zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsleven past strategie niet aan aan crisis

27 januari 2009 - 71 procent van de Nederlandse bedrijven zegt in meer of mindere mate negatief te worden geraakt door de huidige economische omstandigheden. Maar 51 procent denkt dat de economie zich dit jaar nog zal herstellen. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, waarover accountancynieuws.nl bericht.

De afgelopen zes maanden heeft ruim 69 procent van de bedrijven de ondernemingsstrategie geëvalueerd, maar voor 34 procent van deze bedrijven leidt dit niet tot aanpassingen in de strategie. Opvallend is dat de bedrijven die wel maatregelen nemen, vooral grijpen naar bezuinigingen op het gebied van personeel en algemene kostenreductie. Kostenverlaging

Driekwart van de ondernemingen heeft maatregelen genomen om kosten te verlagen of is dit van plan. Meer dan de helft (56 procent) gaat de kosten verlagen met één tot vijf procent. "Dit is opvallend laag. Ook in normale omstandigheden zou een bedrijf elk jaar zijn kosten moeten verlagen met één tot vijf procent," aldus Oscar Snijders, partner bij Deloitte. "De huidige markt vraagt om scenario’s die rekening houden met een terugval in omzet van twintig tot 30 procent en de bijbehorende aanpassingen in strategie. En die aanpassingen moeten meer behelzen dan kostenreductie alleen." 

Business model

Slechts 27 procent van de ondernemingen die zich bezighoudt met kostenreducties past ook het business model aan. Er wordt voornamelijk gesneden in de personeelskosten (49 procent) en indirecte kosten (48 procent). "Bedrijven gaan voor de ‘quick wins’, ze snijden op de plekken waar dit het gemakkelijkst gaat," zegt Erik Nanninga, partner bij Deloitte. "Ze zijn zich waarschijnlijk wel bewust dat dit op lange termijn en bij een langer durende recessie niet voldoende is, maar handelen daar nog niet naar. Om sterk uit de recessie te komen zal er kritisch gekeken moeten worden naar het business model en moeten er maatregelen genomen worden die verder reiken dan de makkelijkste weg."


Bron: Accountancynieuws.nl
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kredietcrisis geen reden om niet te investeren in opleidingen
 Korte termijn denken overheerst weer
 Eén op de drie bedrijven voelt effecten kredietcrisis
 Vier groene manieren om IT-kosten te besparen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10