zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager is nog steeds meer gericht op overleven dan op herstel

18 juni 2009 - Het dieptepunt van de recessie is dan wel over, maar nog steeds richt tweederde van de managers zich vooral op overleven in plaats van op herstel, bijna alsof ze niet durven denken aan betere tijden. Uit wereldwijd onderzoek van Ernst & Young onder 570 managers blijkt dat de meeste managers het gevoel hebben dat het nog lang niet goed gaat.

43 procent van de managers zegt dat de bedrijfsvoering in hun onderneming definitief veranderd isin de afgelopen achttien maanden. 45 procent stelt dat er alleen tijdelijke gevolgen waren. Meer dan de helft zegt dat hun risicomanagementbeheer voorgoed gewijzigd is, 45 procent noemt ook fundamentele veranderingen op het gebied van regelgeving. Een vijfde denkt dat de prijsgevoeligheid, winstgevendheid, concurrentiegevoeligheid en economische stabiliteit permanente wijzigingen hebben ondergaan. 



Sombere stemming
Vergeleken met vijf maanden geleden zijn er wel tekenen van verbetering, maar daar moet je goed naar zoeken. Net als in januari ervaren bedrijven veel prijsconcurrentie en grote aantallen faillissementen. Het verschil is dat er nu ook een kleine toename van het aantal nieuwe bedrijven in hun branche gemeld wordt. Hoewel tweederde met succes kosten bespaard heeft, een derde meer omzet heeft gemaakt en mee dan een derde strategische overnames heeft gedaan, blijft de stemming somber. Bijna zes van de tien zagen de omzet teruglopen en meer dan de helft zegt hetzelfde over de winst. Slechts een vijfde meldt een toegenomen vertrouwen van investeerders en net zo weinig managers zeggen weer makkelijker leningen of kapitaal aan te kunnen trekken. 

Verrast
Scott Halliday, hoofd Ernst & Young Ierland en Groot Brittannië: "Niet alleen tonen deze resulaten de permanente invloed van de veranderingen door de recessie maar ook hoe snel het is gegaan en hoe weinig mensen het aan hebben zien komen. Meer dan driekwart van de ondervraagde managers was verrast door zowel de ernst als de snelheid van de crisis." 

Geldbehoefte
Opvallend is dat, ondanks de kapitaalinjecties van overheden in centrale banken, de ondervraagde managers zich nu nog drukker maken om cash dan een aantal maanden geleden. Er wordt in toenemende mate gepraat met financiers maar minder over bedrijven die middelen en afdelingen afstoten alleen om geld binnen te halen. De meeste bedrijven richten zich met name op het openbreken van hun leenvoorwaarden en driekwart meldt dat hun onderneming het beheer van het werkkapitaal en de cash flow onder de loep genomen heeft. "Zonder makkelijke toegang tot kredieten, is geldbeheer nog veel belangrijker geworden, en worden leverings- en betalingsvoorwaarden overal flink aangescherpt," stelt Halliday. Bijna negen van de tien ondervraagden zetten als reactie daarop haast achter hun kostenbesparingsplannen, de helft voert reorganisatieplannen versnelt door meer dan een derde maakt haast met het afslanken van het personeelsbestand. Het goede nieuws is dat al deze cijfers in januari nog hoger lagen. 

Strategische overnames
Ook is er een lichte stijging van het aantal bedrijven dat zegt ‘te profiteren van de crisis door nieuwe markten aan te boren en overnames te doen. "Veel bedrijven en middelen worden nu tegen een veel lagere prijs aangeboden dan twee jaar geleden en dat trekt kopers aan die hun kans ruiken," zegt Halliday. "Het aantal managers dat van plan is strategische overnames te doen is gestegen van zeven procent tot bijna een kwart. Gezien de slechte beschikbaarheid van kredieten, verwachten we meer creatieve overnamestructuren en alternatieve vormen van financiering." 

Einde van de recessie
Op de vraag wanneer de recessie eindelijk ten einde is, antwoordden vier van de tien dat ze nu al tekenen van herstel zien of dat uiterlijk tegen het eind van dit jaar verwachten. 21 procent ziet het herstel echter pas op zijn vroegst in de tweede helft van 2010 intreden. Sommige sectoren zijn optimistischer dan andere, vooral de telecom-, elektriciteits-, olie- en gasbedrijven. Anderen verwachten dat de recessie nog lang niet ten einde is, dat sentiment heerst met name de vastgoed- en bouwsector. In Europa is men veel negatiever over het herstel dan in Azië en Amerika.

Wat betreft de vooruitzichten voor na de recessie, zijn de ondervraagde managers  verdeeld tussen het aanboren van nieuwe markten, een toename van strategische allianties, overnames en leveringssnelheid en het afstoten van activiteiten die niet tot de core business behoren. Steve Varley van Ernst &Young Groot Brittannië en Ierland: "In ons eerdere onderzoek zagen we al, in tegenstelling tot de verwachtingen, dat de crisis bepaalde trends versneld heeft. Dit is ook nu het geval, er zijn nu zelfs nog meer organisaties die actief van plan zijn hun bedrijfsvoering te veranderen. Maar de overstap van overlevingsmodus naar herstelmodus zal nog wel even duren en niet eenvoudig zijn. Gezien de huidige omstandigheden en druk op bedrijven is het opmerkelijk dat een kleine meerderheid het beter is gaan doen of op hetzelfde niveau is blijven presteren. De uitdaging voor managers voor het komende jaar is om nog sneller en vastberadener te handelen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ondernemer voelt crisis nog steeds, maar vertrouwen in herstel groeit
 Europese managers minder goed voorbereid op herstel dan Aziatische
 CFO verwacht pas op zijn vroegst in 2010 herstel
 Slimme manager is op herstel voorbereid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10