zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Twaalf manieren om de eerste stap te zetten

5 juni 2009 - Dat eerste contact, het lijkt zo simpel. Maar vrijwel iedereen vindt het moeilijk om die eerste stap te zetten. Angst en twijfel vechten om voorrang. We denken eerder aan een mogelijke afwijzing dan aan de kans om een nieuwe zakenpartner, klant of vriend te ontmoeten. Forbes presenteert twaalf tips om toch die eerste stap te zetten.

1. Maak oogcontact


De beste manier om zelfverzekerd over te komen, zelfs al bent u dat niet: maak oogcontact. Glimlach er vriendelijk bij en de eerste stap is gezet. 

2. Zoek naar bekende trekken
Uzelf voor de gek houden is een krachtig wondermiddel. Kijk of u iets herkenbaars ziet aan de persoon die u wilt benaderen. Misschien heeft die persoon hetzelfde haar als uw moeder, de glimlach van uw beste vriend. Focus op dat detail en u voelt zich sneller op uw gemak bij die onbekende. 

3. Luister eerst, praat later

Soms is het veel makkelijker om u te mengen in een gesprek dat al aan de gang is dan een nieuw gesprek te beginnen. Pas wel op dat u niet met de deur in huis valt, wacht tot er een stilte valt en u iets zinvols te zeggen hebt. 

4. Begin over iets gemeenschappelijks

Maak een opmerking over iets dat u hoogstwaarschijnlijk gemeen hebt. Zeg bijvoorbeeld iets over de ellenlange file waar u net in stond. Afgezaagd misschien, maar een goede openingszin. 

5. Wees vriendelijk

Veel mensen zien er tegenop contact te leggen omdat ze bang zijn dat ze agressief en opdringerig overkomen. Stel de ander dus een niet-opdringerige vraag, bijvoorbeeld van wat voor soort boeken of films hij of zij houdt, of stel een vraag in de vorm van een compliment (waar heeft u die prachtige stropdas gekocht?). Mensen worden graag gevleid en praten graag over zichzelf: maak er gebruik van. 

6. Richt u op de ander

Naast het egostrelende aspect, heeft het nog een voordeel om alleen over de ander te praten: het haalt de druk bij u weg. 

7. Oefen, oefen, oefen

Openingszinnen oefenen is erg nuttig. Op die manier weet u beter wat u kunt zeggen, hoe u kunt reageren als anderen u aanspreken en durft u dat bovendien eerder. 

8. Relativeer

De meeste mensen vinden het in meer of mindere mate eng om nieuwe mensen te ontmoeten. Bedenk dus dat dat net zo goed geldt voor de persoon tegenover u. 

9. Stel doelen

Stel van tevoren vast hoe lang u van uzelf rond moet lopen. Bekijk uw vorderingen per half uur en denk niet aan de hele avond vol ongemakkelijke ontmoetingen die voor u ligt. 

10. Ontspan

Zodra u ophoudt u druk te maken over hoe u eruit ziet of hoe u klinkt, geniet u veel meer van het moment en maakt u veel makkelijker contact. 

11. Vraag of u kunt helpen

Als u iets te doen hebt, bent u minder gespannen. Vraag bijvoorbeeld of u kunt helpen met de drankjes of met het uitdelen van naamplaatjes. 

12. Kom vroeg

Op die manier voorkomt u dat u een volle ruimte moet betreden waar iedereen naar u kijkt en waar iedereen al druk met elkaar in gesprek is. Het is makkelijker met iemand aan de praat te komen als er nog niet zo heel veel mensen zijn.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien etiquettetips om ontspannen te netwerken
 Acht opmerkelijke carrièretips
 Vijf tips om te netwerken als een filmster
 Toptalent trapt te vaak in twee netwerkvalkuilen
 
 
reacties
 
Rudy Gelderen  |   | 
8-06-2009
 | 
14:49 uur
Er staan op zich wel wat goede tips, maar ideeën als over de file te beginnen is natuurlijk wel erg suf. Dat klinkt hetzelfde als; ''lekker weertje hé?''. Ik zou daar dus nooit mee beginnen.

Ook de opmerking om iemand te complimenteren met z'n stropdas is wel erg truttig. Hier scoor je naar mijn mening echt geen punten mee.

Volgens mij moet je gewoon je zelf zijn en niks forceren. Ga zeker niet te vroeg naar een netwerk, want dan voel je je pas echt staan.

Sluit je gewoon aan bij een tafeltje waar een gesprek gaande is. Luister goed en probeer oogcontact te maken. Daarna kun je inhaken op het onderwerp en jezelf voorstellen. Werkt meestal prima.

Als je even geen gesprekspartner hebt kun je altijd nog even naar de bar gaan om een drankje te bestellen. Geheid dat er iemand naast je komt staan die ook wat bestelt en dan kun je altijd vragen van welk bedrijf hij of zij is en wat hij zo dagelijks doet.

Heel simpel, echt niet moeilijk.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10