zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werksfeer bepaalt hoe lang starter blijft

5 november 2008 - Terwijl in 2007 de functie en doorgroeimogelijkheden het belangrijkste waren bij het zoeken naar een startersfunctie, zijn starters in 2008 collega's/ werksfeer steeds belangrijker gaan vinden. Dat blijkt uit de TalentToday Monitor 2008.

Vooral vrouwen zijn daar gevoelig voor: 46 procent van hen zegt om deze reden binnen een jaar op te stappen, voor mannen is dat 30 procent. Verder vertrekken HBO’ers sneller vanwege en slechte werksfeer dan WO’ers. Slechte secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zowel voor WO'ers als HBO'ers geen reden om binnen een jaar op te stappen. Arbeidsmarkt

Ten opzichte van vorig jaar verwachten starters minder snel een geschikte baan te vinden. In 2007 dacht 35 procent van de starters binnen een maand een passende baan te vinden. Nu denkt dertien procent dit. Toch denkt 56 procent van de starters tussen de één en drie maanden een passende baan te vinden. Vorig jaar dacht 42 procent dit. 

Discriminatie

Daarnaast denkt 42 procent van de starters dat er tijdens het sollicitatieproces gediscrimineerd wordt. Vooral op basis van afkomst, leeftijd en uiterlijk. Vrouwelijke starters denken dat er vooral op leeftijd (32 procent) en uiterlijk (23 procent) gediscrimineerd wordt. Mannelijke starters denken dat er grotendeels gediscrimineerd wordt op afkomst (28 procent) en geslacht (zeventien procent). 

Weigering

Natuurlijk weigeren starters ook zelf wel eens uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek. In 2008 weigerde 30 procent van de starters wel eens een uitnodiging. In 2007 weigerde 70 procent. Vrouwen die een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek weigerden, gaven als hoofdreden op dat ze achteraf beseften dat de functie niet paste bij wat ze willen. Mannen gaven als voornaamste reden voor een weigering van een sollicitatie-uitnodiging aan dat de functie achteraf niet interessant genoeg was. 

Ambitie

Mannen en vrouwen gaan gelijk op qua ambitie. Ook al hebben vrouwen vaker dan mannen geen idee waar ze over vijf jaar willen staan. Mannelijke en vrouwelijke starters zien zichzelf over vijf jaar in een hogere functie, hetzij in hetzelfde of een ander bedrijf. Zeventien procent van de HBO'ers heeft geen idee waar ze over vijf jaar willen staan, tegenover tien procent van de WO'ers.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien suggesties om een slechte werksfeer te bespreken
 Nederlandse werksfeer scoort (relatief!) goed
 Werknemer mist werksfeer en collega’s op vakantie
 Top vijf redenen om voor werkgever te kiezen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10