zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoeveel levert uw ontslag u op?

9 januari 2009 - Iedereen kan zomaar zijn baan kwijt raken. En in slechte tijden is die kans nog groter. Zorg daarom dat u weet hoe dat is geregeld binnen uw onderneming, hoe groot de kans is dat u moet vertrekken en of u recht heeft op een gouden handdruk. VKbanen geeft uitleg.

Bij de vaststelling van uw eventuele ontslagvergoeding is het van belang wat voor contract u heeft: een contract voor bepaalde tijd of een contract voor onbepaalde tijd. 



Bepaalde tijd

Voordeel van een contract voor bepaalde tijd is dat u precies weet hoeveel maanden of jaren u hebt. Maar ook tussentijds kunt u worden ontslagen. Vaak is daarvoor een opzegtermijn in het contract opgenomen. Is er geen opzegtermijn afgesproken, dan kunt u ook tussentijds worden ontslagen, al is dat niet makkelijk. Uw werkgever moet toestemming vragen hij de kantonrechter of bij het Centrum voor Werk en Inkomen. Dan wordt ook bepaald of en hoeveel ontslagvergoeding je krijgt. Mogelijk moet uw werkgever (een groot deel van) de looptijd van het contract uitbetalen. Dat hangt mede af van de reden van ontslag en van de financiële positie van uw werkgever. Wordt u ontslagen omdat er bijna geen geld meer is, reken dan niet op een riante afkoopsom.
Onbepaald tijd
Heeft u een vast contract, dan heeft u relatief veel zekerheid, maar ook dan kunt u ontslagen worden als er toestemming wordt verleend door de kantonrechter of het CWI. Vaak krijgt u dan wel een vorm van compensatie of hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan of een opleiding. Kiest uw werkgever voor ontslag via de kantonrechter, dan kunt u vrij goed inschatten wat je ontslag waard is: per dienstjaar stijgt de vergoeding. Sinds 1 januari is de ‘formule’ die rechters gebruiken aangepast. Tot uw 35ste krijgt u per dienstjaar een half maandsalaris. Voor dienstjaren tussen uw 35ste en 45ste leveren een maandsalaris per jaar op. Voor jaren na uw 55ste krijgt u een dubbel maandsalaris.
Stapt uw baas echter naar het CWI, dan is alles weer anders. Daar geldt de kantonrechtersformule namelijk niet. Ook bij een reorganisatie is de uitkomst onduidelijk. Worden er twintig of meer medewerkers ontslagen, dan kan de werkgever een sociaal plan opstellen. In die onderhandelingen willen de bonden vaak vasthouden aan de oude richtlijnen. Uiteindelijk beslist het CWI of de rechter, maar die nemen een akkoord tussen bonden en werkgever altijd mee in hun overweging.


Bron: VKbanen
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dreigend conflict over ontslagformule
 Bedrijven misbruiken kredietcrisis om ontslagen door te voeren
 Vijf veelvoorkomende misverstanden bij eindafrekening dienstverband
 Ontslagen werknemer krijgt half jaar zoektermijn
 
 
reacties
 
Hans van der Mey  |   | 
9-01-2009
 | 
08:28 uur
Op (Klik hier) staat een handige online tool die snel inzicht geeft in de formule voor én na 1 januari 2009.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10