zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

In negen stappen naar een beter salaris

8 augustus 2008 - Werkgevers leggen zelden meteen hun beste bod op tafel en mensen die onderhandelen verdienen meer dan degenen die dat niet doen. Doordacht onderhandelen over uw salaris maakt bovendien een goede indruk. U laat immers zien dat u beschikt over de vaardigheden die de onderneming zoekt.

Robin Pinkley, medeauteur van ‘Get paid what you’re worth’ en professor Strategie en Ondernemerschap aan de Southern Methodist University's Cox School of Business presenteert op Monster.com negen stappen om een hoger salaris in de wacht te slepen.



1. Doe uw huiswerk
Zorg ervoor dat u, voor u het gesprek ingaat, weet wat de salarisschalen van het bedrijf zijn en wat gebruikelijk is in de branche. Verdiep u in het bedrijf, de concurrentie en de sector. Bedenk vervolgens wat u zelf wilt van een baan, zowel wat betreft salaris en secundaire arbeidvoorwaarden als doorgroeimogelijkheden. 

2. Begin niet meteen over geld

Wie meteen over geld begint, kan het vergeten. Dat doet u pas als ze ‘verliefd’ op u geworden zijn. Tot die tijd bent u slechts een van de velen die makkelijk gemist kunnen worden. Zodra de werkgever zich echter realiseert dat u de beste kandidaat bent, gaat hij nadenken hoe hij ervoor kan zorgen dat u aan boord stapt. 

3. Hap niet te snel toe

Veel mensen hebben de neiging hun salariseisen naar beneden bij te stellen omdat ze niet buiten de boot willen vallen. Denk echter even niet aan geld, maar aan wat u de onderneming te bieden heeft, hoe goed u in het bedrijf past én of u uit de functie zult halen wat u wilt. Stel de salarisonderhandelingen altijd uit tot dit allemaal duidelijk is. Laat u niet verleiden voor die tijd al in te gaan op een bod of zelf een bedrag te noemen. Willen ze perse een getal van u horen, houd het dan globaal, bijvoorbeeld op basis van wat gebruikelijk is in de branche. 

4. Sla als eerste toe

Probeer een specifiek bedrag te noemen, voor de werkgever dat doet. Op die manier beginnen de onderhandelingen in uw voordeel. Alles wat volgt, is namelijk gebaseerd op dat eerste bod. 

5. Leg u niet te snel vast

Werkgevers noemen vaak een bepaald salaris bij een bepaalde functie. Zeg daar niet meteen ‘ja’ op, zelfs niet als het aantrekkelijk klinkt. U weet nooit of er niet nog meer uit te halen valt. Zeg dat u er nog even over na moet denken. 

6. Maak ze jaloers

Bent u tegelijkertijd in onderhandeling met andere werkgevers, noem hun namen en wat ze te bieden hebben. Hiermee kunt u meteen proberen het proces te versnellen. Als ze weten dat u meerdere opties hebt, wordt u des te aantrekkelijker. Wees echter wel eerlijk, het is makkelijk te achterhalen of u liegt. 

7. Wees duidelijk over uw verwachtingen

Vertel duidelijk wat u verwacht van de baan, zowel wat betreft salaris als doorgroeimogelijkheden (hier komt uw huiswerk van pas). Ook kunt u denken aan vrije dagen, flexibiliteit, verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, zelfs uw functietitel. Alles wat belangrijk is voor u. 

8. Onderhandel over extraatjes

Kan de werkgever u niet het salaris bieden dat uw wilt, denk dan eens aan wat nog meer van waarde is voor u en hem minder kost. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen. 

9. Toon uw waarde aan

Noem uw toegevoegde waarde in meetbare termen, zoals hoeveel geld u uw werkgever bespaard heeft of hoeveel extra winst een door u geleid project opgeleverd heeft. Vertel ook hoeveel u verwacht uw nieuwe werkgever op te leveren. Om uw vertrouwen in uw eigen kunnen te demonstreren kunt u zelfs voorstellen na een half jaar uw salaris te herzien indien u een bepaald resultaat heeft behaald. Daarmee zegt u dat u gelooft in uzelf en alles zult doen om waar te maken wat u belooft. En dus waardevol bent voor de onderneming.


Bron: Monster
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Praten over salaris blijft taboe
 Vermelding van hoog salaris trekt werkzoekende over de streep
 Salarisonderhandelingen vereisen humor en assertiviteit
 Vier salarisonderhandelingstips voor managers
 
 
reacties
 
ton_van_de_vorst@hotmail.com  |   | 
8-08-2008
 | 
20:17 uur
In Trouw vanmorgen:
''De inflatie in Nederland is onder invloed van hogere gas- en stroomprijzen doorgeschoten naar boven de 3 procent. Nieuwe prognoses wijzen ook op forse loonstijgingen. Die combinatie voedt de vrees voor verdere aantasting van de economie.''
Het soort borrelpraat zoals in bovenstaand artikel blaast de economie alleen maar verder op. Een goed salaris is allang niet meer een salaris waarmee je financieel kan rondkomen. Het moet vooral veel zijn, pas dan is het een statussymbool waarmee je bij de hypotheker, op verjaardagsfeestjes en in de krant een noemenswaardig figuur slaat.
Hanneke  |   | 
11-08-2008
 | 
11:45 uur
Nog een tip erbij: Denk bij een salarisverhoging ook eens aan de jaarlijkse koopkrachtverhoging van 3 à 4%! Als je uitonderhandeld bent, zeg dan dat je er vanuit gaat dat er automatisch nog die 3 of 4% over heen komt.... soms geven werkgevers een verhoging waar deze al in verwerkt zit, LET OP, anders hou je nóg maar een beetje extra over!!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10