zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Crisis deert automobilist niet

20 januari 2009 - De financiële crisis heeft voor 44 procent van de Nederlandse automobilisten een positief effect op het autorijden. Door de dalende brandstofprijzen is het autorijden voor hen goedkoper geworden. 38 procent merkt geen verschil met voor de crisis.

Dit blijkt uit Het Nationale Automobilisten Onderzoek van mobiliteitsplatform www.eileen.nl. De meeste automobilisten (61 procent) denken niet dat de crisis invloed zal hebben op hun toekomstige rijgedrag. Mannen denken vaker dan vrouwen dat autorijden goedkoper gaat worden. De meeste automobilisten (79 procent) verwachten niet dat de financiële crisis in 2009 op hun reisgedrag van invloed zal zijn. 



Ergernissen

Bumperkleven is, net als vorig jaar, nog steeds de grootste ergernis in het verkeer, gevolgd door rijden onder invloed van alcohol en agressief rijgedrag. Andere ergernissen zijn onnodig links rijden,geen richting aangeven, op het laatste moment ritsen,zondagrijders, te hard rijden,drempels en snelheidscontroles/flitsers. 

File
Uit Het Nationale Automobilisten Onderzoek komt ook naar voren dat er meer wordt rondgekeken, meer wordt geflirt en meer (mobiel) wordt gewerkt in de file. Het meeste wordt er nog steeds naar muziek en de radio geluisterd om het fileleed te verzachten. Verder wordt er veel nagedacht, gebeld, gerookt en gegeten en gedronken tijdens het stilstaan. 

Agressie

Bijna vijftien procent van de automobilisten heeft in het verkeer wel eens met geweld te maken gehad. In de meeste gevallen werd hierbij de auto beschadigd. Maar ook werd er verbaal geweld gebruikt, bedreigd, afgesneden en gespuugd. Agressie in het verkeer kan volgens de automobilist zelf het beste worden aangepakt door een puntenrijbewijs in te voeren (42 procent), hogere boetes uit te delen (38 procent) of goed rijgedrag te belonen (34 procent). 

Slaap

Een derde deel van de Nederlandse automobilisten is wel eens (bijna) in slaap gevallen achter het
stuur. Eén procent geeft zelfs aan dat dit dikwijls is voorgekomen. Dit heeft bij drie procent van de slaaprijders tot een ongeval met schade aan de auto geleid en in bijna één procent tot schade en lichamelijk letstel. 

Eurlings
De huidige minister van Verkeer & Waterstaat, Camiel Eurlings, krijgt een 6,4 als rapportcijfer van de Nederlandse automobilist. In 2007 was dit cijfer nog een 5,8. Hij wordt tevens gezien als de beste minister van Verkeer & Waterstaat (zeventien procent) van de afgelopen jaren, gevolgd door Neelie Smit-Kroes (zeven procent), Annemarie Jorritsma (zeven procent), Hanja Maij-Weggen (drie procent) en Karla Peijs (één procent). 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Autodealer scoort met gratis tweede auto
 Milieu geen reden om auto te laten staan
 Oude auto levert u belastingvoordeel op
 Werknemer laat auto staan door hoge brandstofprijzen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10