zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meerderheid bedrijven getroffen door fraude

7 november 2007 - Vier van de vijf bedrijven heeft te maken gehad met bedrijfsfraude in de afgelopen drie jaar. Nieuwe technologieën, nieuwe investeerders en expansie in nieuwe markten hebben de deur geopend voor verschillende vormen van fraude. In sommige sectoren heeft meer dan een vijfde van de bedrijven bijna 700.000 euro verloren. Dit blijkt uit mondiaal onderzoek van Kroll en een kwantitatief onderzoek van The Economist Intelligence Unit onder 900 leidinggevenden wereldwijd.

Essentiële controles


Bedrijven behandelen fraude voornamelijk als een financieel en IT-probleem. Beiden zijn belangrijk, maar het probleem is veel breder dan dat. Stijn Merks, directeur Benelux bij Kroll: "We zijn steeds meer bezig met informatietechnologie, globalisatie en verhoogde internationale communicatiestromen. Het risico op fraude voor bedrijven is vandaag de dag veel groter dan in het verleden. Dramatische nieuwe ontwikkelingen als identiteitsdiefstal zag je nauwelijks 25 jaar geleden. Fraude komt naar voren wanneer je het het minst verwacht. Interne controles en ‘best practices’ zijn niet optioneel, maar essentieel." 

Hoog personeelsverloop

Een hoog personeelsverloop is de meest voorkomende oorzaak voor een verhoogde kwetsbaarheid voor fraude; 32 procent van de respondenten gaf dit aan. Daarnaast spelen ook IT oplossingen (31 procent), toegang in nieuwe markten (28 procent) en meer samenwerking tussen bedrijven (26 procent) een grote rol. 

Corruptie en omkoping
De omvang van corruptie en omkoping varieert enorm per regio. Vooral het Midden-Oosten en Afrika (39 procent) hebben hier last van. Meer dan twee keer zoveel Oost-Europese respondenten (29 procent) gaven dit aan als West-Europeanen (veertien procent). Ook meer dan drie keer zoveel mensen uit Latijns Amerika (29 procent) als uit Noord-Amerika (negen procent). 

Miljoenen euro
De gemiddelde kosten naar aanleiding van fraude in grote bedrijven (met jaarlijkse winst van meer dan 3,5 miljard euro) was meer dan 14 miljoen euro terwijl ongeveer tien procent meer dan 70 miljoen euro verloor. Meer dan een vijfde van alle bedrijven in sommige sectoren hebben meer dan miljoen verloren: gezondheidszorg, farmacie en biotechnologie; bouw en infrastructuur; en financiële dienstverlening. 

Diefstal, verlies of hacking

Diefstal, verlies van, of ongeoorloofde toegang tot waardevolle bedrijfsinformatie zijn de grootste zorgen voor bedrijven wanneer aan ze wordt gevraagd hoe ze toekomstrisico van hun bedrijf inschatten. Twintig procent van de respondenten omschrijft zichzelf als zeer kwetsbaar. Meer dan 30 procent denkt dat verhoogde complexiteit van IT hun meer open stelt voor fraude. 

Meest voorkomende diefstal

Vooral diefstal van eigendommen of voorraad komt vaak voor: in 34 procent van de gevallen was dit het geval. Daarbij had twintig procent van de organisaties te maken met informatiediefstal, conflict of interest, financieel mismanagement, interne financiële fraude of corruptie en omkoping.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oud-topman Ballast Nedam fraudeerde voor zeker 45 miljoen
 Van den Nieuwenhuyzen opgepakt wegens fraude
 Fraude kost bedrijven steeds meer geld
 Witteboordencriminaliteit blijft bedrijfsleven tergen
 Helft Nederlandse bedrijven slachtoffer van fraude
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10