zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overheid moet bedrijven helpen gezond gedrag te stimuleren

22 april 2009 - De overheid moet investeren in onderzoek naar hoe gezond gedrag van werknemers te beïnvloeden is. De resultaten van dergelijk onderzoek moet leiden tot praktische oplossingen en methodieken die werkgevers, samen met hun werknemers zelf, beter in staat stellen gezond gedrag binnen hun eigen bedrijf te stimuleren.

Hiermee reageert het Werkgeversforum Kroon op het Werk op het advies ‘Wat kunnen bedrijven doen om gezond gedrag bij werknemers te stimuleren? ‘ dat de SER vorige week besproken heeft. Het Werkgeversforum roept het kabinet op om werkgevers te ondersteunen bij het ontwikkelen van een consistent beleid gericht op gezondheidsbevordering. 



Kennis delen
Wouter van Ginkel, directeur van het Werkgeversforum Kroon op het Werk: "De SER claimt dat een groot aantal bedrijven al veel doet om gezond gedrag onder werknemers te bevorderen, maar dat zij hun kennis en goede praktijken onderling veel vaker dan tot nu toe het geval is kunnen delen. Dit sluit nauw aan bij wat onze organisatie op dit moment al doet. Wij weten uit de praktijk van onze leden echter dat de situatie veel weerbarstiger is dan de SER inschat. Een kratje appels of een abonnement op een sportschool is niet voldoende." 

Onnodige kosten

"Overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties moeten organisaties uitdagen om gezond beleid te ontwikkelen. Daarbij gaat het om structureel prioriteit willen geven aan gezondheidsbeleid en daarmee duurzame inzetbaarheid, productiviteit en welzijn van werknemers. Het aantal bedrijven dat nu al een dergelijk beleid heeft, is nog veel te klein. De meeste werkgevers weten vaak ook niet hoe ze dit moeten aanpakken. Vooral omdat er veel ethische en juridische haken en ogen aan zitten. Ook zien zij dit vaak als zachte en onmeetbare waarden. Niets is echter minder waar. Uit onze praktijk weten wij dat gedragsverandering het belangrijkste middel is om gezondheid en daarmee bedrijfsresultaten te bevorderen. Maar we weten nog te weinig hoe het gedrag bij werknemers en werkgevers structureel kan veranderen. Nu niet investeren, betekent straks onnodige kosten voor werkgevers, werknemers en de samenleving als geheel. Dat kan Nederland zich niet veroorloven, gezien de toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt en de noodzaak de concurrentiepositie van organisaties blijvend te verbeteren. De overheid kan en moet hier het voortouw in nemen , aangezien het in deze tijd van recessie niet de eerste prioriteit van werkgevers heeft."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfsleven investeert in arbobudget
 Fietsende werknemer is goedkoper en gezonder
 Acht tips om negatieve stress te voorkomen.
 Gezondheidsmanagement loont
 
 
reacties
 
Ronald Vermeij  |   | 
22-04-2009
 | 
21:43 uur
''Een goed voorbeeld doet goed volgen''
dus overheid maak eerst eens schoonschip in eigen gelederen. Laat zelf eens zien hoe het beter kan!

40 uur werken voor kale financiele bestaanbasis is - by my definition - een ongezonde bezigheid voor het menselijk wezen.

Zeker als dit ''werken'' voor een groot gedeelte bestaat uit een onevenredige belasting tussen HOOFD en HART, VERSTAND en GEVOEL. Dit is heel gebruikelijk is als je 40 uur op je gat in een kantoorpad achter je computer stilzit om ''je werk'' te doen.

Wilt u echt dat de overheid deze omstandigheden nog meer gaat verzieken met regeltjes, wetjes voorschriftjes?

Mijn tegen voorstel is dan ook:
1 - Ga mensen meer BELONEN
Hierdoor hoeven ze niet zoveel te werken voor hun geld. Verdeel de company profit gelijkmatiger tussen top en bottom!

2 - Mensen wees te-vrede-n met wat je hebt!
Dan hoef je jezelf niet over te belasten door (extra) werk om NOG MEER te kunnen hebben, kopen, bezitten..

Like Buddah says:
Je kunt het toch niet meenemen na je dood, dus waarom zou je jezelf er druk over maken? meer willen hebben?

