zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder files, meer frustratie

15 juni 2009 - Als gevolg van het huidige economische klimaat is het vrachtverkeer op de Nederlandse wegen beduidend minder. Ook zijn er minder automobilisten op de weg door diverse ontslagrondes bij door de crisis getroffen bedrijven, met als logisch gevolg een afname van de files.

Hoopvol is dus dat de cijfers van de verwachtte groei van de files dit jaar voor het eerst sinds jaren waarschijnlijk neerwaarts kunnen worden bijgesteld. Toch zijn we er nog niet. Ondanks dat de files zijn afgenomen, is de frustratie hierover allerminst verdwenen. Dit blijkt uit een onlangs gehouden mobiliteitsonderzoek van onderzoeksbureau Labyrinth en de website werkdichterbijhuis.nl



Acceptatie gedaald

De afname van de files in maart, de gelijke filelengte in april en de daling in mei van dit jaar als gevolg van het mooie weer is op het oog goed nieuws voor automobilisten. Verrassend is dat volgens de uitkomsten van het recente mobiliteitsonderzoek de ergernis rond het dagelijkse fileleed onverminderd hoog scoorde. In vergelijking met een in 2007 gehouden onderzoek naar de reistijden en files blijkt dat het percentage van de ondervraagde forensen dat zijn reistijd niet acceptabel vindt is gestegen naar 53 procent. De frustratie rond files is dus met zeven procent gestegen ondanks de afname van de files. 

Bereidheid te veranderen toegenomen

Een pluspunt in dit verband is de stijgende bereidheid onder filerijders om zelf verandering in de woon- werksituatie aan te brengen. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Verkeer en waterstaat in augustus 2008 kwam naar voren dat ongeveer vijf procent van de respondenten aangaf te zijn verhuisd vanwege de woon-werkafstand. 25 procent verklaarde te zoeken naar een baan nabij de woonplaats. Het recente onderzoek uit maart 2009 laat zien dat het deel van de filerijders dat zijn fileleed wil aanpakken door werk dichter bij huis te zoeken is toegenomen naar 46 procent. Eén op de twaalf filerijders die zich met dit doel hebben ingeschreven op de website werkdichterbijhuis.nl willen in plaats van werk in Amsterdam, een baan nabij Rotterdam of Utrecht.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder files dankzij crisis
 MKB'er heeft minder last van file
 Vijf tips tegen fileleed
 Manager prefereert file boven verhuizing
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10