zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer draait zelf op voor ziektekosten

28 maart 2008 - Ondernemers willen niet langer opdraaien voor loonbetaling tijdens (langdurig) ziekteverzuim na een botbreuk op de wintersport of een val van het keukentrapje. Dat stelt MKB-Nederland.

De werkgeversorganisatie bood de Tweede Kamer een lijst aan met negen oorzaken van arbeidsuitval waarvoor ondernemers weigeren nog langer op te draaien. "Wij zien niet in waarom een werkgever met zes man personeel weken moet kromliggen omdat twee van zijn werknemers hun been hebben gebroken op de wintersport," meldt MKB-voorzitter Loek Hermans, die wordt gesteund door VNO-NCW. 



Gevoelig maar noodzakelijk

Hermans vindt dat werknemers zichzelf voortaan maar moeten verzekeren tegen het risico van ziekteverzuim, opgelopen tijdens activiteiten buiten het werk om. De verplichte doorbetaling tot twee jaar na ziekmelding zou daarmee vervallen. "Op de lijst staan oorzaken van verzuim die in onze ogen overduidelijk voor rekening van de werknemer moeten zijn. Over het schemergebied moeten we nog discussiëren. Ik snap dat het een gevoelige discussie is, maar we stellen in dit land al te veel dingen uit. Er komt een onevenredig deel op het bordje van de ondernemers terecht. Het is daarom de hoogste tijd de zaken weer in balans te brengen." 

Verschrikking

De huidige re-integratiewet is volgens het MKB een verschrikking voor de kleinere bedrijven. "In een slagerij is het praktisch onmogelijk om ander werk voor iemand te vinden die zijn pols niet meer kan gebruiken. Je kan toch moeilijk aan een uitbeender vragen of hij de administratie dan maar even wil doen."
Iedere mkb-ondernemer verliest jaarlijks gemiddeld twee medewerkers voor kortere of langere tijd door ziekmeldingen die niks te maken hebben met griepvirussen of andere vaak voorkomende seizoenziektes.
Vorig jaar meldden 1,6 miljoen mensen zich ziek als gevolg van een sportblessure, een wintersportbreuk of een huishoudelijk ongeluk. 

Weggegooide miljoenen

De terugkeer van langdurig zieken verloopt stroef. Daardoor komt de ondernemer met onevenredig hoge lasten te zitten, vindt het MKB. Dit komt volgens de werkgeversclub vooral omdat het UWV en de gemeenten de miljoenen voor het herplaatsen van zieken niet effectief inzet.


Bron: De Telegraaf
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oog voor welzijn of overdreven bemoeizucht?
 Amerikaanse werkgevers proberen gezonde levensstijl te bevorderen
 Sporten kost werkgever geld
 Sportende werknemers zijn minder vaak ziek
 
 
reacties
 
Caggiari Giovanni  |   | 
1-04-2008
 | 
08:01 uur
Gelijk hebben de werkgevers, en zeer zeker de de kleine zelfstandigen. Ziek door sport, bijverzekeren maar. Daarnaast begrijp ik dat re-integratie bij de kleine werkgevers moeilijk is, neem nu een kapper die uitvalt omdat de pols is gebroken met handbal. Die kapper kun je bij een kleine zelfstandige met 3 man personeel geen boekhoudkundig werk laten doen, tenzij deze een boekhouddiploma heeft. Daarnaast zou je natuurlijk wel het idee kunnen opperen om de premie die de werkgever betaald voor een zieke, te besteden om een andere externe kracht in te zetten die de wg dan niet nogmaals hoeft te betalen.
S Ter Aar  |   | 
2-04-2008
 | 
09:57 uur
alleen een moeilijk uitvoer plan. Wie eist die bewijst. Nogal moeilijk om uit te zoeken wie,wat schuldig is. Want werd die val niet veroorzaakt door een teamgenoot. Moet die dan aansprakkelijk worden gesteld.
Willem  |   | 
8-04-2008
 | 
09:52 uur
De meeste werkgevers zullen wel al eens van een loonsomschadezaak hebben gehoord. Verenigingen hebben zich vaak verzekerd. Dus, als een voetballer door een lid van de tegenpartij een beenbreuk wordt getrapt, kan de werkgever via een loonsomschadezaak beginnen tegen de club.
Die schakelt dan de verzekering wel in.
Toegegeven, een langdurige zaak, maar uiteindelijk krijgt de werkgever zijn geld wel.
Dus wat zeuren ze nu? Er zijn legio middelen om dat soort schades te verhalen!
Het is dom dat ze dit soort dingen in de pers gooien, want eigenlijk geven zij aan geen kennis van zaken te hebben.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10