit zonder deze tips te hebben gelezen.
Als je dit niet vanuit nature kunt, dan heb je een probleem als je (geforceerd) deze tips moet volgen.
Marcel Kesselring  |   | 
23-07-2009
 | 
21:12 uur
wat een onzin tips. als partimers niet geaccepteerd worden binnen je omgeving dan kun je beter gewoon wat anders gaan zoeken, want dan heerst daar een behoorlijk oude cultuur. werk zelf al 8 jaar partime en herken dit verhaal helemaal niet.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10