zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zeven bronnen van arbeidsvreugde

24 december 2008 - Wilt u de prestaties van uw team vergroten? Zorg dan dat werknemers plezier hebben in hun werk. De zeven bronnen van arbeidsvreugde van Kees Kouwenhoven, grondlegger van deze methode en schrijver van het boek 'De zeven bronnen van arbeidsvreugde', kunnen daarbij helpen.

Management Team vat ze samen. Belangrijk is dat alle bronnen aanwezig zijn in een team, omdat ze allemaal met elkaar verbonden zijn. 1. Fysiek welbevinden
Hoe veilig voelen uw werknemers zich op het werk? Zijn de arbeidsomstandigheden veilig, maar is de werkplek ook comfortabel en aantrekkelijk (goede pc, opgeruimd)? 

2. Collegialiteit

Goed teamwork is de basis. Kan men op elkaar rekenen? Is er belangstelling voor elkaar. Dat zit in kleine dingen zoals een verjaardag niet vergeten, maar ook grotere issues, bijvoorbeeld wanneer iemand thuis problemen heeft. 

3. Waardering en vertrouwen

Geeft u genoeg complimentjes?Mensen die voldoende waardering voor hun werk krijgen, hebben meer zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Controleer bovendien niet elke stap die uw medewerkers zetten. Door ruimte te geven, gedijen uw werknemers beter. 

4. Goede prestaties

Werknemers halen voldoening uit de resultaten en effecten van hun werk. Vier de behaalde doelen (ook kleine doelen mogen) met een feestje om dit te benadrukken. 

5. Persoonlijke groei

Hoeveel mogelijkheden zijn er om werknemers zichzelf verder te laten ontwikkelen? Niet alleen via de dagelijkse werkzaamheden, maar ook middels cursussen, trainingen en opleidingen. Biedt die mogelijkheden. 

6. Werken met passie
Doen uw werknemers wat ze echt graag willen? Het is belangrijk dat iemand werk heeft dat bij hem of haar past, waar diegene zich goed bij voelt. Dat kan alleen door datgene te doen waar iemands hart ligt en waarvoor hij gepassioneerd kan raken. 

7. Zingeving
Beseft uw team welke betekenis hun werk heeft voor de klanten of de maatschappij? Iedere functie heeft maatschappelijke betekenis. Zoek en benadruk die.


Bron: Management Team
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips voor meer werkplezier
 Werkplezier is de beste remedie tegen rsi
 Werkplezier veel belangrijker dan lagere werkdruk
 Drie principes voor meer werkplezier
 
 
reacties
 
Jos A.M. van Gorkum  |   | 
28-12-2008
 | 
23:37 uur
Ik mis een héél belangrijke bron: ''werksfeer''.

Ik werk op een bedrijf met stuk voor stuk heel collegiale, deskundige, gedreven mensen (echt waar). Maar wanneer een paar weken met korte werknachten een redelijke wissel hebben getrokken op mijn motivatie en incasseringsvermogen, dan zoek ik met name de collega's op, met wie ik echt blauw kan liggen. Niets is beter voor mijn relativerinsvermogen en werklust als een keer goed onder de tafel liggen van het lachen.

Het is misschien niet de benzine van een motor, maar dan toch wel de olie.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10