zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Acht do’s en don’ts om als vrouw de top te bereiken

16 maart 2009 - Weinig vrouwen dringen door tot de top van bedrijfsleven en overheid. Hoe kun je als vrouw wel succesvol zijn? De Volkskrant zocht het antwoord op die vraag door een deel van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste bestuurders te ondervragen over de prestaties van vrouwen in de top.

Hoewel de bestuurders vrouwen prijzen om hun doorzettingsvermogen, besluitvaardigheid en het talent om mensen met elkaar te verbinden, scoren ze op slecht op zelfreflectie en oog voor signalen uit de omgeving. Tips
De ondervraagde topbestuurders komen op VKBanen.nl met de volgende tips voor vrouwen. 

Do: 
1. Zoek een mannelijk rolmodel
Opmerkelijk is dat de ondervraagde vrouwelijke bestuurders negatieve ervaringen hebben met andere vrouwen aan de top. 

2. Neem kinderen

Kinderen opvoeden is goed om uw leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. Bovendien oogt het stabiel. 

3. Wees tenminste 57 uur per week beschikbaar
 

4. Neem een partner zonder eigen carrière of zorg dat hij/zij veel zorgtaken van u overneemt

Van de ondervraagde vrouwelijke topbestuurders hebben alle partners een eigen succesvolle loopbaan, van de mannen nog niet de helft (44 procent). Zorgtaken worden door 63 procent van de topmannen uitbesteed aan de partner, terwijl 92 procent van de topvrouwen deze zelf op zich nemen. 

5. Ontwikkel essentiele eigenschappen

Hieronder vallen: doorzettingsvermogen, vertrouwen in uzelf, sociale vaardigheden en zelfreflectie. 

Don’t: 
1. Onderbreek uw loopbaan niet te lang
De helft van de ondervraagde topbestuurder heeft zijn loopbaan nooit langer dan een maand onderbroken. De andere helft heeft zijn loopbaan gemiddeld drie maanden onderbroken, de mannen voor een sabbatical, de vrouwen voor zwangerschapsverlof.
2. Neem nooit ouderschapsverlof op
Dit heeft een negatieve invloed op uw loopbaan. 

3. Profileer uzelf niet te sterk

Richt u niet overdreven op status en competitie. Dat wordt door topbestuurders als negatief ervaren.


Bron: VKbanen.nl
 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Baan onder niveau maakt ongelukkig
 Kredietcrisis dwingt tot snelle emancipatie
 ‘Vrouw kan het nooit goed doen tijdens sollicitatie’
 'Vrouwen moeten economie redden'
 
 
reacties
 
Susan  |   | 
16-03-2009
 | 
08:45 uur
Ik vind bovenstaande tips slecht geformuleerd. Je ''NEEMT'' geen kinderen en een partner, het geluk moet je hebben om beide te kunnen krijgen en/of tegen te komen. Tevens is het krijgen van kinderen en 57 uur beschikbaar zijn voor werk erg tegenstrijdig. Normaliter lees ik vaak jullie stukjes maar hier kan ik me weinig in vinden.
Jacqueline  |   | 
16-03-2009
 | 
11:57 uur
Wat er eigenlijk staat, is dat vrouwen zich moeten gedragen als mannen, met daarbovenop een grote zorgtaak, om stabiel te lijken. Want vrouwen zijn natuurlijk niet stabiel ;-)))

Maar was er niet een roep om meer vrouwelijke kwaliteiten aan de top? Zouden organisaties zich dan niet juist moeten inspannen om die vrouwelijke kwaliteiten aan te moedigen? Anders krijg je gewoon meer van hetzelfde, maar dan in een mantelpakje ipv driedelig grijs.

Ik moest wel lachen om deze tips, eerlijk gezegd. Vooral de laatste: Profileer u niet te sterk. Want stel je voor dat de dames echt gaan concurreren met de heren! Nee, het moet wel bij een beperkt aantal excuus-truzen blijven, natuurlijk.

Voorlopig blijf ik dus lekker zitten in de top van mijn eenvrouwszaak. Het coachen bevalt me prima. En als mijn partner eens een poosje aan zijn carrière wil werken, kan dat bij ons.

Jacqueline Keuning
PMA Coach
M.H.M. Lommers  |   | 
16-03-2009
 | 
12:40 uur
Erg leuke tips. Ik kan ze niet al te serieus nemen en vanuit mijn vakgebied (imagoadvies) geloof ik erg in authenticiteit. Wees jezelf en durf je vrouwelijke kant te benadrukken. Draag gerust een jurk en hakken en wordt geen mannelijke leider! (voor meer info zie website)

Monique
Werkbeoordeling  |   | 
16-03-2009
 | 
14:34 uur
Ik denk als vrouwen hun antigevoelens of superioriteit voor mannen nu eens wat meer zouden laten varen, dat er deuren opengaan die anders gesloten zullen blijven en terecht.

