zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Duurzame ICT staat nog steeds in de kinderschoenen

15 juli 2009 - Ondanks de sterk groeiende aandacht voor energiebesparing en klimaatverandering, is duurzame ICT in organisaties nog erg onbekend. Ruim de helft van de managers heeft er nog nooit van gehoord. De plaats die duurzame ICT inneemt in organisaties is nog klein en de genomen initiatieven zijn dan ook minimaal.

 De geringe bekendheid met 'groene' ICT blijkt uit de meest recente ICT Barometer van Ernst & Young, een terugkerende peiling onder ruim 600 managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid. De bekendheid met duurzame ICT is het grootst in organisaties met meer dan 500 medewerkers (52 procent) en het kleinst bij de overheid en non-profit instellingen, waar 61 procent er onbekend mee is. Kostenbesparing
Hoewel duurzame ICT nauwelijks belangrijk wordt gevonden, doet de helft van de organisaties er wel degelijk aan door bewust apparaten uit te zetten tijdens afwezigheid of ’s nachts. Het efficiënte gebruik van printers is tevens een regelmatig voorkomend initiatief (29 procent). Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat de organisatie geen initiatieven neemt op het gebied van groene ICT. De belangrijkste reden om dat wel te doen is het besparen van kosten (70 procent), maar ook verantwoord ondernemen (50 procent) en de reputatie van de organisatie (31 procent) worden vaak genoemd. 

Mer budget
De ondervraagden verwachten dat duurzame ICT belangrijker wordt binnen organisaties en dat, ondanks de economische crisis, de budgetten ervoor zullen groeien. Volgens de ondervraagde managers is duurzame ICT voornamelijk de verantwoordelijkheid van ICT-fabrikanten en de overheid. Dick de Waard, partner bij Ernst & Young en gespecialiseerd in duurzaam ondernemen, geeft aan dat er nog veel te winnen is op het gebied van duurzame ICT. "Opvallend is dat met name binnen de overheid er veel onbekendheid met dit fenomeen is, terwijl diezelfde overheid besloten heeft om 100 procent duurzaam te gaan inkopen. De voorbeeldfunctie van de overheid komt op dit gebied bepaald niet uit de verf." Over het feit dat ondervraagden de ICT-fabrikanten en de overheid verantwoordelijk houden voor duurzame ICT zegt De Waard: "Het is makkelijk om naar anderen te wijzen. Management met ICT-verantwoordelijkheid moet zich absoluut bewust zijn van een duurzame samenleving en de grote rol van groene ICT hierin. Daarbij is het goed om te beseffen dat initiatieven op het gebied van groene ICT ook geld kunnen opleveren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groene ICT groeit door crisis
 Besparen óp of mét ICT
 Stroomverbruik ICT vergeten bij milieuvriendelijke initiatieven
 Economische crisis staat energiebesparing in de weg
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10