zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Twee weken wettelijk vaderverlof is helemaal niet nodig'

25 juni 2008 - Vier van de vijf ondernemers vinden dat mannelijke werknemers voldoende mogelijkheden hebben om vrij te nemen bij de geboorte van een kind. Van de ondernemers vindt 70 procent het voorstel voor een wettelijk recht op twee weken 'vaderverlof' dan ook een vorm van "overbodige regelgeving".

Dit blijkt uit onderzoek van het VNO-NCW-opinieblad Forum onder 273 directieleden van bedrijven. Mannelijke werknemers hebben in Nederland momenteel recht op twee dagen (doorbetaald) kraamverlof, dat bij de geboorte van een eigen kind kan worden opgenomen. Tweederde van de bedrijven vindt dit voldoende. De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks wil het recht op doorbetaald 'vaderverlof' uitbreiden tot twee weken. Een voorstel dat komende week in de Tweede Kamer wordt besproken en dat, zo blijkt uit het Forum-onderzoek, door driekwart van de ondernemers wordt afgewezen. Meer vrij

In de praktijk blijken mannelijke werknemers die een kind krijgen overigens méér vrij te krijgen van hun werkgever dan de wettelijke twee dagen, meestal overigens zonder dat ze daar op grond van een cao of arbeidsovereenkomst recht op hebben. In negen van de tien bedrijven is in de arbeidsvoorwaarden namelijk niet meer afgesproken dat de wettelijke twee dagen kraamverlof. Gemiddeld krijgen werknemers niettemin vijf tot zes dagen vrij. Naast de twee dagen kraamverlof (die volgens negen van de tien ondernemers 'altijd' of 'meestal' worden benut) worden meestal ook vakantie- of adv-dagen opgenomen. Andere vormen van verlof zijn minder populair. Naast de twee dagen kraamverlof, het opnemen van vakantie- of adv-dagen, komt het opnemen van ouderschapsverlof nog het meest voor. Overige vormen van verlof worden door jonge vaders minder of nauwelijks gebruikt. 

Kleine ondernemingen

Kleinere ondernemingen hebben méér moeite met verlofregelingen dan grotere bedrijven, zo blijkt ook uit het Forum-onderzoek. Werknemers die vader worden, nemen bij kleinere bedrijven (onder 50 werknemers) iets minder vrije dagen op (5,2 ten opzichte van gemiddeld 5,4). De stelling dat een vaderverlof van twee weken een "vorm van overbodige regelgeving" is, wordt ook iets meer door directeuren van kleinere bedrijven dan door directeuren van grotere bedrijven onderschreven (76 procent versus 65 procent). 

Verschillen

Verschillen zijn er overigens wel tussen jongere en oudere bedrijfsdirecteuren en tussen mannen en vrouwen. Bedrijfsdirecteuren onder de 45 jaar staan een fractie positiever ten opzichte van uitbreiding van verlofrechten dan hun oudere collega's, hoewel een ruime meerderheid van zowel jong als oud het wetsvoorstel van GroenLinks radicaal afwijst. Bij vrouwen ligt dat iets anders. Iets meer dan de helft van de ondervraagde vrouwelijke directieleden vindt twee dagen kraamverlof nogal weinig. Overigens zegt ook tweederde van de vrouwen dat werknemers op zich voldoende mogelijkheden krijgen om meer vrij te nemen dan die wettelijke twee dagen. Het wetsvoorstel voor uitbreiding van het vaderverlof van twee dagen naar twee weken wordt door 45 procent van de vrouwen "van harte gesteund" en door evenveel vrouwen afgewezen. Niettemin spreekt ook bijna de helft van de ondervraagde vrouwelijke directeuren van een vorm van "overbodige" regelgeving. "Als vaders graag verlof willen, dan kan dat altijd geregeld worden.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Dealmakers in Europa optimistisch ondanks moeilijke marktomstandigheden
 Nederlander met minimumloon gaat er maandelijks netto 216 euro op vooruit
 Pakt de werknemer meer macht in 2023 ?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgevers willen niet betalen voor vaderlijke betrokkenheid
 Papadag moet vrouwen stimuleren
 Minder werken, minder promotie
 Vaders willen flexibel werken, niet minder
 
 
reacties
 
Jan Crama  |   | 
25-06-2008
 | 
08:16 uur
Ik ben van mening dat het Belgische model prima werkt (drie dagen klein verlet aangevuld met 7 dagen vaderschapsverlof te verbruiken binnen de 30 dagen). 2 of 3 dagen zijn een druppel olie op een hete plaat. Terwijl vrouwlief in het ziekenhuis recupereert van de bevalling heeft manlief een berg administratieve verplichtingen waar je echt wel een paar extra dagen ruimte prima kan gebruiken (ik kan me moeilijk inbeelden dat de nederlandse administratie hier eenvoudiger is). Vaderschapsverlof inplannen is niets meer dan een plannings-technische interventie waar iedereen zich enigszins flexibel dient op te stellen. De appreciatie-factor bij de fresh-daddy en zijn omgeving ligt enorm hoog! Op deze manier vermijdt men ook (on)voorspelbare ziektemeldingen... Met vriendelijke groeten, Jan
Willemstadter  |   | 
25-06-2008
 | 
10:05 uur
Er zijn nogal wat werkgevers die niks extra's doen dan wat ze strikt moeten... Zo een had ik ook toen mijn kinderen werden geboren. Door een onbetrouwbare kraamhulp, die enkele malen zo weg moest, bleek ik thuis echt nodig in die periode!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
Bedrijfsleiders worstelen met benutten van zakelijke kansen
Jongeren missen begeleiding bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt
Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2022’
Kennis HR-professionals over actuele wet- en regelgeving zwaar onvoldoende
CIO heeft moeite om explosieve datagroei van alle cloudservices te managen
IT-leider vindt zichtbaarheid voorwaarde voor netwerkveiligheid
Kwart werkend Nederland vindt werkgevers verantwoordelijk voor vitaliteit medewerkers
Ruim helft Gen Z ervaring met uitbuiting of mishandeling op werk
Video-Leren: het hoe en waarom
Werknemers gestrest, maar welzijnsprogramma’s blijven onderbelicht
meer top 10