zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vaders willen flexibel werken, niet minder

27 augustus 2006 - Het vaderschap verandert het hele leven van een man, maar niet zijn werkpatronen. Ondanks alle berichten over de 'nieuwe vaders' blijven mannen net zoveel werken nadat hun eerste kind geboren is en wekken ze niet de indruk meer thuis te willen zijn. Wel willen ze graag flexibele werktijden zodat ze hun kind toch kunnen zien opgroeien. Dit blijkt uit onderzoek van sociologe Dr. Esther Dermott van de Universiteit van Bristol.

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat vaders niet minder willen werken dan niet-vaders. Wel hechten werkende mannen veel waarde aan het zelf kunnen bepalen van hun werktijden, zodat ze bijvoorbeeld op tijd naar huis kunnen om naar ouderavonden te gaan. Maar de wens om flexibeler te kunnen werken wordt gedeeld door alle mannen, of ze nu vader zijn of niet. De invloed die het vaderschap heeft op het werkpatroon van mannen is dus overdreven, zegt Dermott: vaders werken niet minder dan andere mannen en hebben daar bovendien geen problemen mee.

De uitkomsten suggereren verder dat het huidige beleid om werk en privé beter op elkaar af te stemmen geen rekening houdt met de wensen van vaders over hoe ze dit willen doen. Ongeveer een kwart van de mannen wil minder werken, minder dan één procent wil meer werken en de rest is tevreden met zijn huidige aantal uren. Het vaderschap verandert daar niets aan. Andere factoren hebben daar een veel grotere invloed op, zoals leeftijd, beroep, deel willen nemen aan het economische leven, verdiensten en of en hoeveel de partner werkt.Mannen worden niet vrouwelijker
Uit dit onderzoek blijkt ook wederom het verschil tussen mannen en vrouwen. In tegenstelling tot mannen is er een groot verschil in werktijden tussen vrouwen die wel of geen moeder zijn. Hoewel vrouwen meer op mannen zijn gaan lijken wat arbeidsmarktparticipatie betreft, zijn mannen dus niet 'vrouwelijker' geworden. Er is geen enkel aanwijzing dat de 'nieuwe' betrokken vaders een 'moederlijke rol' aannemen. Ze willen niet parttime werken of lange tijd thuis voor hun kind zorgen. Het vaderschap is misschien veranderd, maar is zeker geen moederschap geworden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10