zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Geen plaats voor vragen geeft frustratie de ruimte

27 juni 2008 - Kunt u alles vragen aan uw baas? Dat is een goed teken. Bij bedrijven waar misverstanden en problemen niet worden uitgesproken, zijn werknemers namelijk vaker gefrustreerd. Dat schrijft Volkskrant Banen.

Miscommunicatie op de werkvloer leidt tot verzuim, een ongezonde werksfeer en financiële onkosten voor de baas. Dat zegt Vivienne Feitsma, coach en loopbaanbegeleider in Haarlem. Wie als werknemer niet precies weet hoe hij een taak of project het beste kan aanpakken, kan twee dingen doen volgens Feitsma. "Je kunt ter verduidelijking een vraag stellen aan de leidinggevende óf je doet een aanname. In het laatste geval ga je gewoon aan de slag, met alle mogelijke gevolgen van dien." 



Frustratie

Helaas is er niet bij alle bedrijven ruimte voor het stellen van vragen. Dat kan te maken hebben met werkdruk, stress of de stijl van leidinggeven. "Als vragen wordt afgestraft, is dat bijna dodelijk voor de communicatie," stelt Feitsma. "Met name introverte personen durven in het vervolg helemaal geen vragen meer te stellen. Ze raken gefrustreerd waardoor de kans dat ze sneller fouten maken wordt vergroot." 

Onbegrip
Uit onderzoek van International Data Corporation (IDC) onder vierhonderd bedrijven in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten blijkt dat het fout opvatten van werk en werkopdrachten wereldwijd miljarden euro’s kost. Veel bedrijven zijn zich bewust van de gevolgen van misverstanden en verkeerde taakopvattingen, maar slechts een derde van de organisaties onderneemt actie om onderling begrip te bevorderen. 

Bedrijfscultuur
Als werkzoekende kunt u zich afvragen of miscommunicatie in de toekomst valt te voorkomen. Dat doet u door te zoeken naar een bedrijfscultuur die bij u past. "Bij sommige bedrijven heerst een cultuur waar van je wordt verwacht dat je jezelf redt en weinig begeleiding nodig hebt," zegt Feitsma. "Dat kan natuurlijk prima werken, maar dit past niet bij iedereen. Probeer niet de perfecte sollicitant te zijn, maar blijf dicht bij jezelf en wees eerlijk over je twijfels."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Top 10 manieren om lastige vragen te beantwoorden
 Communicatie en organisatiecommitment: redenen om te werken
 Middenmanager wekt meer vertrouwen dan top
 Teamgeest belangrijker dan IT-kennis
 Communicatie + vertrouwen = betrokkenheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10