zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gezinsleven heeft grote invloed op werkrelaties

6 april 2009 - Henry Ford klaagde al herhaaldelijk dat hij alleen maar een paar handen van zijn werknemers nodig had , maar in plaats daarvan met de hele persoon te maken kreeg. Zonder het in de gaten te hebben, nemen we inderdaad onze hele persoonlijkheid, inclusief persoonlijke vooroordelen en vroegere ervaringen, mee naar het werk.

Dat stelt Ben Dattner, oprichter van Dattner Consulting. Hoe graag we onszelf ook voorhouden dat we onze persoonlijkheid aan kunnen passen aan ons werk, voor een buitenstaander is het overduidelijk dat we op het werk dezelfde sterktes en zwaktes tentoon spreiden als daarbuiten. En die zijn bijna altijd te herleiden tot eerdere ervaringen. 



Broers en zussen

Dattner: "In mijn werk als managementcoach zie ik vaak dat mensen hun bazen en collega’s beschrijven alsof het om ouders of broers en zussen gaat. Bazen zijn bijvoorbeeld ‘ondersteunend’ of ‘kritisch’, en collega’s ‘competitief’ of worden ‘voorgetrokken’. Soms beïnvloeden ervaringen van vroeger heel duidelijk de relaties en problemen op het werk."
Dattner geeft als voorbeeld het verhaal van een succesvolle financieel manager die moeite had met leiding geven. Hij was briljant in zijn vakgebied, maar hield er niet van toezicht te houden op anderen en zijn ondergeschikten hadden een hekel aan hem vanwege zijn kortaffe manier van antwoord geven op hun vragen. Tijdens hun sessies ontdekte de manager dat zijn ondergeschikten herinneringen boven haalden aan zijn broertjes die hem afleidden en ontmoedigden. Zij waren niet zo intelligent als hij en daarom moest hij steeds helpen bij hun huiswerk. Toen hij zich dit realiseerde, ontwikkelde de manager meer geduld voor zijn personeel. Hoewel hij nooit zou genieten van zijn rol als leidinggevende, wist hij wel een bepaalde mate van loyaliteit en samenhang in zijn team te creëren. 

Ouders

Niet alleen de relatie met uw broers en zussen heeft invloed op de relatie met uw collega’s en leidinggevende. Ook ouders hebben soms een aanzienlijke invloed, vooral op de relatie met de baas. Onze identiteit en zelfbeeld wordt soms enorm beïnvloed door onze bazen, op een manier die verdacht veel lijkt op de manier waarop ouders hun kinderen stimuleerden of juist niet. Of we het nu leuk vinden of niet, ons zelfvertrouwen kan enorm beïnvloed worden door de baas. Zij kunnen dag na dag onze hoop en angsten voeden. Een client zei zelfs dat hij liever had dat zijn baas hem waardeerde dan dat hij salarisverhoging kreeg. 

Tegenovergestelde persoonlijkheden

Hoewel veel mensen dus thuis dezelfde problemen ervaren als op het werk, kan het ook precies omgekeerd zijn. Sommige mensen zijn thuis juist precies het tegenovergestelde van hoe ze op het werk zijn. Een advocaat die enorm fel is in de rechtbank, kan de rust zelve zijn bij haar vrienden. Een perfectionistische boekhouder, kan zijn eigen boekhouding steevast laten versloffen. Maar ook in deze gevallen zijn het toch dezelfde karaktereigenschappen die een rol spelen. Zaken die overdadig veel aandacht krijgen in het ene deel van ons leven, worden in het andere onderbelicht. Wie thuis een deel van zijn persoonlijkheid niet kwijt kan, kan daardoor de neiging hebben dat deel op het werk te overdrijven. Denk aan de tirannieke baas die thuis niets te vertellen heeft.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Opvoeding verandert, leiderschapsstijl moet mee veranderen
 Eerstgeborenen domineren top bedrijfsleven
 Zoon stapt vaak in carrièrevoetstappen van zijn vader
 Heeft of bent u ook een kantoormama of -papa?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10