zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Goede CEO past niet perse goed in de Raad van Bestuur

1 oktober 2008 - In deze onzekere tijden, is een standvastig, ervaren bestuurslid, zeer gewild. Verwacht echter niet dat de CEO automatisch geschikt is voor die functie, hoe ambitieus hij ook is en hoe zeer hij de overstap ook verwacht te maken.

Onderzoekers van het Britse Directorbank destilleerden een aantal eigenschappen waaraan een goed bestuurslid zou moeten voldoen. Zo moet hij of zij nooit bang zijn om vragen te stellen – hoe stom die ook lijken, en er genoegen mee kunnen nemen dat het managementteam de credits voor succes krijgt. Andere belangrijke eigenschappen zijn: charisma, geduld, kunnen luisteren en kunnen coachen. Ook zakelijke ervaring scoort hoog, vooral als dat zich vertaalt naar rustig blijven onder druk en moeilijke omstandigheden. Verder wordt het op prijs gesteld als het bestuurslid botsende ego’s op één lijn weet te krijgen en tegenstrijdige belangen weet te verenigen in een aanvaardbaar compromis. Niet alleen intern, maar ook extern. Daarnaast dient een goed bestuurslid te beschikken over een relevant netwerk en bereid zijn – acceptabele – risico’s te nemen. 



Misbare eigenschappen

Gevraagd naar de eigenschappen die een lid van de raad van bestuur zeker niet moet hebben, antwoordde het merendeel dat twijfel en niet kunnen luisteren absoluut ongewenst zijn. Ook weinig kennis van de branche en geen overwicht hebben worden niet gewaardeerd. Bestuursleden die de functie alleen aannemen voor het geld en de status, alleen maar bezig zijn met netwerken en/of hun handen niet vies willen maken kunnen ook op weinig sympathie rekenen. 

Geen vervanging

Hoewel de meest bestuursleden hun collega’s als uitmuntend beoordelen, zegt driekwart tevens samen te moeten werken met iemand die ondermaats presteert. Tegelijkertijd blijkt dat vier van de tien organisaties geen standaard hebben waarmee ze slecht presterende bestuursleden kunnen vervangen. Slechts één van de vijf vindt het bovendien de moeite waard om te proberen de prestaties in dat geval op te krikken. 

Gescheiden taken
Bijna iedere respondent zegt dat de raad van bestuur het best presteert als haar taken en die van de leidinggevenden strikt gescheiden zijn. Zes van de tien zegt zelfs dat een CEO niet automatisch door moet stromen naar de raad van bestuur. Als argument noemen ze dat die teveel bagage meeslepen en zich te druk zouden maken om het verdedigen van hun eigen voormalige staat van dienst. Meestal trekken ze het liefst iemand van buiten aan vanwege de frisse blik die een extern bestuurslid brengt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meeste kans op topfunctie met loyale instelling en financiële kennis
 Vrouwelijke bestuursleden net zo ervaren als mannen
 Gelijkheid in de bestuurskamer? Nog lang niet!
 Commissarissen erg tevreden over eigen functioneren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10