zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager moet op recessieles

19 februari 2009 - Niet willen veranderen en te weinig leiderschap op het moment dat stevig ingrijpen nodig is: zo wordt het senior management van tegenwoordig omschreven. Senior managers gaan er vaak van uit dat jaren hard werken en de obstakels die ze al overwonnen hebben, genoeg zijn om elk uitdaging aan te kunnen.

In de maalstroom van het huidige economische klimaat gedragen sommige senior managers zich echter als paniekerige konijnen. En daarmee blijkt des te meer de behoefte aan training voor (top)managers in het omgaan met deze zeldzame crisis. Uit onderzoek van Development Dimensions International blijkt dat niet alleen de recessie op zich, maar ook de managers zelf hun onderneming in gevaar brengen. Uit hun analyse van 3.623 managers uit 49 landen blijkt een zorgwekkend gebrek aan de juiste vaardigheden om de onderneming door de crisis te leiden. Vaak blijken de acties en houdingen van de top zelfs een obstakel hierbij. 



Onmisbaar
Deze bevindingen wijzen volgens de onderzoekers op een sterke behoefte aan gerichte training voor managers en directeuren om met tegenslagen om te gaan. Toch is er vaak grote weerzin onder topmanagers om terug te gaan naar school. Ze vinden het een teken van zwakte of vinden dat ze het te druk hebben of te onmisbaar zijn om daar tijd aan te besteden. Het resultaat volgens DDI is dat bijna de helft van de ondervraagde leiders niet in staat is de operationele leiding te nemen wanneer dit het hardst nodig is. Een derde slaagt er niet in adequaat veranderingen en besluiten door te voeren. Een vijfde vertoont een zorgwekkend gebrek aan discipline en een even groot deel is zwak in verandermanagement. Vier van de tien vertonen weestand tegen veranderingen in stresssituaties. Andere risicofactoren zijn: de neiging om innovatie de kop in te drukken, emotionele onvoorspelbaarheid en een sombere houding. Een kwart is niet in staat te communiceren op een manier die vertrouwen uitstraalt of is niet in staat zich adequaat in te leven in anderen. 

Gebrek aan vaardigheden
"Als je kijkt naar de teleurstellende prestaties van leiders in normale tijden, wat moeten we dan van ze verwachten in moeilijke periodes als deze?" vraagt Rich Wellins van DDI zich af. "Uit ons onderzoek blijkt niet alleen dat het veel leiders ontbreekt aan de vaardigheden om te overleven, maar dat ze zelfs kenmerken bezitten die bij kunnen dragen aan een organisatorische crisis."

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werken is leerzamer dan studeren
 Leiderschapsontwikkeling maakt nog geen manager
 Topmanager mijdt training
 Managers ondermijnen trainingen
 Ego manager blokkeert leerproces
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
19-02-2009
 | 
07:29 uur
Verandermanagement in moeilijke tijden is een gave. Slechts weinigen hebben die gave en daarom is het voor bedrijven en organisaties die in de problemen zitten om tenminste even te praten met een van deze mensen.
Apathie, verlamming, uitstelgedrag, window dressing (zaken die we nu allemaal zien bij de leiders van ons land, met name bij JP en WB) maken de crisis alleen maar erger.
Mede daarom bied ik een snelle analyse aan voor bedrijven die het allemaal niet meer weten of geen duidelijk beeld hebben, in één dag een heldere kijk op de zaken en de richting bepalen van de oplossing.
En inderdaad, vaak is de paniek ook onterecht.
Martha van de Pasch  |   | 
19-02-2009
 | 
11:03 uur
Naar mijn mening zijn er diverse redenen waarom leiderschap van de senioren niet geheel aan het eigentijdse profiel meer voldoet. Het meegroeien in een toch wel hectische tijd van zowel technische als moralistische vooruitgang vergt felixibiliteit. Ik meen dan ook dat naarmate men ouder wordt, men ook minder rekbaar is. Aangeleerde toch ook wel vastgeroeste handelingen van jaren her (ook met hard werken bereikt) passen onmogelijk meer in het nieuwe stramien. De gedachte een teken van zwakte om bij gespijkerd te worden is meer een teken aan de wand van degenen die zich hier niet toe geroepen voelen en lijkt meer te maken hebben met trots. Besluiten nemen heeft te maken met durf.Een sterke persoonlijkheid straalt op zich al vertrouwen uit. Een goed leidinggevende heeft van alles in zich. Zowel het inlevingsvermogen als emotie wat in deze tijd van individualisering eigenlijk het minst belangrijk blijkt te zijn. Moge de echte kerel eens een keer opstaan, zodat de rugzakjes à la kleutertijd eens een keer aan de kapstok blijven hangen. Om alleen daarin al zijn lunch te vervoeren zou Freud het kunnen verklaren als onvolwassenheid en zou men het boek ''manipuleren kun je leren'' niet hoeven te gebruiken.
Ad de Beer  |   | 
19-02-2009
 | 
12:52 uur
@Marta, een senior manager hoeft niet perse een senior te zijn.
Als jongere oudere voel ik me door jouw antwoord wel even geraakt. Alsof wij, de ouderen, niet flexibel zouden zijn. Het is juist de ervaring van ouderen en de rust die wij kunnen bewaren die ons land door deze door paniekerige jongeren en onbekwame politici gemaakte crisis zullen helpen.
Inderdaad, Wouter en Jan Peter stralen alleen maar paniek en onkunde uit, maar daarom zijn ze ook politicus en geen manager.
Martha van de Pasch  |   | 
19-02-2009
 | 
13:01 uur
Meneer Beer. Het is niet mijn bedoeling u aan te vallen. Ik heb uw reactie gelezen en het kon niet duidelijker. U heeft helemaal gelijk. Maar het lijkt me dat een politicus ook moet kunnen managen. Als je al geen land kunt besturen ga dan iets anders doen zou ik zeggen. Daar zijn toch wel bepaalde vaardigheden voor nodig. ALs je JP hoort praten kan niemand er een touw aan vast knopen. Deze man wauwelt een eind de ruimte in met een duidelijke blik op nul.
E  |   | 
19-02-2009
 | 
14:56 uur
Ik veronderstel dat ''terug naar school'' betekent ''cursussen en opleidingen volgen''. Ik meen dat de noodzakelijke vaardigheden beter op een andere manier kunnen opgepikt en uitgeoefend worden. Het doorbreken van ingesleten gedrags- en gevoelspatronen, het opruimen van hinderende overtuigingen en denkpistes en het overwinnen van weerstanden, kunnen met professionele en gerichte coaching opgelost worden. U vindt wel een goede coach in uw omgeving of u neemt even contact op met ondergetekende. Ten overvloede: discretie verzekerd :-)
Erik Lauwers

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10