zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Psychopaat aast op uw positie

27 november 2008 - Psychopaten komen veel te makkelijk binnen bij organisaties binnen. Ze worden aangetrokken door vacatureteksten en selectieprocedures zijn niet in staat hen te ontmaskeren. Dat concludeert Suzanne van de Graaf in haar scriptie 'Psychopaten in organisaties' waarmee ze de scriptieprijs 2008 won.

Management Team vat samen. Bij psychopaten denken veel mensen aan gevaarlijke seriemoordenaars. Maar de iets minder heftige variant, loopt overal rond. Waarschijnlijk ook in uw organisatie. De kenmerken? Zelfzuchtig, alleen geïnteresseerd in zichzelf en zonder geweten. 



Competitief

Hoe kan het dat psychopaten zo makkelijk binnenkomen? Van de Graaf: "Het bedrijfsleven is tegenwoordig veel competitiever. Gevraagde leiderschapskwaliteiten sluiten perfect aan bij kenmerken van psychopaten. Die zijn immers competitief, spelen graag de baas en schuiven taken maar al te graag op anderen af." 

Controle

De belangrijkste aanbeveling van Van de Graaf richt zich op de selectieprocedure. "In de eerste plaats moeten referenties gecheckt worden. Dat is heel simpel, maar wordt toch vaak niet gedaan. Psychopaten kunnen een rijkelijk cv creëren, met werkervaring die ze helemaal niet hebben." Let vervolgens goed op tijdens het sollicitatiegesprek. "Hij of zij kan een heel verleidelijke, charmante kandidaat zijn. Degene die het gesprek voert, moet zich van tevoren goed voorbereiden. Die moet dieper op een onderwerp ingaan en doorvragen. Zodat de kandidaat die niet zomaar goed kan beantwoorden met z'n handboek solliciteren. Vraag bijvoorbeeld: wat heeft u precies gedaan in uw vorige baan? Zo weet u of hij die baan écht heeft gehad of die taken werkelijk heeft uitgevoerd." Zorg ten slotte dat u altijd de touwtjes in handen houdt. "De psychopaat neemt graag de controle over, zodat hij kan vertellen waarin hij uitblinkt." 

Machtsspel

Stel dat de psychopaat toch aangenomen is. Wat betekent dat voor uw onderneming? "De hele agressieve psychopaat vindt het leuk om mensen tegen elkaar uit te spelen en te laten ontslaan. Hij ziet het leven als een machtsspel en gaat voor geld en macht." Als manager moet u dus niet alleen vrezen voor uw andere werknemers, maar ook voor uw eigen hachje.


Bron: Management Team
 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Is uw collega een psychopaat?
 Twintig procent topmanagers heeft psychopathische trekjes
 Liever geen psychopaat als manager?
 Manager heeft opvallend vaak gestoorde trekjes
 
 
reacties
 
Martha van de Pasch  |   | 
27-11-2008
 | 
08:03 uur
Wat me altijd weer opvalt is dat deze psychopaten gewoon in dienst blijven. Ieder heeft wel een paar van dat soort mensen in zijn bedrijf lopen. Toch schijnen ze hun gang te kunnen gaan want ze zijn toch zo goed. Inderdaad met manipulatie en slimme trucs waar eenieder intrapt en waar de underdog meer last van heeft dan de upper ten. Want die zitten er ver vandaan. Herkennen zij hierin dan toch iets van zichzelf? Freud kan het verklaren.
marta thomassen  |   | 
27-11-2008
 | 
13:40 uur
Kenmerken van gemiddeld bedrijf:

Zelfzuchtig(lonen moeten laag blijven liefs nog lager worden) , alleen geïnteresseerd in zichzelf (winst) en zonder geweten ( tja moet ik hier nog iets aan toevoegen?)

Een perfecte match lijkt me ;-)
Caroline  |   | 
28-11-2008
 | 
11:06 uur
Tja, als organisaties wat menselijker zouden worden vallen dit soort mensen eerder door de mand. Zie ook de opmerking van Marta op dit artikel. Voeg daarbij toe dat organisaties vaak competitieve systemen invoeren om hun medewerkers te 'motiveren', en de mens als middel gebruikt wordt om een doel te behalen. We hebben Freud niet nodig om te verklaren hoe het kan. P.S. door anders naar een vacature en een kandidaat te kijken, kun je al veel leed voorkomen. Kijk maar eens op www.spirituelevacaturebank.nl
Aliet  |   | 
28-11-2008
 | 
12:32 uur
Ja, ik heb het al meegemaakt. Die psychopaten zien er vaak nog goed uit en hebben een streepje voor, vertel maar eens hoe je dat dan voorelkaar krijgt om hij of zij er uit te werken want ze kunnen vaak nog goed met anderen opschieten.
Heb al meegemaakt dat ik er later achter kom dat zo'n collega er moeite mee heeft dat er een nieuwe komt en dan probeert die persoon door roddelen en niet waarheden de boel op te blazen zodat de nieuwe een slechte reputatie krijgt. Wat moeten we met zo iemand.
OF zich druk maken om dat iemand meer uren draait invallen enz. Maar wel hard schreeuwen hoeveel omdat zij toevallig het rooster verwerkt. En dan later zzielig doen ik had ook wel meer willen werken. Heel stiekem ukt dat haar ook nog weer. Gadverdamme dat krijg je met zo'n kleinschaig team. Het lijkt wel een hierarchie wie het eerste er is. BAh





REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10