3 - Maak structureel PART-TIME werk mogelijk!
Dit geeft een gezondere werk-prive balans en
eerlijke verdeling van werk en inkomen

Ruim 300.000 werklozen is een blunder van deze economie en maatschappij. Als we dit bij de WORTEL aanpakken kunnen we volgende week, maand, jaar met zijn ALLEN weer PART-TIME aan het werk zijn! en hoeft er niemand ''werkeloos'' thuis te zitten!

4 - Schep telewerk mogelijkheden (waar mogelijk)
Werken op 1 plek is old-school.
Ga het mogelijk maken dat iedereen overal, wanneer zij,hij dat wilt, werkzaamheden kan verrichten.

Oh ja.. das een leuke uitdaging voor alle management lagen in je onderneming die nu moeten gaan WERKEN om dit mogelijk te maken


5 - Zet de MENS weer centraal
Verdeel het werk in menselijke porties en brand je mensen niet meer op voor je corporate belangen,
''Human Capital and Love is what makes the world go round, not cold, hard, virtual money!

6 - Maak ''werken'' weer FUN! LOL! PLEZIER!
i.p.v. een 40 urige loonslavenkunstje tot aan je dood in voor je lichaam en geest (zeer) ongezonde arbeitsomstandigheden.

[Begin echt bij de wortel]
Als je dit ''gezondheids probleem van de werkNEMER'' structureel wilt oplossen, moet je - in mijn ogen - beginnen bij het verziekte FUNDAMENT van onze 24 uurs economische loon-slavernij maatschappij.

Overheid, Vakbonden, Werk-gevers
Hup allemaal aan het werk.. Voor een structureel beter werkklimaat waarin iedereen evenredig recht heeft op werk en ontspanning. Dan gaan die (onnodige) ziektekosten vanzelf omlaag zonder verstikkende overheid bemoeienis op de werkvloer.
Yvonne van Lith  |   | 
4-05-2009
 | 
10:19 uur
De overheid moet vooral ons blijven wijzen op wat gezond is door zelf het goede voorbeeld te geven.

Met heel veel dingen die Ronald schrijft ben ik het eens.

Aanvullend: overheid stop met het opstrijken van veel geld via sigaretten! Dat is slecht voor mensen en de boodschap is nu dubbel.
Niet meer binnen openbare gelegenheden mogen roken maar wel de accijns ervan opstrijken. Klopt naar mijn mening helemaal niet.

Acceptabel maken dat mensen minder dan 40 uur werken, OOK mannen! Parttimers tellen net zo goed mee. Helemaal eens dat dit meer balans oplevert en ook nog eens meer werk voor mensen die nu thuis zitten.

Snoepautomaten en frisdrankautomaten verbieden op scholen en gelegenheden waar veel kinderen komen. Meer gezonde voeding stimuleren door dit goedkoper te maken en meer aan te bieden.
Geen vette hap en bier in kantines maar gezonde voeding en drank.
Water bij horecagelegenheden goedkoop maken (ik betaalde laatst 3,75 voor een klein flesje water!) want dit is een grote levensbehoefte en enorm goed voor de dorst.

Helaas laat ook de overheid zich nog steeds leiden door meer geld binnenhalen! Als dat veranderd (goede voorbeeld geven) zullen er vast meer volgen.

Biologische producten  |   | 
13-11-2013
 | 
23:19 uur
Ronald heeft veel punten, en goede hoor, maar feit blijft dat je de hele dag aan het werk bent achter je pc. En om daar dan iets te doen om de gezondheid te bevorderen vind ik toch wel prima. Maar dan moet het wel goed.

Het gaat inderdaad altijd om geld. Hetzelfde geldt bij ziekte. Met voeding kan al heel wat worden voorkomen, maar dat zou uiteraard een gigantisch probleem zijn voor de farmaceutische industrie. Wat bovenstaand artikel aangaat: de suikerindustrie wordt in stand gehouden. Suiker is vergif, maar dat horen we niet. Willen we niet weten, want we leven er al zo lang mee en er wordt zoveel mee verdiend. Volgens mij kunnen we niet eens meer naar een maatschappij waar alles weer normaal gaat. Goed voedsel, om je lijf te helpen ipv te verzieken. Dat kan op microniveau, maar er is heel wat nodig om dit macro ook te zien gebeuren. En volgens mij geldt dat ook voor Ronalds mooiste punten. Mooie naam trouwens :)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10