Het feminisme heeft zich omgevormd tot een asociale schreeuwerige heksenclub, die zich voortdurend negatief uitlaat over mannen, alsof het domme blaffende honden zijn, die niets beters verdienen dan vernedering uit uitjouwen.

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk, het is de overheid die erop aanstuurt, dat mannen en vrouwen elkaars gelijken zijn op de arbeidsmarkt, terwijl dat niet zo is.

Ik ben beslist geen vrouwenhater en zie ook dat vrouwen net als mannen veelal over een zeer hoge intelligentie beschikken en daar ligt het probleem ook niet.

Het probleem ligt in het feit dat vrouwen, bepaalde mannelijke eigenschappen claimen, die vrouwen in die zelfde mate niet kunnen claimen, omdat een scala aan chemische / hormonale invloeden vrouwen ervan weerhouden, om deze mannelijke eigenschappen in dezelfde mate te bezitten.

Vrouwen en mannen kunnen elkaars eigenschappen bezitten, maar dan wel in een chemisch / hormonale ''of of'' toestand en niet ''en en''

Dat wil zeggen, wordt je meer mannelijk, dan verlies je evenredig veel vrouwelijkheid en vice versa.

Dat verklaart tevens waarom vrouwen steeds meer voelen gewaagd aan de man te zijn, omdat zij in toenemende mate mannelijke eigenschappen beginnen te bezitten, die voor dergelijk mannelijk territoriaal gedrag zorgen.

Je zou kunnen zeggen dat mannelijkheid en vrouwelijkheid een beïnvloedbare keuze is en dat verklaart waarom transseksuele personen gewoon met hormoon behandelingen geestelijk en lichamelijk verder kunnen transformeren in de richting van de andere sekse.
Skyje  |   | 
16-03-2009
 | 
17:05 uur
Meest interessante in dit artikel;
Meeste vrouwen aan de top, ervaren last van andere vrouwen aan de top. Herkenbaar. Betweterige carrieretijgers die hun terrein niet willen delen. Irritant voor mannen én vrouwen. En als excuus óók nog voor de kinderen zorgen. In bezit van één onderhandelingsstijl. Zó moet het. Zal mamma het nog één keer uitleggen?
K  |   | 
16-03-2009
 | 
21:42 uur
Wauw, als jonge vrouwelijke assistant manager schrik ik echt dat deze denkbeelden nog bestaan!
Ik werk in een bedrijf waar verschillende vrouwelijke managers dit perfect kunnen combineren met een gezin waarvan de man ook een succesvolle carriere heeft...
Misschien is dit ouderwets denkbeeld niet meer van toepassing op de jongste generatie op de arbeidsmarkt.
Jongens en meisjes worden steeds meer op dezelfde manier opgevoed én behandelt. Dit trekt zich door naar de manier van werken en leiding geven. De verschillen worden kleiner.
Ik schrik ook van de tegenstrijdigheid in dit artikel. Enerzijds ''neem kinderen'', anderzijds ''neem geen ouderschapsverlof''.
De meeste artikels die ik tot dusver heb gelezen op deze site, vond ik leerrijk en geloofwaardig. Dit artikel komt voor mij nogal macho over...
Jammer ik had graag een paar bruikbare tips gezien: ik verwacht nog een mooie carriere te maken en een leuk gezinnetje te stichten met een succesvolle man.
l gez  |   | 
17-03-2009
 | 
12:41 uur

Bedankt K je hebt gelijk, het artikel van
meneer 'werkbeoordeling' klinkt echt emotioneel, macho achtig, zeer subjectief. Ik vindt het als vrouw fijn om een vrouw te zijn en mag weer voor mijn part terugkeren als vrouw na dit leven.
Ik vermoed dat dit artikel door een man is 'neergepend'.
We moeten het gewoon aan de vrouw overlaten,ZIJ zal wel ZELF weten wat goed voor haar is en wat niet.

En zoals de eerste schrijfster zegt dat je in het leven geluk moet hebben met een partner en met het krijgen van kinderen; hetlukt niet alle vrouwen. Niet elke vrouw is hetzelfde en laten we ons niet dwingen tot het nemen van kinderen of een man als het je in eerste instantie niet is ''gegeven'' door de natuur. GOD heeft waarschijnlijk een missie met dat soort vrouwen. Vrouwen luister liever naar jouw innerlijke stem/missie dan naar de mens die anderen toch niets gunnen.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10