zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managementteam is vier keer belangrijker dan individuele leider

11 juni 2008 - Topteams en niet individuele topmanagers zijn de drijvende kracht achter het succes van een bedrijf. Dat blijkt uit een studie bij 1.000 senior managers van grote bedrijven in opdracht van het Engelse adviesbureau Cognosis.

Daaruit blijkt dat een efficiënte ontwikkeling en uitvoering van een bedrijfsstrategie het gevolg is van wat senior managers aan de rest van de organisatie weten bij te brengen, eerder dan van wat alleen de CEO zegt en doet. Gevraagd naar de strategische eficiëntie binnen hun eigen onderneming, zeiden minder dan de helft van de respondenten dat hun leiders, management teams en organisatiecultuur de strategische ontwikkeling daadwerkelijk ondersteunen.Strategie
Uit het onderzoek blijkt dat managementteams tot vier keer belangrijk worden beschouwd dan de individuele leider, als het om het bepalen van de strategie betreft. Volgens Richard Brown, managing partner bij Cognosis, is het de taak van de leider om zijn of haar topteam te katalysren en te orkestreren. Daarna moet dat topteam de rest van de onderneming achter het plan krijgen.

Gebalanceerd team
De beste manier om dat voor mekaar te krijgen is het tot stand brengen van een gebalanceerd team, waarin 4 types sleutelpersoonlijkheden aanwezig zijn. Zo'n team omvat mensen met een creatieve inbreng, maar ook collaboratieve , rationele en praktische managers.  Teams die deze vier verschillende persoonlijkheden bevatten, blijken significant efficiënter te zijn, dan teams waar deze vier eigenschappen niet samen werden gebracht. Volgens Brown is het niet eens nodig dat de leider van het team zelf gebalanceerd is om een gebalanceerd team te kunnen uitkiezen en leiden.

Overtuigend en inspirerend
Wie dit soort uitgebalanceerde topteams samenstelt zal het makkelijker krijgen om de rest van de organisatie achter de strategie te krijgen, omdat een meer overtuigende en inspirerende strategische aanpak zal worden uitgedokterd. Aan het ander uiteindevan het managementspectrum vind je het tegenovergestelde. Dit zijn teams waarbij de teamleden meestal klonen zijn van de topmanager en hun best doen om hem zoveel mogelijk op hem te lijken. Dit soort teams ontstaat vaak omdat ook leiders vriendschappen sluiten met gelijkgestemden. Maar in plaats van een brede, uitgebalanceerde kijk op het geheel, is het gevolg een enge kijk op het geheel; een prima recept voor zakelijk falen.


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Meer werkenden, behalve onder jongeren
 Klantervaringen steeds belangrijker voor succesvolle supply chain-strategie
 Werkgeluk nog steeds bepaald door dezelfde factoren als 50 jaar geleden
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Middenmanager wekt meer vertrouwen dan top
 Management ontbreekt te lang na fusie of overname
 Zwak management even funest als dominant
 Communicatie + vertrouwen = betrokkenheid
 Zittend management zelden succesvol bij fusie
 
 
reacties
 
A. Mesquita  |   | 
12-06-2008
 | 
13:28 uur
Meestal begin je niet van nul af aan met het opbouwen van een nieuw team, maar heb je het met elkaar te doen. Met alle voor- en nadelen vandien.
De kunst is dan de optimale balans te vinden tussen een sterk collectief en voldoende ruimte voor individuele eigenheid.

Arjeh Mesquita
(www.team-inzicht.nl)
Ron Ladage  |   | 
13-06-2008
 | 
11:47 uur
Ik zet er toch wat vraagtekens bij. Het werkt zeker in grote bedrijven, maar binnen de kleine bedrijven is een goede leider vaak meer waard dan een groot team. Ik heb binnen mijn werk veel managementteams gezien, die werden voorgetrokken door de algemeen directeur of general manager, anders worden ze besluiteloos en zijn niet meer effectief. Het tegenovergestelde kom ik ook zeker tegen.
Vaak kan het ook tegen gaan werken, als voorbeeld neem ik de gezondheidzorg, waar te veel geld gaat naar de managementteams, die groter en groter werden.
Een ziekenhuis had een directeur (geneesheer directeur) en een hoofd verpleging, ondersteund door personeelszaken en de financiële administratie.
Nu zitten en 4 of 5 managers, het loopt voor geen cent en de kosten rijzen de pan uit.
Al het extra geld door de regering verstrekt is in de kosten van de managers gegaan, dus niet naar de bedden!
Salarisverhogingen van 10 tot 30% waren heel gewoon en de regering kon hier niet tegen doen, want de instelling beslissen zelf over het geld.
Ook bij multinationals zie je de trend om naar een plattere organisatie te komen, scheelt je heel veel geld en de werkvloer heeft meer plezier weer in hun werk, want al die storende factoren zijn weg.
Dus start met een echte leider en laat deze zelf zijn team om zich heen verzamelen, zo klein en efficiënt mogelijk.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Waarom vinden medewerkers mij kort door de bocht? (1) 
Zoveel verdient Ferrari op elke verkochte auto (1) 
40 procent werknemers ervaart grote afstand tot baas (1) 
Hoe je je kunt vertillen aan je coachende rol (1) 
Werkgevers worstelen met gespannen arbeidsmarkt (1) 
Solliciteren? Vertel uw persoonlijke verhaal (1) 
Haastige spoed is ook in de verkoop zelden goed (4) 
top10
Leidinggevenden hebben geen idee wat personeel bezighoudt
Werkgeluk nog steeds bepaald door dezelfde factoren als 50 jaar geleden
50 procent loopt risico baan te verliezen door intelligente technologie
Hoogopgeleide medewerkers willen blijven leren
Vijf stappen om relevant te blijven in het digitale tijdperk
Ontwikkeling medewerkers topprioriteit bij Nederlandse bedrijven
Scrum Masters gezocht: aantal vacatures groeit 65 procent
'Kleine' overtreding, torenhoge autoverzekeringspremie
WiFi op vakantieparken steeds vaker voorzien van snelheidslimiet
Kwart werkgevers houdt geen rekening met werknemers tijdens hittegolf
meer top 10