zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De weg naar de top begint op het sportveld

9 juli 2008 - Heeft u de ambitie om CEO te worden van een grote onderneming? Uw kansen daarop lijken aanzienlijk toe te nemen als u het oudste kind binnen uw gezin bent en bovendien goede prestaties op het sportveld neerzette.

Uit onderzoek van de e-business afdeling van de regering van het Isle of Man, bleek dat Britse CEO’s zich nog meer door sportiviteit dan goede studieresultaten onderscheiden. Zeven van de tien zeggen dat vrijwillig sporten tijdens hun studie hun carrière positief beïnvloed heeft. 



Teamsport
Dezelfde CEO’s waren ook aanzienlijk succesvoller op het sportveld dan in de klas. Bijna de helft won inderdaad prijzen voor hun sportieve prestaties. Slechts een kwart kreeg onderscheidingen voor zijn academische resultaten. Overigens geldt toekomstig succes vooral voor degenen die uitblonken in teamsporten. Die schijnen het meest voor te bereiden op de taken en verantwoordelijkheden die komen kijken bij het runnen van een onderneming. 

Goede CEO is teamplayer
Voor het onderzoek onderzochten psycholoog David Lewis en zijn team de gezinssituatie, de academische en de sportieve prestaties van een willekeurige groep van 100 CEO’s van de 500 best presterende bedrijven in Groot Brittannië. De resultaten werden gepubliceerd in het rapport ‘The Naked Chief Executive’ en tonen aan dat CEO’s over het algemeen teamplayers zijn die hun ambities vooral waarmaken door anderen te leiden in plaats van hun individuele inspanningen. Dit verklaart ook waarom zoveel CEO’s de oudste (38 procent) of jongste (34 procent) zijn in hun gezin. De oudste wordt sneller volwassen en krijgt meer verantwoordelijkheid; de jongste moet het hardst vechten voor zijn plek. 

Onwankelbaar zelfvertrouwen

Maar om anderen te overtuigen van hun visie, zich te laten leiden, hun beslissingen uit te voeren en hen te allen tijde te vertrouwen, moeten CEO’s ook beschikken over een bovengemiddelde emotionele intelligentie en een onwankelbaar vertrouwen in hun eigen kunnen. Hoe onwankelbaar dat zelfvertrouwen is, blijkt wel uit het feit dat de helft van de ondervraagden beweert zelden aan zichzelf te twijfelen (en als dat wel eens zo is, dat ze dat heel goed kunnen verbergen). 

Intuïtie

Volgens de onderzoekers betekent de combinatie van zelfvertrouwen en leiderschapskenmerken die gedemonstreerd worden op het sportveld dat CEO’s eerder intuïtieve dan intellectuele denkers zijn en eerder vertrouwen op praktische ervaring en intuïtie dan abstracte theorieën. Als ze een moeilijk besluit moeten nemen, zeggen vier van de tien dat ze dan vooral afgaan op hun intuïtie in plaats van opleiding of ervaring. Ten gevolge daarvan voelen de meesten zich het best bij – en zijn ze ook het beste in - het oplossen van praktische problemen waarvoor een beperkt aantal oplossingen is. In plaats van een manco, vergroot deze intuïtieve manier van denken het leiderschapsvermogen. Het maakt de CEO immers empathischer en gevoeliger voor wat mensen nodig hebben om harder hun best te doen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Sportmentaliteit scoort in bedrijfsleven
 Eerstgeborenen domineren top bedrijfsleven
 Managementtalent begint met passie
 Werving jonge hoogopgeleiden begint op middelbare school
 
 
reacties
 
S Schijf  |   | 
10-07-2008
 | 
07:39 uur
Het lijkt erop dat niet het sporten, maar de aangeboren talenten van sociale vaardigheden de doorslag geven. Deze vaardigheden zijn in teamsporten ook van groot belang. Het zijn deze vaardigheden die getraind zijn met sporten. Mensen die deze vaardigheden missen zijn de volgers (uitvoerders) binnen een team en zullen later dus ook geen top posities bekleden ook al sporten ze nog zoveel en hard. Het gaat zoals altijd om hoe je het doet en niet om wat je doet, wat het verschil maakt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10