zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

In acht vragen naar effectief leiderschap

21 augustus 2008 - Echt leiderschap begint bij persoonlijk leiderschap. Aan de hand van acht vragen daagt EFFEQT u uit eens naar uw persoonlijk leiderschap te kijken. Eén vraag kan al genoeg stof tot nadenken en handelen opleveren.

1. Weet u wat u wilt ?


Staat uw doel voorop bij alles wat u doet of doet u maar wat ? Dat kan bij kleine dingen gelden als een belangrijk gesprek, maar ook bij de vraag wat u wilt met uw leven. Wat wilt u betekenen voor anderen en uzelf? Als u een einddoel voor ogen heeft, ‘weet’ u vanzelf wat te doen. 

2. Heeft u een plan ?

Heeft u uw doelen eenmaal voor ogen, dan volgt de vraag: hoe kom ik daar? Welke weg ga ik bewandelen? En wat te doen bij obstakels? Als u dat op een rijtje hebt, bent u beter voorbereid en schrikt u niet als het eens tegen zit. 

3. Bent u authentiek ?

Het gaat erom of u zichzelf durft te zijn. Of u durft te vertrouwen op waar u goed in bent. Op zich hoeft u daar niets voor te doen. Het is er immers al, u moet het alleen tevoorschijn durven laten komen. 

4. Neemt u initiatief?

Natuurlijk betekent leiderschap niet per definitie dat u altijd haantje de voorste bent. Het gaat erom dat u zich de kaas niet van het brood laat eten. Dat u zelf de leiding houdt over situaties en uw leven. Pas als u de leiding hebt, kunt u die zo nodig weggeven. En terugpakken. 

5. Durft u uw intuïtie te volgen?

Bij allerlei belangrijke beslissingen die u in uw leven hebt genomen is er eerst vaak een gevoel dat zegt: wel of niet OK. Nog te vaak gaan we daaraan voorbij en proberen we door rationele analyse een beslissing te nemen. Met als gevolg dat we de verkeerde beslissing nemen. Leer dus vertrouwen op uw intuitie. Daarbij is het de kunst om onderscheid te maken tussen werkelijke intuïtie en mentale ruis. 

6. Inspireert u anderen?

Bent u een voorbeeld voor anderen? Omdat u doet wat u zegt en zegt wat u doet? Omdat u een helder doel hebt en een aansprekende visie? Omdat u bent wie u bent en weet wat u wilt? Omdat u initiatief neemt indien nodig en niet bang bent om de zaken voor het voetlicht te brengen zoals ze zijn? Geeft u energie of neemt u die? Geeft u mensen vertrouwen en helpt u ze om het beste uit zichzelf te halen? 

7. Bent u onkwetsbaar voor de negatieve invloed van anderen?

U kent dat wel: die collega of kennis die energie zuigt. Die alleen maar neemt en niets geeft. Vaak hebben ze het zelf niet eens in de gaten. Als u dat systeem wilt doorbreken moet u zelf stoppen met energie verspillen. Als u geen energie, aandacht, tijd, ruimte en inspanning besteedt aan uw eigen nare gevoel en het laat liggen bij de bron houdt het uiteindelijk op. Dan bent u in dat opzicht onkwetsbaar. Dat wil niet zeggen dat je jezelf met jaknikkers moet omringen, maar wel met mensen met een positieve intentie. Ga op zoek naar mensen die u energie geven. En geef zelf ook energie. Dan krijgt u een team dat werkt en boven zichzelf uit kan stijgen. 

8. Welke vraag mist u nog?

Denk daar maar eens over na…. Het kan interessante nieuwe perspectieven opleveren die uw effectiviteit ten goede komen.


Bron: EFFEQT
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Mind your data
 2018: het jaar van de verliezer
 Het aanwerven van het juiste talent en het belang van kandidaatervaring
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie tips om een goed leider te blijven
 Zeven organisatiekenmerken voor succesvolle leiderschapsontwikkeling
 In acht stappen naar spiritueel leiderschap
 Tien inzichten in natuurlijk leiderschap
 
 
reacties
 
H Oosterhof  |   | 
21-08-2008
 | 
08:04 uur

Lijdt de leider of leidt de lijder?

Neem nu 2 van de beste leiders in gedachten.

Wie heeft echt de leiding - U of de loodgieter?

Had u zichzelf in gedachten al ''beste leider''?

Herman Oosterhof, Interviewspecialist.
Bert-Jan  |   | 
21-08-2008
 | 
18:09 uur
Mooie vragen, ook voor ouders/opvoeders.
Bij 7: geen aandacht besteden aan je eigen nare gevoelens. Heel dom. Iemand die echt een persoonlijk leider wil zijn besteedt daar wel aandacht aan. Zelfkennis en zelfinzicht is de basis voor persoonlijk leiderschap.

Bert-Jan van der Mieden.
auteur van ''De mens in de 21e eeuw''
Ton  |   | 
22-08-2008
 | 
16:46 uur
Precies zo gedacht en gehandeld, tenminste na een paar maanden de kat uit de boom te hebben gekeken. Nu kan ik op zoek naar een nieuwe arbeidsrelatie want de grote smurf was daar niet echt van gediend.

Nu berouw ik het ook niet echt. Ik had gewoon niet in de gaten dat ik geen ruimte had en zou krijgen om uit te blinken in juist die sterke aspecten van mijn persoonlijkheid. Persoonlijkheid werd wel voordurend gevraagd maar was kennelijk ook niet gewenst. Raar maar waar.

Dus nu zijn we weer op zoek. Iemand nog wat in de te doen voor een operationeel leidinggevende met ruime ervaring in de industrie?
reactie's naar werving@mail.com b.v.d.

Ton

@ sitebeheerder: de catpcha code is erg lastig. Meermaals lukt het me niet deze correct in te geven. Uit de reacties blijkt dat ook anderen hier wel eens over klagen. Kan men dit niet veranderen?
Sjoerd  |   | 
24-08-2008
 | 
18:01 uur
De belangrijkste vraag ontbreekt: ben je altijd integer? Consequente integriteit levert het vertrouwen op dat je in staat stelt om te inspireren. Geďnspireerde mensen zijn mensen die iets vanuit zichzelf willen en dat is precies wat nodig is om grootse dingen tot stand te brengen. Veranderen is daar een voorbeeld van.
Bert-Jan  |   | 
24-08-2008
 | 
21:43 uur
Helemaal eens Sjoerd. Integriteit is de basis van
(persoonlijk) leiderschap.

Bert-Jan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
Nederland zakt uit top drie Digitaliserings Index  (1) 
Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed (1) 
De top tien startups waar talent wil werken (1) 
Hoe word ik meer zichtbaar en gewaardeerd? (1) 
Marketeers besteden video steeds meer uit (6) 
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop (4) 
UPS bestelt 125 Tesla-trucks (1) 
top10
Vijf zegeningen van een burn-out
Extreme beloning toppers in bedrijfsleven blijkt wederom mythe
Nederlander met modaal inkomen ziet nettosalaris met bijna 50 euro stijgen
Kennis cybersecurity-terminologie Nederlandse beslissers onvoldoende
Sterke ontwikkeling cloud- en hostinggebruik in Nederland
Vijf tips om tijd te besparen met vliegen
Wie van het Europese talent wil in Eindhoven werken? Bijna niemand
Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed
Besluitvormingsdilemma’s in het digitale tijdperk
72 procent Nederlanders vindt Prinsjesdag waardevolle traditie
meer top 10