zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Imago en reputatie belangrijkste motieven voor informatiebeveiliging

22 oktober 2008 - 85 procent van de internationale managers noemt beschadiging van reputatie het belangrijkste gevolg van een beveiligingsincident, gevolgd door inkomstenverlies (72 procent). Pas ls derde wordt het opleggen van sancties door toezichthouders genoemd.

Dit blijkt uit de ‘Global Information Security Survey 2008’ van Ernst & Young. Bedrijven zijn zich duidelijk bewust van het verband tussen informatiebeveiliging en de mogelijke gevolgen voor het vertrouwen in de organisatie. Vertrouwen

"Niet alleen het beveiligingsincident zelf maar ook de grote aandacht in de media voor dit soort incidenten maakt dat de gevolgen voor de reputatie zeer ernstig kunnen zijn. De afgelopen jaren waren de meeste verbeteringen die op het gebied van informatiebeveiliging zijn doorgevoerd gebaseerd op het streven naar compliance. Momenteel zijn bedrijven steeds meer bereid te investeren in maatregelen die het vertrouwen van de markt in hun merk borgt," zegt Monique Otten, voorzitter van de groep Technology and Security Risk Services (TSRS) voor Ernst & Young in België en Nederland, 

Meer investeren
Uit de survey blijkt verder dat bedrijven ondanks de economische teruggang meer investeren in informatiebeveiliging en dat meer bedrijven internationale beveiligingsstandaarden overnemen. Meer dan twee derde (67 procent) van de respondenten gaf te kennen controles ter bescherming van persoonsgegevens te hebben ingevoerd. 

Privacy
Uit de Nederlandse resultaten van de survey blijkt dat slechts zeven procent van de bedrijven actief bezig is met naleving van de opgestelde privacy maatregelen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de UK, waar 26 procent van de bedrijven aangeeft toezicht te houden. In Nederland weten we wat de regels zijn en voldoen we daaraan, maar vervolgens is er geen controle op de naleving van de privacy eisen. Otten: "Het begint met het implementeren van veiligheidsmaatregelen, maar toezicht is essentieel om de privacy van vaak bedrijfskritische informatie zeker te stellen." 

Derden

Steeds vaker wordt samengewerkt met derden zoals leveranciers. Hoewel bedrijven belangrijke maatregelen nemen ter beveiliging van hun gegevens, is zeker nog ruimte voor verbetering. Slechts 45 procent van de respondenten verwerkt in alle contracten met derden specifieke verplichtingen ten aanzien van informatiebeveiliging. Bijna een derde van alle ondervraagden wereldwijd controleert niet hoe contractpartijen hun informatie beschermen. In Nederland blijkt dat zelfs de helft te zijn.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Baas vertrouwt medewerker blindelings – ten onterechte
 Gedragslijn sociale netwerken is slimme zet
 Tien tips voor betere databeveiliging
 Reputatieschade op nummer 1 in risico top-10 multinationals
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10